Portugalska tura - 7 dana - 05.03.

Evropski gradovi 2020 / Avionom

Porto, drugi po veličini grad u Portugaliji. Ime vuče korene od naziva starorimskog grada na datom mestu koji se zvao Portus Kale. Od datog naziva je izveden ne samo naziv današnjeg grada (koji znači luka), nego i naziv države. Portugalci često grad nazivaju prosto luka, sa određenim članom O ispred (O Porto), pa se stoga u nekim jezicima ustalio oblik naziva Oporto. Romantici vole drugo objašnjenje i insistiraju da je konfuzija nastala davno kada su stranci pogrešno pročitali nazive na buradima vina koja su se prevozila tokom reke Duro (Douro). Porto nudi mnogo više od jezičkih akrobacija. On je grad mostova, spoj tradicionalnog i modernog, interesantan i harizmatičan i kao takav zauzima važnu poziciju na turitičkoj mapi sveta. Centralni bulevar Avenida dos Aliados, obale reke Duro zaštićene od strane UNESCO-a, crkva Sao Francisco i Santa Clara i druge impresivne građevine učiniće vaš boravak drugačijim. Porto je dom jedne od najlepših knjižara na svetu LelloSagrađena 1906, liči na mesto iz bajke. Neogotska spoljašnjost krije magičan enterijer ukrašen vitražima, providnim podovima i stepeništem boje crvenog karanfila. Domicilno stanovništvo kaže se da je upravo ta radnja inspirisala J. K. Rouling da smisli scenografiju za Harija Potera.

Lisabon, glavni grad Portugalije, smešten na obalama reke Težo, najduže reke Iberijskog poluostrva, prostire se na sedam brežuljaka. U XVII veku grad je pretrpeo veliki zemljotres u kom je poginulo oko 90 000 ljudi tako da je većina građevina tog doba koju su za sobom ostavljali brojni vladari uništena. Ipak, nakon višegodišnje obnove grad je uspeo da povrati stari sjaj i svoje mesto centra Portugala. Grad obiluje prelepim građevinama nastalim posle zemljotresa 1755. godine. Prepoznatljiv je po Lisabonskoj katedrali koja je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja srce grada, zatim kuli Belem odakle je Vasco de Gama započeo svoja istraživanja, tvrđavi Sv. Đorđa, Alfami-najstarijem delu grada, brojnim muzejima,  restoranima i gostoljubivom narodu.

PORTUGALSKA TURA 7 dana, avionom

PORTO – GIMARAEŠ BRAGA – BOM ŽEZUS – KOIMBRA – BATALJA – OBIDOŠ – LISABON – SINTRA – KAŠKAIŠ – EVORA

AERODROMSKE TAKSE SU UKLJUČENE U CENU!
 Cena u € po osobi u dvokrevetnoj sobi 

Hotel/kategorija/lokacija

Tip sobe

usluga

05.03.-11.03.2020.

Black Tulip 4* Gaia

VIP Executive Entrecampos 4* Lisabon

Po osobi u dvokrevetnoj sobi

BB

815

treća osoba

751

dete 2-11 god.

641

dete od 0-2 god.

49

Jednokrevetna soba

1034

Legenda: 1/2-dvokrevetna soba, 1/3-trokrevetna soba (standardna dvokrevetna sa pomoćnim ležajem), 1/1-jednokrevetna soba,  BB-noćenje sa doručkom (samoposluživanje-izbor više jela). 

 U CENU ARAŽMANA JE UKLJUČENO:

 • Avio prevoz na relaciji Beograd-Frankfurt-Porto, Lisabon-Frankfurt-Beograd kompanijom Lufthansa
 • Aerodromske takse 135€ (na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se plaćaju u agenciji u dinarskoj protivvrednosti)
 • 2 noćenja sa doručkom u hotelu 4* u standardnim dvokrevetnim i/ili trokrevetnim sobama u Portu
 • 4 noćenje sa doručkom u hotelu 4* u standardnim dvokrevetnim i/ili trokrevetnim sobama u Lisabonu
 • Transfere prema programu od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma
 • Panoramsko razgledanje u Portu i Lisabonu
 • Razgledanje Koimbre, Batalje i Obidoša
 • Ulaznice za: Katedralu i Staru berzu u Portu, degustaciju vina i vožnja žičarom u mestu Gaia, Univerzitet u Koimbri i Manastir u Batalji.
 • Usluge vodiča-pratioca grupe na srpskom jeziku
 • Organizaciju putovanja

   U CENU ARANŽMANA NIJE UKLJUČENO:

 •   Ulaznice za lokalitete koje u programu nisu navedene kao uključene
 •   Putno zdravstveno osiguranje
 •   Gradsku taksu u iznosu od 2€ dnevno po osobi, plaćanje na recepcijii hotela
 •   Fakultativne izlete

USLOVI PLAĆANJA:

Cene su izražene u Evrima.  Plaćanje se vrši u dinarima prema srednjem kursu NBS na dan plaćanja. Ukoliko aranžman nije plaćen u celosti, ostatak duga se izražava u evrima  i plaća prema kursu na dan uplate. U slučaju poremećaja na tržištu roba i usluga, organizator zadržava pravo korigovanja cena za neplaćeni deo aranžmana.

