Španska tura - 5 dana

Evropski gradovi 2020 / Avionom

Mirne doline zelene reke postavljene nasuprot nedostupnih planinskih vrhova formiraju pejzaž živahnih ribolovačkih luka i privlače veliki broj turista u Baskiju.

Španija država Baskija, ili Pais Vasco, je autonomna regija koja se sastoji od tri provincije Alava, Guipuzoca i Vizcaia.

Jedinstvene atrakcije Baskije

Najveći gradovi su San Sebastian (Donostia), poznat po restoranima sa Michelin-ovim zvezdama, i Bilbao (Bilbo), dom futurističkog muzeja Gugenhajm i njegove kolekcije moderne umetnost. Arhitekta muzeja Frenk Geri, takođe je projektovao i novi hotel u Elciego-u. Obala ove pokrajine nude najbolje surfovanje u Evropi. U unutrašnjosti, proslavljen od strane Pabla Pikasa, grad Gernika (Guernica) je podsetnik na strašnu tragediju građanskog rata. Onata je poznata po velelepnoj univerzitetskoj zgradi iz 16. veka.

Saragosa

Saragosa je simatični Španski grad poznato po širokim, modernim bulevarama, prodavnicama i barovima. Glavne atrakcije su Aljaferija, impresivna kolekcija rimskih ruševina i fenomenalna bazilika posvećena jednoj od najpoznatijih inkarnacija Device Marije, Nuestra Senora del Pilar.

Plaza del Pilar je početna tačka za istraživanja Saragose. Trg popločan sjajnim, bledim kamenom, preuređen je 1991. godine, stvarajući ogroman, prozračan prostor od La Seo-a, pored velike Basilica de Nuestra Senora del Pilar, pa pa sve do Avde. Trg obuhvata celu istoriju grada: rimske ruševine na oba kraja, crkvu, renesansna trgovačku kuću, a u središtu i džinovski vodopad oblikovan kao deo Centralne Amerike i Kariba u spomen na 1492. godinu.

Maurska Španija nikada nije bila veoma ujedinjena, a Saragosa je od desetog do jedanaestog veka bila centar nezavisne dinastije, Beni Kasim. Njihova palata, Aljaferia, sagrađena je u vreme kada je dinastija vladala sredinom jedanaestog veka. Mnogo toga je, međutim, dodato kasnije, pod hrišćanskom vladavinom u periodu od dvanaestog do petnaestog veka, kada su palatu adaptirali i koristili kraljevi iz rekonkvista Aragona. Od 1987. ovde se sastaje aragonski parlament.

Veličanstvena Basilica de Nuestra Senora del Pilar jedna je od najvećih i najpoštovanijih verskih građevina u Španiji. Ime je dobila po stubu - središnjem delu crkve - na kojem se veruje da se Devica Marija spustila sa neba na zemlju. Struktura oko ove svetinje je zaista monumentalna, sa velikim ugaonim kulama i centralnom kupolom.

Stub, na vrhu sa slikom Bogorodice, neprestano je okružen hodočasnicima. Inače, glavno umetničko blago katedrale je veličanstveni alabaster reredos na visokom oltaru, remek-delo koje je izradio Damian Forment u prvim decenijama 16. veka.

Doživite San Sebastijan

San Sebastijan (Donostia), glavni grad provincije Guipuzoca, je grad smešten oko Bahia de la Concha - polukružnih peščanih plaža koje okružuju dva poluostrva. Nekada luka za ribolov i trgovinu, San Sebastijan je sredinom 19. veka je doživeo procvat kao omiljeno kraljevsko letovalište. Pošto je bio spaljen gotovo do temelja 13. avgusta 1813. godine tokom ratova za nezavisnost, nema puno istorijskih spomenika koji su opstali, ali ima brojne vile i prelepe zgrade koje krase ovo mesto. Vek kasnije, drugi sukob, Prvi svetski rat, doneo je suštinske promene gradu, pošto su položaj Španije o neutralnosti i blizina San Sebastijana u Francuskoj (granica je manje od 30km) učinili pogodnim utočištem za mnoge bogate ljude koji su želeli da izbegnu rat.

