Vize

Argentina

Srpskim državljanima, nosiocima običnih pasoša, nije potrebna viza za turističku posetu i boravak u Argentini do 90 dana.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu ući u Argentinu. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, kao i sertifikat o izvršenoj punoj vakcinaciji (važeći najmanje 14 dana). Takođe, potreban je dokaz o zdravstvenom osiguranju, koje pokriva i bolničke troškove vezano za lečenje od SARS-CoV-2.

Austrija

Državljanima Republike Srbije viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Austriju ukoliko prilože dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv Covid-19 (na nemačkom ili engleskom jeziku) nekom od sledećih vakcina: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac, Covaxin, Covovax ili Novavax ili lekarsko uverenje o preležanoj bolesti, izdato od strane nadležnog organa (na nemačkom ili engleskom jeziku) da je lice u poslednjih 180 dana preležalo Covid-19. Pored toga neophodno je priložiti i negativan PCR test ne stariji od 72 sata (na nemačkom ili engleskom jeziku) – tzv. 2G+ pravilo.

Australija

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak u Australiju.

Sve informacije o vrsti, tipu i uslovima za pojedine kategorije viza se mogu naći na: https://covid19.homeaffairs.gov.au/i-want-apply-visa

Zahtev za vizu se može podneti elektronskim putem, registrovanjem na linku „ImmiAccount“ – www.homeaffairs.gov.au/trav/visa/immi.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju u Australiju.

Tranzit državljana Srbije je dozvoljen uz posedovanje tranzitne vize (ukoliko je vreme provedeno u tranzitu do 72 sata).

Svi putnici treba da popune Australia Travel Declaration (https://covid19.homeaffairs.gov.au/australia-travel-declaration) najmanje 72 sata pre polaska.

Etiopija

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak u Etiopiju.

Viza se pribavlja u Ambasadi Etiopije u Rimu ili preko veb-sajta etiopske vlade https://www.evisa.gov.et/ u jednostavnijem i jeftinijem postupku.

Za ulazak u Etiopiju neophodno je posedovanje potvrde o vakcinaciji protiv žute groznice („žuti karton“) i protiv kolere ako se dolazi iz područja zahvaćenog epidemijom.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Etiopiju uz obavezno posedovanje digitalnog sertifikata kojim se dokazuje da je putnik negativan na Covid 19. Potrebno je da se na sajtu trustedtravel.panabios.org kreira nalog i detaljno sledi uputstvo (http://www.addisababa.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Travel_Guide_Simplified.pdf) u vezi sa dobijanjem digitalnog sertifikata.

Posedovanje digitalnog sertifikata je obavezno za sve putnike koje ulaze, tranzitiraju i napuštaju Etiopiju.

Detaljnije informacije možete pronaći na internet stranici Ambasade R. Srbije u Adis Abebi http://addisababa.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1623312354&ucat=106&template=HeadlinesCir_thread .

Filipini

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak na Filipine.

Za više informacija potrebno je obratiti se Ambasadi Filipina u Beogradu, ili detaljnije informacije o potrebnoj dokumentaciji možete pogledati na sajtu http://philippineconsulate.rs/vize/

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Srbije ne mogu da uđu niti tranzitiraju na Filipine.

Grčka

Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski granični prelazi:

– sa Bugarskom: Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi;

– sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani;

– sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia, Mavromati;

– sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave – Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Dominikanska Republika

Državljanima Republike Srbije viza nije potrebna za boravak do 60 dana, u okviru perioda od 6 meseci.

Potreban je važeći pasoš i turistička propusnica – „Tarjeta de Turista“ (za turistički boravak do 30 dana), koja se pribavlja na šalterima pre pasoške kontrole.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani R. Srbije mogu da uđu u Dominikansku Republiku. Neophodan je negativan test.

