Španska tura - Baskija

Španska tura - Baskija

Mirne doline zelene reke postavljene nasuprot nedostupnih planinskih vrhova formiraju pejzaž živahnih ribolovačkih luka i privlače veliki broj turista u Baskiju.

Španija država Baskija, ili Pais Vasco, je autonomna regija koja se sastoji od tri provincije Alava, Guipuzoca i Vizcaia.

Jedinstvene atrakcije Baskije

Najveći gradovi su San Sebastian (Donostia), poznat po restoranima sa Michelin-ovim zvezdama, i Bilbao (Bilbo), dom futurističkog muzeja Gugenhajm i njegove kolekcije moderne umetnost. Arhitekta muzeja Frenk Geri, takođe je projektovao i novi hotel u Elciego-u. Obala ove pokrajine nude najbolje surfovanje u Evropi. U unutrašnjosti, proslavljen od strane Pabla Pikasa, grad Gernika (Guernica) je podsetnik na strašnu tragediju građanskog rata. Onata je poznata po velelepnoj univerzitetskoj zgradi iz 16. veka.

Saragosa

Saragosa je simatični Španski grad poznato po širokim, modernim bulevarama, prodavnicama i barovima. Glavne atrakcije su Aljaferija, impresivna kolekcija rimskih ruševina i fenomenalna bazilika posvećena jednoj od najpoznatijih inkarnacija Device Marije, Nuestra Senora del Pilar.

Plaza del Pilar je početna tačka za istraživanja Saragose. Trg popločan sjajnim, bledim kamenom, preuređen je 1991. godine, stvarajući ogroman, prozračan prostor od La Seo-a, pored velike Basilica de Nuestra Senora del Pilar, pa pa sve do Avde. Trg obuhvata celu istoriju grada: rimske ruševine na oba kraja, crkvu, renesansna trgovačku kuću, a u središtu i džinovski vodopad oblikovan kao deo Centralne Amerike i Kariba u spomen na 1492. godinu.

Maurska Španija nikada nije bila veoma ujedinjena, a Saragosa je od desetog do jedanaestog veka bila centar nezavisne dinastije, Beni Kasim. Njihova palata, Aljaferia, sagrađena je u vreme kada je dinastija vladala sredinom jedanaestog veka. Mnogo toga je, međutim, dodato kasnije, pod hrišćanskom vladavinom u periodu od dvanaestog do petnaestog veka, kada su palatu adaptirali i koristili kraljevi iz rekonkvista Aragona. Od 1987. ovde se sastaje aragonski parlament.

Veličanstvena Basilica de Nuestra Senora del Pilar jedna je od najvećih i najpoštovanijih verskih građevina u Španiji. Ime je dobila po stubu - središnjem delu crkve - na kojem se veruje da se Devica Marija spustila sa neba na zemlju. Struktura oko ove svetinje je zaista monumentalna, sa velikim ugaonim kulama i centralnom kupolom.

Stub, na vrhu sa slikom Bogorodice, neprestano je okružen hodočasnicima. Inače, glavno umetničko blago katedrale je veličanstveni alabaster reredos na visokom oltaru, remek-delo koje je izradio Damian Forment u prvim decenijama 16. veka.

Doživite San Sebastijan

San Sebastijan (Donostia), glavni grad provincije Guipuzoca, je grad smešten oko Bahia de la Concha - polukružnih peščanih plaža koje okružuju dva poluostrva. Nekada luka za ribolov i trgovinu, San Sebastijan je sredinom 19. veka je doživeo procvat kao omiljeno kraljevsko letovalište. Pošto je bio spaljen gotovo do temelja 13. avgusta 1813. godine tokom ratova za nezavisnost, nema puno istorijskih spomenika koji su opstali, ali ima brojne vile i prelepe zgrade koje krase ovo mesto. Vek kasnije, drugi sukob, Prvi svetski rat, doneo je suštinske promene gradu, pošto su položaj Španije o neutralnosti i blizina San Sebastijana u Francuskoj (granica je manje od 30km) učinili pogodnim utočištem za mnoge bogate ljude koji su želeli da izbegnu rat.

Plaia de la Concha dominira gradom i čini ga popularnim porodičnim letovalištem. Na jednom kraju, neposredno ispod Monte Urgull-a, nalaze se živopisne ulice Parte Vieja (Stara četvrt). Atmosfera još uvek podseća na neko staro ribarsko selo, a uske ulice su prepune rano uveče, kada meštani i turisti prepune barove i restorane. Najstarija crkva u gradu, San Vicente, nalazi se u ovom kraju, kao i Museo San Telmo, koji prikazuje lokalne umetničke zbirke i ima odeljke o lokalnoj istoriji i zanatima. Nedaleko od ribarske luke, odakle se tokom letnje sezone možete uputiti brodom do Isla de Santa Clara, nalazi se crkva Santa Maria sa svojom prelepom baroknom fasadom. Kod akvarijuma na kraju luke možete saznati puno o lokalnoj pomorskoj i ribolovačkoj tradiciji, uključujući i o lovu na kitove.