Plaia de la Concha dominira gradom i čini ga popularnim porodičnim letovalištem. Na jednom kraju, neposredno ispod Monte Urgull-a, nalaze se živopisne ulice Parte Vieja (Stara četvrt). Atmosfera još uvek podseća na neko staro ribarsko selo, a uske ulice su prepune rano uveče, kada meštani i turisti prepune barove i restorane. Najstarija crkva u gradu, San Vicente, nalazi se u ovom kraju, kao i Museo San Telmo, koji prikazuje lokalne umetničke zbirke i ima odeljke o lokalnoj istoriji i zanatima. Nedaleko od ribarske luke, odakle se tokom letnje sezone možete uputiti brodom do Isla de Santa Clara, nalazi se crkva Santa Maria sa svojom prelepom baroknom fasadom. Kod akvarijuma na kraju luke možete saznati puno o lokalnoj pomorskoj i ribolovačkoj tradiciji, uključujući i o lovu na kitove.

Bilbao

Bilbao je glavni grad provincije Vizcaia i nekada je bio industrijsko srce Baskije. Spektakularni Museo Guggenheim Bilbao postavio je Bilbao na kulturnu mapu sveta i pokrenuo čitavu Baskiju.

Bilbao i njegova istorija

Za najstarija naselja ovde se priča da su napravljena u blizini današnje Iglesia de San Anton u 15. veku, duž Ribere, istočno od Siete Calles, (sedam ulica) i zvalo se Casco Viejo, ili Starog grada. Prosperitetni Casco Viejo su Francuzi opljačkali tokom Poluostrvskog rata, a veliki deo uništen je u ratovima sa Karlistima, dok su uske ulice i brojne strukture koje datiraju pre 19. veka opstale. 1870-ih, krajem Drugog karlističkog rata, Bilbao je počeo da eksploatiše svoje prirodne izvore gvožđa i industrijalizuje se. Do kraja veka polovina španske trgovačke flote došla je iz baskijskih brodogradilišta, dobar deo čelične industrije nalazio se u blizini Bilbaa, a baskijski bankari i privrednici imali su veliku finansijsku moć́.

Preporod grada

Bilbao je doživeo ponovni procvat otvaranjem umetničke galerije Gugenhajm u 1997. godini u zgradi koju je projektovao kanadsko-američki arhitekta Frenk Geri. Takođe ima prelep centralni kvart sa širokim bulevarima i parkovima, sistem metroa koji je projektovao Norman Foster, kao i istorijski Casco Viejo.

Šta posetiti u Bilbau

Najveća atrakcija grada je zasigurno Museo Guggenheim. Ova masivna, futuristička struktura, koju prevashodno finansira baskijska vlada, postala je simbol Bilbaa, a njen blistavi titanijumski krov dramatično se uzdizao pored obala reke Nervon. Unutra njega postoji 19 prostranih galerija na tri sprata koje čuvaju umetnička dela pretežno od 1960. do danas, uključujući radove iz Gugenhajmovih kolekcija Njujorka i Venecije.

Museo de Bellas Artes (Muzej likovnih umetnosti) nudi bogatu kolekciju španskih klasika - El Greka, Goje, kao i portret Felipea IV, kao i flamanska i italijanska remek dela. Gornji sprat muzeja posvećen je baskijskoj i internacionalnoj umetnosti 20. veka.

Gastronomija Baskije

Hrana i vino su u središtu života u Baskiji. Bilo da je reč o imućnoj ili radničkoj klasi, može se reći da im je kulinarstvo u krvi. Možete pronaći odličnu hranu širom Baskije. Međutim, San Sebastijan i Hondaribija su verovatno dva mesta sa najvećom koncentracijom vrhunskih restorana u ovom delu Španije.

Pintkos

Baskija ima svoju jedinstvenu kulturu hrane koja se vrti oko barova. Pintkos (predjela veličine zalogaja, slične tapasima) mogu se naći u gotovo svakom baru. Često se bar šankovi napune tepsijama svih različitih vrsta, i oni se kreću od prilično tradicionalnih do nesvakidašnjih kombinacija ukusa. Tipično je pronaći lokalce kako uživaju u piću dok jedu različite pintkose, a zatim prelaze u sledeći bar da bi sve to ponovili. To se ponekad radi pre obroka kao vrsta aperitiva ili kao standardni obrok. Pored toga, svaki grad ima godišnja takmičenja za najbolje pintkose i osvojeni trofeji s ponosom se prikazuju unutar barova.