Iran

Državljanima R. Srbije koji putuju u Iran potrebna je viza. Sve informacije o vizama, putnici mogu dobiti na sajtu Ambasade Irana https://serbia.mfa.gov.ir/en .Trenutno je obustavljeno izdavanje turističkih viza.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Republike Srbije koji ulaze u IR Iran moraju imati potvrdu o primljene dve doze vakcine (od druge doze mora proći najmanje 15 dana) i negativan PCR test star između 48 i 72 sata u vreme dolaska.

Indonezija

Državljanima Republike Srbije koji putuju u Indoneziju nije potrebna je viza.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani R. Srbije ne mogu da uđu u Indoneziju, niti da tranzitiraju, osim lica koji imaju stalnu (KITAP) ili privremenu boravišnu dozvolu (KITAS).

Indija

Državljanima R. Srbije koji putuju u Indiju potrebna je viza, koja se pribavlja u Ambasadi Indije u Beogradu. Od 2016. godine državljani R. Srbije mogu da apliciraju za elektronsku turističku vizu, koja se pribavlja onlajn, odnosno formular za vizu i propratna dokumenta se podnose onlajn. Sve informacije o vizama su dostupne na internet prezentaciji Ambasade http://www.eoibelgrade.gov.in/ odeljak Consular Services.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Republike Srbije ne mogu da uđu u zemlju s obzirom da je Indija obustavila izdavanje viza svim stranim državljanima.

Irska

Državljanima Republike Srbije koji putuju u Irsku potrebna je viza.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da ući i tranzitirati kroz Irsku.

Putnici koji poseduju validan dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 ili preležanoj bolesti, kao i deca mlađa od 11 godina, nisu u obavezi da poseduju negativan RT-PCR test pri ulasku u Irsku. Za svrhu putovanja u Irsku, putnik će se smatrati vakcinisanim ukoliko je primio neku od vakcina koje su odobrene od strane Evropske medicinske agencije uz preporučeni broj dana nakon konačne doze.

Putnici koji nemaju dokaz o potpunoj vakcinaciji ili preležanoj bolesti u poslednjih 6 meseci, moraju pri ulasku u Irsku posedovati negativan RT-PCR test ne stariji od 72 sata.

Svi putnici su u obavezi da pre ulaska u Irsku popune Formular za lokaciju putnika – Passenger Locator Form (https://cvd19plf-prod1.powerappsportals.com/en-us/ ).

Detaljna informacija o uslovima ulaska u Irsku nalazi se na sledećem linku: https://www.gov.ie/en/publication/77952-government-advice-on-internatio

Kanada

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak u Kanadu.

Zahtev za vizu se podnosi u Centru za podnošenje zahteva za vizu u Beogradu,

ul. Skenderbegova 3, tel: +38117320035, imejl-adresa:

[email protected] Zahtev je moguće podneti i on-line:

http://vfsglobal.ca/canada

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani R. Srbije koji su potpuno vakcinisani mogu ući turistički u Kanadu i izuzeti su iz 14-dnevnog karantina i testiranja na aerodromu po dolasku, kao i testiranja nakon 8 dana po dolasku.

Kuba

Državljanima Republike Srbije koji putuju na Kubu nije potrebna je viza.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu ući na Kubu, radi turističkog boravka, uz potvrdu o vakcinaciji i PCR testa (ne stariji od 72h).

Meksiko

Za ulazak u Meksiko, državljanima Republike Srbije je potrebna viza. Viza je besplatna, a dobija se u Ambasadi Meksika u Beogradu.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu, uz posedovanje odgovarajuće vize, bez posebnih ograničenja da uđu u Meksiko. Meksiko nije usvojio ograničenja ulaska stranaca u zemlju, ali se preduzimaju odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus. Po dolasku u Meksiko, putnici su dužni da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika https://afac.hostingerapp.com/.

Maroko

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Za ulazak u Maroko potrebno je:

-potvrda o kompletnoj vakcinaciji (treća doza treba da se primi 4 meseca nakon druge doze. Za one kojima se vakcinalna šema sastoji od jedne doze, dodatna, druga doza je predviđena, takođe, nakon 4 meseca od prve. Za one koji nisu primili drugu/treću dozu, a u međuvremenu su oboleli od korona virusa, dodatna doza – buster se može primiti nakon 28 dana od dana obolevanja);

-PCR test ne stariji od 48 sati.

