Putovanje u inostranstvo - novosti

1. Protokol za ulazak u Egipat

Poštovani putnici, Vlada Egipta je od 01.09.2020. uvela obavezan PCR test za sve putnike.

 • Negativan PCR test obavezan je za sve putnike kao i za decu iznad 5.99 godina.
 • Putnici mogu obaviti testiranje u Srbiji pre putovanja, a test ne sme biti stariji od 72h. Rezultate testa je neophodno poneti u štampanoj formi.
 • Odlukom Ministarstva Civilnog Vazduhoplovstva Egipta testiranje se može obaviti i u Egiptu po sletanju na aerodrom. Cena testa iznosi 30$ za sve putnike. Plaćanje se vrši isključivo u dolarima.
 • Putnici su u obavezi da popune Formular „Traveller Declaration Form“ prilikom ulaska u avion.
 • Putnici moraju posedovati zdravstveno putno osiguranje koje pokriva COVID 19, detalji osiguranja moraju biti upisani u formular.
 • Državljani Republike Srbije, prilikom sletanja plaćaju vizu u iznosu od 25$ po putniku.
 • Važnost pasoša mora biti minimum 6 meseci po povratku u Srbiju. Svi putnici koji ne poseduju pasoš Republike Srbije u obavezi su da se sami informišu oko viznog režima.

Protokol za povratak u Srbiju

 • Ukoliko ste vakcinisani, prilikom sletanja u Srbiju, na pasoškoj kontroli pokazaćete potvrdu o vakcinaciji.
 • Ukoliko niste vakcinisani, obavezan je karantin u trajanju od 10 dana.
 • PCR testiranje možete uraditi u Srbiji, i u slučaju negativnog testa, karantin nije obavezan.
 • Testiranje možete obaviti i u Hurgadi. Cena testa je od 40€ do 55€ u zavisnosti koliko je hotel udaljen od bolnice. U tom slučaju po putnike dolazi vodič u hotel i vodi ih na testiranje. Rezultate testiranja putnici dobijaju na aerodromu.

2. Procedura za ulazak na teritoriju Republike Turske

BITNO: Sve navedene informacije su informativnog karaktera i agencija nema uticaj i nije odgovorna ukoliko do momenta i u momentu putovanja bude nekih izmena od strane Republike Srbije ili Republike Turske. Agencija na ovo ne može da utiče. Mole se svi putnici da imaju razumevanja obzirom da se situacija i procedure ulaska i izlaska u zemlju svakodnevno menjaju zbog epidemiološke situacije prouzrokovane virusom Covid-19.

Za ulazak u Republiku Tursku i boravak do 90 dana u periodu od 6 meseci, računajući od dana prvog ulaska, državljanima Republike Srbije nije potrebna viza. Svi putnici moraju posedovati pasoš koji važi najmanje 6 meseci od povratka sa destinacije.

Prema zvaničnim informacijama Ministarstva inostranih poslova Republike Turske, u nastavku je regulativa o ulasku na teritoriju Republike Turske koja važi od 01.06.2021.

U roku od 72h pre ulaska u Republiku Tursku, potrebna je elektronska registracija. Registracija se vrši preko linka. Nakon registracije, dobijate HES KOD. Sigurnosni kod, koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika tokom boravka u Republici Turskoj. HES KOD morate pokazati na uvid prilikom ulaska u Tursku. Takođe, potreban Vam je i za ulazak u sve javne ustanove tokom boravka u Turskoj. Uputstvo za popuvanje obrasca i dobijanje HES koda možete pročitati OVDE.

Uslovi za ulazak u Republiku Tursku za osobe koje su preležale Covid-19:

Putnici koji poseduju zvaničnu potvrdu zdravstvene ustanove da su revakcinisani najmanje 14 dana pre ulaska na teritoriju Republike Turske ili putnici koji su u poslednjih 6 meseci preležali Covid-19, mogu da uđu na teritoriju Republike Turske bez PCR testa.

Klijenti lično moraju da se registruju kako bi preuzeli potvrdu. Potrebna potvrda o revakcinaciji u formatu koju Republika Turska priznaje može da se preuzme sa linka.

Uslovi za ulazak u Republiku Tursku za osobe koje nisu revakcinisane ili nisu preležale Covid 19:

Putnici koji nisu revakcinisani ili nisu preležali Covid-19, moći će da uđu na teritoriju Rebublike Turske uz negativan PCR test, koji nije stariji od 72 sata ili uz brzi antigen test, koji nije stariji od 48 sati pre ulaska na teritorijiu Republike Turske.

Uslovi za ulazak u Republiku Tursku za decu:

Deca do 18 godina koja ne putuju sa roditeljima, moraju imati negativan PCR test. Deci do 18 godina, koja putuju sa roditeljima, nije potreban PCR test, ukoliko su oba roditelja revakcinisana. Ukoliko je jedan roditelj revakcinisan, a drugi nije, za decu do 18 godina takođe je potreban PCR test.

Napomena:

Validne su samo vakcine koje priznaje Agencija za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije, i za koje je izdala dozvolu za upotrebu leka.

3. Procedura za ulazak na teritoriju Republike Grčke

Prema poslednjim informacijama, uslovi za ulazak u Republiku Grčku su sledeći. Deca mlađa od 12 godina mogu ući u R. Grčku bez odrađenog PCR ili antigenskog testa, dok je putnicima starijim od 12 godina potrebna:

 • Potvrda o vakcinaciji (neophodno je da prođe minimum 14 dana od primljene druge doze, revakcinacije),
 • Negativan PCR test, koji nije stariji od 72h,
 • Negativan antigenski test, ne stariji od 48h ili
 • Potvrda na engleskom jeziku da ste preležali Covid-19, uz pozitivan PCR test izdat u periodu od minimum 2, odnosno maksimum 9 meseci pre putovanja.

Takođe, minimum 24h pre ulaska u R. Grčku, svi putnici treba da izvrše registraciju na linku: PLF (Passenger Locator Form) i dobiju neophodan kod.

Kako da zakažete termin testiranja u Srbiji?

Ukoliko želite da zakažete PCR testiranje na lični zahtev izaberete opciju „Pokreni uslugu“, klikom na link. Kada odaberete željenu laboratoriju, prikazaće se kalendar u kom birate neki od slobodnih termina. Nakon što odaberete broj lica koja žele da se testiraju na lični zahtev, potrebno je da popunite sva navedena polja i kliknete taster „Zakaži“.

Kada uspešno zakažete termin, sistem će generisati popunjene uplatnice te je neophodno da prilikom testiranja u zakazanom terminu ponesete jedan primerak overene uplatnice kao dokaz o uplati.

Testiranje PCR testom za državljane Republike Srbije i strana lica sa boravkom u Srbiji iznosi 9.000 dinara.

Zakazivanje termina za PCR testiranje na lični zahtev omogućeno je i putem Nacionalnog kontakt centra Ministarstva zdravlja na broj: 011/362-0000, svakim radnim danom od 8 do 20 časova.

Navedene informacije u tekstu unete su prema trenutnim podacima. Za više informacija o uslovima ulaska u Egipat, Tursku, Grčku i druge strane zemlje, kontaktirajte sa Ambasadom date zemlje.

Home
Promo ponude
Kontakt