Sagardotegi

Sagardotegi je još jedna posebna baskijska tradicija. To je vrsta restorana poznata po siderima i nalaze se u selima Baskije. Ovi restorani poslužuju tradicionalni set jela, a njihov naglasak je na ogromom telećem steku. Ovaj delikates od kog kreće voda na usta, uglavnom teži oko jedanog kilograma, ali je tradicija da kao i druga jela delite sa ostalima za stolom. Druga stvar po čemu su ovi restorani poznati je sider od jabuke iz ogromnih drvenih bačvi. Ovo je odlična prilika da doživite nešto jedinstveno baskijsko i ručate poput kraljeva.

Hotel / kategorija

Tip sobe

usluga

08.04. – 12.04.2020.

5 dana / 4 noćenja

HOTEL 4*

Bilbao/Saragosa

1/2

BB

739€

699€

treća osoba

719€

1/1

989€

CENA UKLJUČUJE:

- Direktan avionski prevoz na relaciji Beograd – Saragosa – Beograd, čarter letom kompanije Air Serbia

- Aerodromske takse 32,71€ (na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se plaćaju u dinarskoj protivvrednosti)

- Transfere i obilaske prema programu (bez ulaska u pomenute objekte)

- 4 noćenja u nekom od navedenih  na bazi usluge noćenje sa doručkom (2 noćenja u Bilbau, 2 noćenja u Saragosi)

- Usluge vodiča na srpskom jeziku

- Organizaciju putovanja

 

CENA NE UKLJUČUJE:

- Putno zdravstveno osiguranje

 

USLOVI PLAĆANJA:

Cene su izražene u Eurima (osim ako drugačije nije definisano programom putovanja). Plaćanje se vrši u dinarima prema srednjem kursu NBS na dan rezervacije. U slučaju poremećaja na tržištu roba i usluga, organizator zadržava pravo korigovanja cena za neplaćeni deo aranžmana.

1. UPLATA DO POLASKA – prilikom rezervacije uplaćuje se 20% akontacije od cene aranžmana, 30% od cene aranžmana nakon 15 dana a isplata aranžmana u celosti je 30 dana pre polaska.

2. PLATNIM KARTICAMA - Visa, Visa Electron, Master, Maestro, Dina i American Express.

3. PLAĆANJE NA RATE – bez kamate, kreditnim karticama Banca Intesa (broj mesečnih rata proveriti u agenciji).

4. UPLATA ČEKOVIMA GRAĐANA U VIŠE RATA – uplata akontacije od 50% prilikom rezervacije, ostatak uplate čekovima građana u mesečnim ratama, koje je potrebno deponovati organizatoru prilikom uplate avansa. Rate dospevaju svakog 01/10/20.umesecu. Konkretan dogovor u agenciji.

5. PREKO RAČUNA – uplata na račun Max Travel-a.

6 ADMINISTRATIVNOM ZABRANOM – sa firmama sa kojima Max Travel ima ugovor (proveriti uslove u agenciji)

7. TURISTIČKIM KREDITOM – sa izdatim predračunom od strane Max Travel, klijent aplicira za kredit u banci.

 

Max Travel zadržava pravo da propiše i drugačije uslove plaćanja za pojedine ponude.

 

AVIONSKI PREVOZ I PRTLJAG: Agencija Max Travel je ponudu radila sa avio kompanijom Air Serbia. Vremena poletanja aviona su navedena u programu putovanja. Molimo putnike da se o tačnoj satnici letova informišu u agenciji ili putem telefona. Dozvoljeni predati prtljag je 23kg po putniku, dozvoljeni ručni prtljag je 8kg po putniku. Deca starosti do 2 godine imaju pravo na 10kg predatog prtljaga (kofer, dečija kolica i slično). U slučaju oštećenja ili gubitka prtljaga, molimo putnike da se obrate nadležnoj aerodromskoj službi.