Prilikom ulaska u avion/na brod, putnici moraju da imaju popunjenu „zdravstvenu knjižicu“ (fiche sanitaire), koja se može preuzeti online (http://www.onda.ma/form.php), a koja se, takođe, distribuira u avionu ili na brodu (naročito se skreće pažnja da se napiše tačna adresa tokom boravka u Maroku, kao i 2 broja telefona na koja će putnik biti dostupan, ukoliko je potrebno kontaktirati ga tokom prvih 10 dana boravka u Maroku).

Po dolasku u Maroko, predviđeno je da se putnicima radi brzi antigenski test, ali se ne isključuje mogućnost i nasumičnog PCR testiranja. Isto tako, postoji mogućnost i sprovođenja dodatnog testa u hotelu ili smeštajnoj jedinici gde se nalaze turisti, 48 sati nakon ulaska na teritoriju.

Malezija

Državljanima Republike Srbije koji putuju u Maleziju nije potrebna je viza.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani R. Srbije ne mogu da uđu u Maleziju osim ukoliko imaju boravak u ovoj zemlji. Obavezan je karantin od 14 dana. Pre puta, potrebno je kontaktirati najbližu Ambasadu Malezije.

Maldivi

Državljanima Republike Srbije koji putuju na Maldive nije potrebna je viza.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Maldive. Od 10. septembra je neophodno je da putnici poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Mauricijus

Državljanima Republike Srbije nije potrebna viza za ulazak na Mauricijus.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Republike Srbije mogu da uđu na Mauricijus pod sledećim uslovima:

UKOLIKO STE POTPUNO VAKCINISANI

– Potrebno je da je proteklo najmanje 14 dana od primanja obe doze vakcina od sledećih proizvođača: Astrazeneca, Covaxin, Moderna, Pfizer BioNTech, Sinopharm, Sinovac, Sputnik V, odnosno najmanje 28 dana od primanja vakcine Janssen;

– Ukoliko posedujete potvrdu o preležanom Covid 19, potrebno je da ste najmanje 14 dana pred put primili jednu dozu od navedenih vakcina.

Pre polaska potrebno je:

– uraditi PCR test 72 sata pre polaska (dobijeni rezultat mora biti negativan);

– imati zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja od Covid 19;

– popuniti obrazac (ALL IN ONE TRAVEL FORM) koji se može pronaći na sajtu https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice/.

Nakon dolaska na Mauricijus, ukoliko imate rezervisan hotelski smeštaj potrebno je da uradite antigenski test, jedan po dolasku u hotel i drugi petog dana boravka u hotelu. Ukoliko imate rezervisan drugi tip smeštaja, potrebno je da, po sletanju, uradite PCR test na aerodromu (besplatno) i antigenski test, samostalno, 5. dana boravka.

Slobodno kretanje po ostrvu je moguće nakon prvog negativnog rezultata testa urađenog u hotelu ili na aerodromu.

UKOLIKO NISTE POTPUNO VAKCINISANI potrebno je:

– uraditi PCR test 72 sata pre polaska (dobijeni rezultat mora biti negativan)

– imati zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja od Covid 19

– rezervisati i platiti 14 dana smeštaja u naznačenom hotelu, što uključuje i transfer od aerodroma do hotela i PCR testove (prvi po dolasku, drugi 7 dana i treći 14 dana)

– popuniti obrazac (ALL IN ONE TRAVEL FORM) koji se može pronaći na sajtu https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice/

Na putnike mlađe od 18 godine primenjuju se isti uslovi kao i na punoletne osobe u čijoj su pratnji.

SAD

Državljanima Republike Srbije je potrebna viza za ulazak u SAD. Informacije o postupku podnošenja zahteva za vizu i Ambasade SAD u Beogradu www.belgrade.usembassy.gov.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Republike Srbije, mogu da putuju u SAD pod uslovom da su vakcinisani (sa izuzetkom američkih državljana, nosilaca Zelene karte i useljeničkih viza, kao i diplomatskih viza). Uz dokaz o punoj vakcinaciji neophodan je i negativan test.

