Samos

I ovog leta u ponudi imamo Samos, pretezno planinsko ostrvo i na kome se nalaze najvisi vrhovi Egejskog arhipelaga, Kerkis i Ambelos. Odlikuje ga bujna vegetacija, obilje suma, zaliva, uvala i pretezno sljunkovitih plaza sa kristalno cistom vodom. Pogledajte nase ponude za ovo letovanje avionom.

Samos, jedno od ostrva Grčkog arhipelaga istočnog Egeja, sa površinom od 475 kvadratnih kilometara spada u jedno od većih ostrva. Rodno je mesto velikog grčkog filozofa i matematičara Pitagore, filozofa Epikura, ali i astronoma Aristarha, koji je prvi izložio teoriju da se Zemlja okreće oko Sunca, a ne obratno. Posetioci vrlo brzo shvate da nije slučajnost što je ovo bajkovito ostrvo bilo inspiracija velikih umova.
Samos je pretežno planinsko ostrvo i na njemu se nalaze najviši vrhovi Egejskog arhipelaga, Kerkis i Ambelos. Odlikuje ga bujna vegetacija, obilje šuma,  zaliva, uvala i pretežno šljunkovitih plaža sa kristalno čistom vodom.  Zbog toga su ga u antičko doba nazivali i ,,ostrvo čempresa”, ,,ostrvo jelki” , ,,cvetajuće’’ i ,,devičansko ostrvo’’.
Iako dosta posećen, Samos je uspeo da sačuva svoju izvornu lepotu i mir. Nudi mnogo sadržaja, za različite tipove odmora. Turistička naselja, uređene plaže i obilje lokala s jedne strane kao i divlje uvale, rustična mesta i mirne marine sa druge strane čine Samos destinacijom koju svako treba da poseti. Pored prirodnih lepota, čistih plaža sa kristalno tirkiznom vodom i istorijskih spomenika, ovo ostrvo je čuveno i po Muskat vinu koje se pravi od lokalne sorte grožđa. Plaže su uglavnom šljunkovite, prilagođene porodicama ali i iskusnim plivačima, mada ima i peščanih, naročito u mestu Vocalakia i na istočnoj obali. Glavni grad ostrva je Vati, često nazivan i grad Samos.
Ljubitelji istorije će uživati u obilasku ruševina drevnih građevina, poput starog pozorišta u istorijskom selu Pithagorio, akvadukta u Evpalineju, najvećeg hrama boginje Here na svetu- Heraiona i dvorca Likourgos Ligothetis. Jedna od turističkih atrakcija su svakako i čuveni vodopadi Potami, a u večernjim satima Samos nudi mnogo opcija, bilo da tražite mirno ili uzbudljivo veče. Od brojnih restorana, buzukija i tradicionalnih taverni do modernih barova, klubova i kafića, svako će pronaći nesto što mu odgovara.

PREDLOG FAKULATIVNIH IZLETA

Obilazak Istočnog dela ostrva

Obilazak ostrva je očaravajuća ekskurzija na kojoj posećujete najbitnije lokalitete na ostrvu poznatom po svojoj lepoti i legendama. U ovoj divnoj turi ćete svakako uživati bilo da Vas zanimaju arheološka nalazišta, plaže, planine, živopisna sela ili degustacija čuvenog vina koje se proizvodi već stotinama godina. Samos je rodno mesto matematičara i filozofa Pitagore i dom prelepe boginje Here. Žitelji Samosa su prijateljski nastrojeni i veoma otvoreni i dočekaće Vas sa toplom dobrodošlicom. Prvo ćete obići Herin hram, jedno od najvažnijih svetilišta antičke Grčke, gde je, po mitologiji, rođena boginja Hera. Sledi kratka šetnja po živopisnom seocetu Pirgos, opcionalno zaustavljanje u regiji Kutsi, idealnom mestu za panoramsko fotografisanje, obilazak mesta Karlovasi, poseta vinariji i degustacija čuvenih vina sa Samosa, ručak, obilazak mesta Platanakia i Kokkari, živopisnog ribarskog sela.

Turska – Efes i Kušadasi

Dodir Orienta iz Grčke... Otplovite do obale Male Azije i veličanstvenog Kušadasija.. Polazak iz luke Pithagorio ili Vathi u 08:30; nakon 1 sat i 15 minuta stižete u Kušadasi. Po dolasku mogućnost posete Artemidinog hrama u Efesu, jednom od sedam svetskih čuda. Pre polaska za Kušadasi koji je od Efesa udaljen cca 20 km imaćete vreme za ručak i šoping. Slobodno vreme u Kušadasiju za obilazak i šoping. Polazak za Samos u 17:00h.

Ostrvo Patmos

Ostrvo Patmos je smešteno 50 km južno od Samosa. Polazak je planiran u 08:30 iz luke Pithagorio. Nakon 2,5 sata plovidbe stižete u Patmos, malo, kamenito ostrvo, poznato po bogatoj istoriji i tradiciji. Obilazak počinje opcionalnom posetom Pećini Apkalipse (ulaznica 2 eur na licu mesta). Nakon toga vožnja do mesta Hora i poseta čuvenom manastiru Svetog Jovana smeštenom na vrhu brda iznad luke koji dominira celim ostrvom. Tu je, krajem 1.veka, u izgnanstvu boravio Sveti apostol Jovan Bogoslov gde je i napisao Knigu Otkrovenja (u Pećini Apokalipse). Stari grad Patmos sa svojom lukom spada u jedan od najočuvanijih starih gradova na Egejskom moru, tako da je, zajedno sa verskim mestima, uvršen na spisak Kulturne Baštine UNESCO-a. Nakon obilaska manastira opcionalno ručak u tradicionalnom grčkom restoranu. Polazak za Pithagorio oko 16:00h gde stižemo oko 18:30h.

Dnevno krstarenje

Polazak u 09:30 iz luke Pithagorio. Plovidba obalom ribarskim brodom i dolazak na plažu ostrvca Samioupoula sa pauzom za plivanje od 1 čas, a potom i na malu plažu Kakorema gde će posada pripremiti obrok za Vas dok Vi uživate u kristalnoj vodi Egejskog mora. Povratak oko 18:00h.

Večernje krstarenje

Polazak u 19:00h iz luke Pithagorio. Plovidba ribarskim brodom južnom obalom ostrva dok uživate u predivnom zalasku sunca. U intimnoj atmosferi sa laganom muzikom dva muzičara, biće Vam poslužena tradicionalna grčka večera. Povratak oko 22:00h.

Jeep Safari

Ova tura je namenjena onima koji vole da su na otvorenom i žele da istraže i upoznaju prirodu Samosa. Tura Vas vodi kroz tradicionalna sela i najšumovitije i najzelenije delove ostva, gde ćete imati priliku da vidite različito bilje i cveće, kao i vrlo retku vrstu Crnog bora. Takođe ćete videti jedan od najupečatljivijih manastira i preći ćete preko planinskog vrha Ampelos na 1.200 mnv. Safari dalje nastavljate vožnjom prelepom severnom obalom sve do regija Potami, gde možete da uronite u divno more. Nakon toga tura se nastavlja šetnjom duž reke kroz šumu koja vodi do čuvenih vodopada Potami smeštenih 3 km zapadno od mesta Karlovasi. Tu ćete, još jednom, moći da uživate u prelepoj prirodi ovoj divnog ostrva.

Samos