 

OSIGURANJE: Prodavac na ovlašćenom prodajnom mestu dužan je da ponudi putniku zdravstveno putno osiguranje i informiše ga o postojanju osiguranja od otkaza aranžmana prema uslovima i tarifama osiguravača. U poslovnicama Max travel-a moguće je, uz fotokopiju prve strane pasoša, pribaviti polisu osiguravača koja pokriva, u slučaju potrebe, od prvog do poslednjeg dana putovanja troškove lečenja i bolničke troškove do iznosa od 35 000 evra. Medjunarodno putno i zdravstveno osiguranje za državljane Republike Srbije ili strane državljane sa trajnim prebivalištem u Srbiji. 1e po osobi dnevno (ispod 18 god.) / 1,25e po osobi dnevno (od 18-70 god.) do osigurane sume od 35.000e plaćanje u agenciji. Cena uključuje medjunarodno putno izdravstveno osiguranje, trošak obrade dokumentacije I asistenciju na terenu prilikom osiguranog slučaja. U slučaju nastanka osiguranog slučaja, u toku putovanja, dovoljno je prezentovati pasoš i pomenutu polisu za pokriće svih troškova u roku utvrđenim uslovima zdravstvenog putnog osiguranja. Ukoliko putnik poseduje neku drugu individualnu polisu zdravstvenog putnog osiguranja, molimo da se kod te osiguravajuće kompanije informiše o proceduri aktiviranja iste.

VIZA I PUTNA DOKUMENTA: Viza za državljane RS nije potrebna, a putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju kao i zemalja kroz koje prolaze. Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara. Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u zemlje EU (dozvoljena novčana sredstva, zdravstveno osiguranje…) informišu na sajtu Delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU ili izlaz iz RS.

Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava.

Pasoš mora biti važnosti minimum 6 meseci nakon povratka sa putovanja (minimum 180 dana nakon povratka). Molimo putnike da posebnu pažnju obrate na dečije pasoše, budući da se isti izdaju sa kraćim periodom važenja.

Putnik se obavezuje da će prilikom rezervacije navesti ispravne podatke koji podrazumevaju sledeće: ime i prezime kako je navedeno u pasošu, datum rođenja, kontakt telefon, adresu stanovanja i kontakt mail adresu. Putnik se obavezuje da dostavi dodatno tražene podatke ukoliko su dodatni podaci potrebni za realizaciju putovanja. Ukoliko putnik u bilo kom trenutku priloži neispravne ili delimično neispravne podatke koji mogu za posledicu imati naknadne finansijske troškove – putnik (nosilac rezervacije) se obavezuje da isti trošak snosi, te takvi troškovi ne mogu ići na teret agencije Max Travel. Agencija Max Travel ne može biti odgovorna za netačne ili delimično tačne podatke putnika koje je putnik prijavio prilikom rezervacije.

CENE ZA DECU: Prilikom prijavljivanja imena putnika za aranžman obavezno je navesti datum rođenja deteta koji se najavljuje hotelu. Hotel zadržava pravo da na licu mesta naplati troškove proizašle iz netačno prijavljenih podataka putnika.

HOTELSKI SMEŠTAJ: U najvećem broju smeštajnih objekata u smeštajne jedinice se ulazi posle 14:00h, a iste se napuštaju najkasnije do 12:00 h poslednjeg dana boravka. Ukoliko gost želi da zadrži duže sobu, obavezan je da izvrši najavu recepciji hotela, kao i da sam plati ovu dodatnu uslugu.

U svim hotelima dodatni-pomoćni kreveti rade se na upit. Skrećemo putnicima pažnju da su pomoćni kreveti manjih dimenzija od standardnih, obično drvene ili metalne kontrukcije ili na razvlačenje i da mogu bitno uticati na komfor u smeštajnoj jedinici.

Deca 0-2 god. nemaju svoj krevet, dele sa odraslima. Krevetac za bebe se radi na upit i dodatno se plaća u većini hotela. Molimo putnike da se o cenama i uslovima najma krevetca informišu u agenciji.

Svi opisi, fotografije i podaci o smeštajnim objektima su preuzeti sa zvaničnih internet prezentacija ili dobijeni od lokalnih partnera. Smeštajni objekti zadržavaju pravo da usled objektivnih okolnosti izmene ili ukinu neke od sadržaja/usluga. Kategorizacija smeštajnih objekata odgovara lokalnoj kategorizaciji objekata koju propisuje nadležno Ministarstvo zemlje putovanja.