1. UPLATA DO POLASKA - prilikom rezervacije uplaćuje se 40% akontacije od cene aranžmana, a ostatak najkasnije 15 dana pre polaska.

2. PLATNIM KARTICAMA -  Visa, Visa Electron, Master, Maestro, Dina i American Express

3. PLAĆANJE NA RATE - bez kamate, kreditnim karticama Banca Intesa (do 3 mesečne rate)

4. UPLATA ČEKOVIMA GRAĐANA U VIŠE RATA – uplata akontacije od 40% prilikom rezervacije, ostatak uplate čekovima građana do 3 mesečne rate, svakog 15-og u mesecu.

5. PREKO RAČUNA - uplata na račun

6. ADMINISTRATIVNOM ZABRANOM - sa firmama sa kojima Oktopod travel ima ugovor, na 3 rate.

Opis hotela:

Black Tulip 4* Gaia, www.hotelblacktulip.pt

Lokacija: Hotel se nalazi u centru Gaie, nedaleko od stanice metroa, koja spaja ovaj deo grada sa centrom Porta (prelazi se samo reka Duro). Od aerodroma u Portu je udaljen 21 km.

Sobe: Svaka soba ima: kupatilo (tuš/wc), telefon, SAT TV, sef, klima uređaj, mini bar i wi fi internet.

Hotelski sadržaj: U sklopu hotela nalaze se restoran, bar.

VIP Executive Entrecampos Hotel & Conference 4* Lisabonwww.viphotels.com

Lokacija: Hotel se nalazi u centru Lisabona, nedaleko od stanice metroa i železničke stanice Entrekampos. Lisabonski univerzitet nalaze se na 1 km od hotela, a živahna četvrt Bairo Alto, kao i četvrt Šiado na oko 5 km. Hotel je udaljen 4 km od međunarodnog aerodroma u Lisabonu.

Sobe: Raspolaže sa 171 soba. Svaka soba ima: kupatilo (tuš/wc), fen, klima uređaj, telefon, SAT TV, sef, mini bar i wi fi internet.

Hotelski sadržaj: U sklopu hotela nalaze se dva restorana, bar, 9 sala za sastanke, teretana, sauna, tursko kupatilo, zatvoren bazen.

Oktopod Travel zadržava pravo zamene ovih hotela sličnim hotelima iste kategorije.

                 

 

Program putovanja:

1.dan (četvrtak 05.mart 2020)  Beograd – Frankfurt – Porto (panoramsko razgledanje grada)

Sastanak grupe na aerodromu “Nikola Tesla” dva sata pre leta za Frankfurt na liniji LH1411 u 06:40h. Dolazak u Frankfurt u 08:50h. Nastavak putovanja za Porto u 09:40h na liniji LH1176, dolazak u Porto u 11:25h. Nakon sletanja transfer sa poludnevnim panoramskim razgledanjem grada. Najveća znamenitost grada je njegovo staro jezgro, koje je od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a, gde se nalazi niz trgova sa uskim ulicama i brojnim crkvama, palatama i zdanjima. Od pojedinačnih građevina potrebno je spomenuti gradsku katedralu, koja je izgrađena u XVII veku u baroknom stilu, i Staru berzu sa veoma lepim "Arapskim salonom" (ulaznice uključene u cenu). Nakon obilaska Porta vožnja žičarom do Gaie, gradića sa druge strane reke Duro, degustacija vina u jednoj od poznatijih lokalnih vinarija (degustacija uključena u cenu). Smeštaj u hotel Black Tulip 4* u mestu Gaia. Slobodno posle podne. Noćenje.

2.dan (petak 06.mart 2020)   Porto (fakultativno Gimaraeš – Braga – Bon Žezus)

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja celodnevnog fakultativnog izleta za severni Portugal. Obilazak Gimaraeša koji još zovu i kolevkom Portugala. Upravo ovde je rođen 1109 god. prvi portugalski kralj Alfonso Henrikes, čija se statua nalazi ispred Palate Vojvoda od Brage iz XV veka. Planiran je obilazak Dukal palate (ulaznica uključena u cenu). Nastavak za Bragu, glavni grad provincije Minho koja je u vreme Rimljana bila sedište Galicije (sadašnje Španije). Obilazak katedrale (ulaznica uključena u cenu), a zatim poseta svetilištu Bom Žezus koje se nalazi na brdu iznad samog grada i do koga vodi velelepno barokno stepenište. Cena izleta je 60 eur za minimum 20 prijavljenih putnika. Povratak u hotel. Noćenje.