Bilbao

Bilbao je glavni grad provincije Vizcaia i nekada je bio industrijsko srce Baskije. Spektakularni Museo Guggenheim Bilbao postavio je Bilbao na kulturnu mapu sveta i pokrenuo čitavu Baskiju.

Bilbao i njegova istorija

Za najstarija naselja ovde se priča da su napravljena u blizini današnje Iglesia de San Anton u 15. veku, duž Ribere, istočno od Siete Calles, (sedam ulica) i zvalo se Casco Viejo, ili Starog grada. Prosperitetni Casco Viejo su Francuzi opljačkali tokom Poluostrvskog rata, a veliki deo uništen je u ratovima sa Karlistima, dok su uske ulice i brojne strukture koje datiraju pre 19. veka opstale. 1870-ih, krajem Drugog karlističkog rata, Bilbao je počeo da eksploatiše svoje prirodne izvore gvožđa i industrijalizuje se. Do kraja veka polovina španske trgovačke flote došla je iz baskijskih brodogradilišta, dobar deo čelične industrije nalazio se u blizini Bilbaa, a baskijski bankari i privrednici imali su veliku finansijsku moć́.

Preporod grada

Bilbao je doživeo ponovni procvat otvaranjem umetničke galerije Gugenhajm u 1997. godini u zgradi koju je projektovao kanadsko-američki arhitekta Frenk Geri. Takođe ima prelep centralni kvart sa širokim bulevarima i parkovima, sistem metroa koji je projektovao Norman Foster, kao i istorijski Casco Viejo.

Šta posetiti u Bilbau

Najveća atrakcija grada je zasigurno Museo Guggenheim. Ova masivna, futuristička struktura, koju prevashodno finansira baskijska vlada, postala je simbol Bilbaa, a njen blistavi titanijumski krov dramatično se uzdizao pored obala reke Nervon. Unutra njega postoji 19 prostranih galerija na tri sprata koje čuvaju umetnička dela pretežno od 1960. do danas, uključujući radove iz Gugenhajmovih kolekcija Njujorka i Venecije.

Museo de Bellas Artes (Muzej likovnih umetnosti) nudi bogatu kolekciju španskih klasika - El Greka, Goje, kao i portret Felipea IV, kao i flamanska i italijanska remek dela. Gornji sprat muzeja posvećen je baskijskoj i internacionalnoj umetnosti 20. veka.

Gastronomija Baskije

Hrana i vino su u središtu života u Baskiji. Bilo da je reč o imućnoj ili radničkoj klasi, može se reći da im je kulinarstvo u krvi. Možete pronaći odličnu hranu širom Baskije. Međutim, San Sebastijan i Hondaribija su verovatno dva mesta sa najvećom koncentracijom vrhunskih restorana u ovom delu Španije.

Pintkos

Baskija ima svoju jedinstvenu kulturu hrane koja se vrti oko barova. Pintkos (predjela veličine zalogaja, slične tapasima) mogu se naći u gotovo svakom baru. Često se bar šankovi napune tepsijama svih različitih vrsta, i oni se kreću od prilično tradicionalnih do nesvakidašnjih kombinacija ukusa. Tipično je pronaći lokalce kako uživaju u piću dok jedu različite pintkose, a zatim prelaze u sledeći bar da bi sve to ponovili. To se ponekad radi pre obroka kao vrsta aperitiva ili kao standardni obrok. Pored toga, svaki grad ima godišnja takmičenja za najbolje pintkose i osvojeni trofeji s ponosom se prikazuju unutar barova.

Sagardotegi

Sagardotegi je još jedna posebna baskijska tradicija. To je vrsta restorana poznata po siderima i nalaze se u selima Baskije. Ovi restorani poslužuju tradicionalni set jela, a njihov naglasak je na ogromom telećem steku. Ovaj delikates od kog kreće voda na usta, uglavnom teži oko jedanog kilograma, ali je tradicija da kao i druga jela delite sa ostalima za stolom. Druga stvar po čemu su ovi restorani poznati je sider od jabuke iz ogromnih drvenih bačvi. Ovo je odlična prilika da doživite nešto jedinstveno baskijsko i ručate poput kraljeva.