Funkcionisanje klima uređaja u smeštajnim objektima zavisi od sezonalnosti i politike samog objekta.

 

TRANSFERI: Po dolasku na aerodrom odabrane destinacije, predstavnik agencije Max Travel će vas sačekati i uputiti na grupni transfer radi prevoza do rezervisanog hotela. Obaveza putnika je da vodi računa o svom prtljagu. Putnici koji su zainteresovani za privatne transfere, o doplati i organizaciji mogu se informisati u poslovnicama turističke agencije Max Travel ili putem telefona.

O vremenu povratnog transfera putnici će biti blagovremeno obavešteni na destinaciji. Satnice letova će biti poznate 24-48h pre leta. Ukoliko informaciju o povratnom transferu putnici ne dobiju u hotelu, molimo da se obrate predstavniku agencije na destinaciji. Potrebno je biti na recepciji smeštajnog objekta 15 minuta pre zakazanog vremena polaska.

 

PREDSTAVNIK AGENCIJE: Predstavnik je obavezan da dočeka, isprati putnike i obilazi goste prema rasporedu koji se dostavlja putnicima po dolasku radi dodatnih informacija, mogućih fakultativnih izleta ili eventualne pomoći (usluge predstavnika ne podrazumevaju celodnevno ili svakodnevno prisustvo).

FAKULTATIVNI IZLETI: Lokalna turistička agencija (organizator fakultativnih izleta) zadržava pravo promene cene, dana realizacije i minimalnog broja putnika za realizaciju izleta.

*Sve cene su informativnog karaktera, za minimum 15 prijavljenih putnika.

NAPOMENA: U slučaju neadekvatnog smeštaja ili bilo kog drugog problema, mole se putnici da o tome obaveste ORGANIZATORA PUTOVANJA i predstavnika prvog dana boravka. Molimo vas da se u slučaju bilo kakve incidentne situacije (krađa, tuča, saobraćajna nezgoda…) obratite nadležnim organima domicilne zemlje. Organizator putovanja je jedino ovlašćen da vam pomogne u posredovanju između vas i nadležnih organa.

MINIMALNI BROJ PUTNIKA ZA REALIZACIJU PROGRAMA JE 130.

Ukoliko broj putnika bude manji, putovanje je moguće realizovati uz doplatu.

POTVRDA REZERVACIJE HOTELA SE DOBIJA 2 RADNA DANA PO UPLATI AKONTACIJE.

U slučaju nedobijanja potvrde, putnik ima pravo na povraćaj celokupnog iznosa uplaćenog avansa.

Molimo putnike da pažljivo pročitaju PROGRAM PUTOVANJA, INFORMACIJE I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA jer oni čine sastavni deo ugovora i obavezujuće su za obe ugovorne strane.

 

KRAJNJI ROK ZA OBAVEŠTAVANJE PUTNIKA ZA SLUČAJ OTKAZIVANJA ILI PROMENE PROGRAMA PUTOVANJA OD STRANE AGENCIJE JE 5 DANA PRE POČETKA PUTOVANJA.

 

Cenovnik br.1 od 07.02.2020.

 

OTP br. 118/2020 od 01.02.2020.god, kategorija licence A25

Garancija putovanja broj 300068626, važi od 01.01.2020. god.