03.dan (subota 07.mart 2020)  Porto – Koimbra – Batalja – Obidoš – Lisabon

Doručak. Napuštanje hotela i polazak za Koimbru, treći grad po veličini u Portugalu, i jedan od najstarijih univerzitetskih gradova Evrope. Bio je prestonica kraljevstva u XII veku. Obilaze se katedrala i univerzitet sa svojom čuvenom bibliotekom (ulaznica za univerzitet uključena u cenu). Nastavak putovanja do Batalje i obilazak manastira Santa Maria Da Victorio iz XV veka (ulaznica uključena u cenu), najvećeg remek-dela portugalske gotičke umetnosti. Izgrađen je krajem XIV veka nakon portugalske pobede nad Kastiljom u bici kod obližnjeg mesta Alžubarote i na listi je spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Nastavak putovanja do Obidoša, najlepšeg i najbolje očuvanog srednjevekovnog grada u zemlji. Grad koji je u potpunosti opasan tvrđavom visokom 13 metara, a koja potiče iz XII veka. Obilazak male crkve Svete Marije i nakon obilaska, nastavak putovanja do Lisabona. Smeštaj u hotel VIP Executive Entrecampos 4*. Noćenje.

04.dan (nedelja 08.mart 2020)  Lisabon (panoramsko razgledanje grada)

Doručak. Polazak na poludnevno panoramsko razgledanje grada u pratnji vodiča na srpskom jeziku: Pombalov trg, Avenija Slobode, Trg Restauradores, Rosio, Kuća kljunova, Trg Komersio, Belem kula, Manastir Svetog Žeronima, Spomenik otkrićima… Slobodno posle podne. Preporučujemo odlazak u shopping centar Vasco Da Gama ili obilazak Okeanarijuma koji predstavlja jednu od poznatijih atrakcija grada. Okeanarium je otvoren 1998.godine povodom čuvene svetske izložbe EXPO, prilikom obilaska imaćete osećaj da “šetate” obalama Atlanstkog, Tihog, Severnog i Indijskog okeana. U večernjim časovima postoji mogućnost fakultativnog odlaska na veče Fado muzike. Cena izleta je 50€ po osobi, u cenu je uključena večera u restoranu, a odlazak i povratak je u individualnoj režiji. Noćenje.

05.dan (ponedeljak 09.mart 2020)        Lisabon (fakultativno Sintra i Kaškaiš)

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja celodnevnog fakultativnog izleta za Sintru i Kaškaiš. Odlazak do Sintre, slikovitog gradića udaljenog od Lisabona oko 30km. Opasan šumovitim brdima i sa specifičnom mirko klimom, vekovima je bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910 godine. Brdima koja okružuju mesto dominiraju zidine mavarskog utvrđenja i kitnjaste palate Pena. Šetnja gradićem koji je pod zaštitom UNESCO-a od 1995.god, obilazak nacionalne Kraljevske palate (ulaznica uključena u cenu) u Sintri koja je zidana na temeljima iz XV veka i nosi obeležja mavarskog, gotskog, baroknog i lokalnog stila kralja Manuela. Nastavak ka Kaškaišu, nekada starom ribarskom naselju, a sada turističkom mestu koje je šetalištem spojeno sa Estorilom. Ovo modensko letovalište se nalazi 25 km zapadno od Lisabona, zbog velikog kazina poredi se sa Monte Karlom. Poznat je po velikom broju golf terena i luksuznih hotela. Cena izleta je 60€ za minimum 20 prijavljenih putnika. Povratak u hotel. Noćenje.

06.dan (utorak 10.mart 2020)  Lisabon (fakultativno Evora)

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti ili mogućnost organizovanja celodnevnog fakultativnog izleta za Evoru. Evora, grad-muzej, nalazi se u središnjem delu Portugalije. Grad sa bogatom istorijom i kulturnim korenima iz rimskih vremena. Vožnja ka jugu preko mosta 25.april i prolazak pored statue Hrista, kopije brazilskog brda Korkovado, prema Evori starom romanskom gradu koji je unet u spisak svetskog nasleđa UNESCO-a. Nalazi se u provinciji Alentaž, u brdovitim predelima, sa divnim seoskim pejzažima, vinogradima, poznatim plantažama hrasta plutnjaka. Obilazak:  katedrala (ulaznica uključena u cenu) i „Kapele kostiju“ ispunjene kostima i lobanjama pet hiljada monaha; rimski hram Templo Romano iz prvog veka; impresivna gotska katedrala Evora iz XII veka i glavna kapela – barokno remek delo. Slobodno vreme za uživanje u prelepoj arhitekturi Evore na glavnom gradskom trgu. Povratak u Lisabon preko jedinstvenog 17 km dugog mosta Vasko da Gama, najdužeg mosta u Evropi. Cena izleta je 60 eur za minimum 20 prijavljenih putnika. Noćenje.

07.dan (sreda 11.mart 2020)  Lisabon – Frankfurt – Beograd

Doručak. Slobodno vreme do polaska na transfer za aerodrom. Let za Frankfurt na liniji LH1169 u 16:45h. Dolazak u Frankfurt u 20:50h, nastavak putovanja za Beograd u 21:40h na liniji LH1410. Dolazak u Beograd u 23:30h. Kraj programa.