Šri Lanka

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza , aplicira se on-line ( https://srilankaembassy.at/ ) ili se dobija po sletanju i iznosi oko 40USD

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Dozvoljen ulazak državljana Srbije uz potvrdu o vakcinaciji i PCR testa (ne stariji od 72h) ili antigen testa (ne stariji od 48h), kompletan protokol pročitajte na linku https://www.srilanka.travel/helloagain/

Sejšeli

Državljanima Republike Srbije viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Preko posebne platforme na stranici https://seychelles.govtas.com/ se pribavlja odobrenje za ulazak.

Turska

Državljanima Republike Srbije v iza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od 6 meseci računajući od dana prvog ulaska

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Putnicima je za ulazak potreban negativan rezultat brzog antigenskog testa uređen 48 sati pre ulaska u zemlju. U roku od 72 sata pre dolaska u Tursku neophodno je elektronski se registrovati putem sledećeg linka: https://register.health.gov.tr/ . Tokom registracije se dodeljuje takozvani HES KOD koji predstavlja elektronski vid praćenja zdravstvenog stanja putnika.

Tajland

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak na Tajland.

Za vize i informacije potrebno je obratiti se Počasnom Konzulatu Kraljevine Tajlanda.

Zakazivanje termina i dobijanje informacija o potrebnoj dokumentaciji i procedurama obavlja se isključivo putem e-maila: [email protected]

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani R. Srbije mogu da uđu u Kraljevinu Tajland sa turističkom vizom uz ispunjavanje odgovarajućih uslova od kojih je jedan 14-dnevni karantin. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Takođe, potreban je i Certificate of Entry i drugi dokumenti, tako da je pre putovanja neophodno kontaktirati konzulat Kraljevine Tajlanda u Beogradu.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Državljanima Republike Srbije nije potrebna viza za ulazak u UAE.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Za ulazak u Dubai, potreban je negativan PCR test ne stariji od 48h.

Za ulazak u Abu Dabi je takođe neophodan negativan PCR test i po sletanju na aerodrom radi se još jedan test (besplatno). Karantin je obavezan samo za nevakcinisane putnike koji dolaze u Abu Dabi iz zemalja koje nisu na zelenoj listi.

UK

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza i prilikom tranzita, čak i kada ne prolaze kroz pasošku kontrolu, već odmah nastavljaju putovanje (Direct Airside Transit Visa).

Dodatne informacije dostupne su na sajtu: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/

Zahtevi za UK vize podnose se u TLS Contact centru u Beogradu.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Potpuno vakcinisani putnici (primili dve doze vakcine (ili jednu od zavisnosti od proizvođača) najmanje 14 dana pre dolaska u Englesku, priznate vakcine: Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna, Janssen, Sinovac, Sinopharm Beijing i Covaxin) nisu u obavezi da pre putovanja rade kovid test, niti da borave u izolaciji po dolasku u Englesku.

Obavezno je testiranje putnika po dolasku u Englesku.

Zanzibar

Državljanima Republike Srbije potrebna je viza za ulazak na Zanzibar. Viza se dobija po sletanju na Zanzibar i iznosi 50$ po putiku.

Režim ulaska u uslovim Pandemije COVID-19

Državljani Srbije mogu da uđu u Tanzaniju. Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku, svi putnici se o svom trošku (25 dolara) podvrgavaju dodatnom testiranju (brzi test).

Sve navedene informacije odnose se isključivo na nosioce pasoša Republike Srbije.

Svi strani državljani moraju se sami informisati o tome da li im je potrebna viza i gde je mogu obezbediti, o čemu nas moraju blagovremeno obavestiti.

Informacije su podložne promen i molimo sve putnike da još jednom, pre putovanja, sami provere uslove ulaska u zemlju u koju putuju ili kroz koju tranzitiraju.