1.dan (08.april 2020.) - Beograd – Saragosa – Vitoria - Bilbao

Sastanak grupe na aerodromu „Nikola Tesla” dva sata pre poletanja aviona. Direktan čarter let za Saragosu, kompanijom Air Serbia na liniji JU9030. Planirano vreme poletanja 07.00h. Sletanje u Saragosu u 10.05h. Nakon pasoških formalnosti, sledi putovanje autobusom (oko dva i po sata) do glavnog grada Baskije - Vitoria (Gasteiz na baskijiskom jeziku). Jedan je od najzelenijih gradova Španije, zbog čega je 2012. godine poneo titulu „Zelena prestonica Evrope”. Osim toga, poznat je i kao grad sa najbolje očuvanom srednjovekovnom arhitekturom u Baskiji. Osnovao ga je Sančo VI, kralj Navare, krajem XII veka. Upravo iz tog perioda i potiču neki od najznačajnijih građevina, poput stare gotske katedrale. Pešačko razgledanje grada počinje iz parka Florida (La Florida), u starom delu grada, gde se nalazi i zgrada baskijskog parlamenta. Šetnja dalje vodi ka Trgu Bele Device (Plaza de la Virgen Blanca), gotskoj katedrali Sv.Marija iz XIII veka, kao i palati Bendanja (Bendaña) u kojoj se nalazi i muzej sa najvećom kolekcijom karata za igru u Evropi. Nakon šetnje, slobodno vreme za odmor i šetnju. Nastavak putovanja ka Bilbau, u kasnim popodnevnim časovima. Vožnja traje oko 1 sat. Dolazak u Bilbao u ranim večernjim večernjim časovima. Prijavljivanje u hotel. Noćenje.

2.dan (09.april 2020.) - Bilbao – San Sebastian - Bilbao

Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje grada u pratnji vodiča. Bilbao je grad sa skoro 700 godina dugom istorijom, najveći je grad pokrajine Baskije i peti po veličini grad u Španiji. Važan je industrijski centar, jedna od najvećih španskih luka i važno kulturno središte na Pirinejskom poluostrvu. Smešten je na obalama reke Narvion, tj. na njenom ušću u Kantabrijsko more. Nastao je početkom XIV veka, od kada je razvijao važnu ulogu u trgovini, koju i danas ima. Panoramski obilazak novog dela grada (Abandoibarra) gde se nalazi i najlepši gradski trg (Plaza de Federico Moyua), stadion Atletiko Bilbaa-San Mames, kao i muzej Gugenhajm, moderno arhitektonsko delo koje je postalo simbol grada. Nastavak ka vidikovcu Monte Arćanda (Monte Artxanda), sa kog se pruža najlepši pogled na grad. Sledi odlazak ka starom gradskom jezgru (Casco Viejo) i šetnja kroz pešačku zonu, pored Santiago katedrale (Catedral de Santiago), Novog trga (Plaza Nueva) i pijace Ribera (Mercado de la Ribera), vrlo zanimljivo zdanje sa početka XIX veka, na obali reke Narvion, danas poznato i kao najveća natkrivena pijaca u Evropi. Ovo je ujedno i dobra prilika da se probaju proizvodi tipični za lokalnu gastronomiju. Nakon pauze za odmor i individualne aktivnosti, sledi izlet u San Sebastian (Donostia). Još jedan mondenski biser kantabrijske obale, ujedno je i glavni grad baskijske provincije Gipuskoa. Smešten je u slikovitoj uvali La Konča, omeđen brdima Monte Iheldo (Monte Igeldo) i Monte Urgulj (Monte Urgull), na čijem vrhu se nalazi statua Hrista, te ga često porede sa Rio de Žaneirom. Odlikuju ga spoj tradicije, primorskog šarma i „ar nuvo” (art nouveau) arhitekture. San Sebastian je poznat i po prestižnom međunarodnom filmskom festivalu „Zlatna školjka”. Razgledanje grada počinje sa brda Igueldo, do kog se stiže žičarom i sa kog se pruža najlepši pogled na zaliv La Konča. Sledi odlazak do starog grada i šetnja uskim, živopisnim ulicama do glavnog Trga (Plaza de la Constitution), ribarske luke i najlepšeg gradskog parka Alderdi. Nakon obilaska grada u pratnji vodiča slobodno vreme za individualne aktivnosti do povratka u Bilbao. Noćenje.

3.dan (10.april 2020.) - Bilbao – Pamplona - Saragosa

Doručak i odjavljivanje iz hotela. Vožnja u trajanju od dva sata slikovitim predelima Baskije ka pokrajini Navara i njenom glavnom gradu Pamploni. Grad se nalazi u centralnom delu istoimene kotline, na obalama reke Arga. Prema predanju, grad je dobio ime po svom osnivaču, rimskom vojskovođi Pompeju koji je ovde podigao prvo rimsko vojno naselje 75. godine pre nove ere. Danas grad ima 180.000 stanovnika i po mnogo čemu predstavlja jedan od naprednijih u ovom delu Španije. Pamplona je poznata po parkovima koji zauzimaju prostor od pet miliona kvadratnih metara, a svakako i po čuvenoj trci sa bikovima (Encierro), tokom festivala San Fermin u julu mesecu. Njegov duh je u romanu „Sunce se ponovo rađa” opisao i Ernest Hemingvej. Po dolasku sledi razgledanje starog gradskog jezgra, gde se nalazi katadrala, ostaci gradskih zidina iz XVI veka, Trg tvrđave, Trg gradske većnice, arena za borbu sa bikovima…Slobodno vreme za individualne aktivnosti i odmor. Nastavak putovanja ka Saragosi (u trajanju od oko 2 sata), u kasnim popodnevnim časovima. Prijavljivanje u hotel. Noćenje.

4.dan (11.april 2020.) - Saragosa

Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje grada, prestonice španske severoistočne pokrajine Aragon, koja je smeštena na obalama reke Ebro. Saragosa je smeštena u dolini raznovrsnih krajolika – od pustinsjkih do predela pod gustim šumama. Grad su osnovali Rimljani, o kojima svedoče i ostaci Rimskog teatra. Razgledanje grada obuhvata i palatu Aljaferija (Aljaferija), utvrđenu srednjovekovnu mavarsku palatu, stari kameni most (Puente de Piedra) iz XIV veka. Nakon obilaska grada, sledi slobodno vreme za individualne aktivnosti i odmor. Individualni povratak u hotel. Noćenje.

5.dan (12.april 2020.) - Saragosa - Beograd

Doručak i odjavljivanje iz hotela. Slobodno vreme za individualne aktivnosti i odmor, do polaska na aerodrom. Transfer do aerodroma u popodnevnim časovima. Direktan čarter let za Beograd, na liniji JU9031. Planirano vreme poletanja je u 19.00h.Sletanje u Beograd 21.55h. Kraj programa.

Hotel SILKEN INAUTXU 4*, Bilbao

Hotel Silken Inautxu se nalazi nedaleko od centra grada i od  čuvenog Gugenhajm muzeja u Bilbau, na udaljenosti od oko 650 m. Metro stanica se nalazi 200 m od hotela, a autobuska oko 500 m. U ponudi hotela su standardne sobe koje imaju kupatilo, fen, TV, klima uređaj, mini bar, sef. Hotel ima restoran, bar, parking, lift. Wi fi internet je besplatan i dostupan u zajedničkim prostorijama. Doručak se služi po principu švedskog stola – samoposluživanja u hotelskom restoranu.


Hotel ERCILLA 4*, Bilbao

Hotel Ercilla je moderan hotel koji se nalazi u centru grada Bilbao. Smešten je nedaleko od Gugenhajm muzeja, a metro stanica se nalazi preko puta hotela. U ponudi hotela su standardne sobe koje imaju kupatilo, fen, TV, klima uređaj, wi fi internet. Hotel ima restoran, bar, parking i fintes centar. Doručak se služi po principu švedskog stola – samoposluživanja u hotelskom restoranu.


Hotel EUROSTAR ZARAGOZA 4*, Saragosa

Hotel Eurostar Zaragoza se nalazi kod železničke stanice u Saragosi - Delicias, u neposrednoj blizini područja Ekpo, Pabellon Puente i Torre del Agua. Od centra grada je udaljen oko 4 km. Hotel ima 256 soba. Sve sobe imaju kupatilo, fen, TV, telefon,  klima uređaj, mini bar, wi fi internet i sef. Hotel ima restoran, bar, parking. Doručak se služi po principu švedskog stola – samoposluživanja u hotelskom restoranu.


Hotel HIBERUS 4*, Saragosa

Hotel Hiberus se nalazi na izuzetnoj lokaciji pored konferencijskog centra Aragon, Torre Del Agua i parka Luis Bunuel. Hotel je okružen prirodom i udaljen oko 4 km od centra grada. Ističe se i po svojoj arhitekturi i unutrašnjem uređenju. Hotel ima 176 soba. Sve sobe imaju kupatilo, fen, TV, telefon,  klima uređaj, wi fi internet i sef. Hotel ima restoran, bar, spoljašnji bazen i parking. Doručak se služi po principu švedskog stola – samoposluživanja u hotelskom restoranu.