Početna Blog Srbija

Srbija

Republika Srbija je demokratska država svih građana koji žive na njenoj teritoriji. Njena istorija i dostignuća čine je sastavnim delom savremene civilizacije i međunarodne zajednice.

1 min
Srbija

Srbija – zemlja koju krase prirodne lepote

Republika Srbija je demokratska država svih građana koji žive na njenoj teritoriji. Njena istorija i dostignuća čine je sastavnim delom savremene civilizacije i međunarodne zajednice. Nalazi u centralnom delu Balkanskog poluostrva, na najvažnijim putnim pravcima koji povezuju Evropu i Aziju i zauzima površinu od 88.361 kvadratnog kilometra.

Predstavlja raskrsnicu Evrope i geopolitički važnu teritoriju. Dužina granica Srbije je 2.114,2 km. Na istoku se graniči sa Bugarskom, na severoistoku sa Rumunijom, na severu sa Mađarskom, na zapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, na jugozapadu sa Crnom Gorom i na jugu sa Albanijom i Makedonijom.

Najsevernija tačka u Srbiji je 10 km severno od Subotice, najzapadnija tačka je Bački Breg kod Sombora, dok je najjužnija Rastelica na Šar planini, najistočnija Srebrna Glava na Staroj planini, a centralna tačka je Drača.

Kakav je geografski položaj Srbije?

Saobraćajno – geografski položaj Srbije je veoma povoljan. Međunarodni putevi i železničke pruge, koji prolaze dolinama njenih reka, čine najkraću vezu između zapadne i centralne Evrope, sa jedne, i Bliskog istoka, Azije i Afrike sa druge strane. Ovi putevi prate pravac doline reke Morave, koji se kod Niša razdvaja na dva kraka. Jedan prati Južnu Moravu i Vardarsku dolinu do Soluna, a drugi reku Nišavu prema Sofiji i Istanbulu. Reka Dunav, kao najvažnija povezuje deset evropskih zemalja.

Srbija je balkanska, panonska, podunavska i srednjoevropska zemlja. Nalazi se u zapadnoevropskoj vremenskoj zoni (jedan sat ispred griničkog vremena). Ima umereno kontinentalnu klimu, sa postepenim prelazom između četiri godišnja doba.

Saznajte više o Srbiji

U službenoj upotrebi su srpski jezik i ćirilično pismo, a koristi se i latinično pismo.

Glavni grad Beograd, sa svojih 1.576.124 stanovnika je administrativno, ekonomsko i kulturno središte Srbije.

Srbija je oduvek bila raskrsnica na kojoj su se susretali narodi i tradicije Istoka i Zapada, pa je bogato nasleđe od velike važnosti za razumevanje evropske i mnogih bliskoistočnih kultura. Ima 5 nacionalnih parkova i 22 prirodna rezervata. U Srbiji možete ići na:

  • rafting ture
  • obići kaskadne vodopade
  • brze bistre reke
  • lekovite banje
  • klisure
  • kanjone
  • pećine.

 

Čak 30% zemlje prekriveno je gustim planinskim šumama, tako da možete uživati u oblasku zelenih površina i šetnji kroz šumu. Uz prirodne lepote, spoj tradicionalnog i modernog i gostoljubivost i srdačnost žitelja, Srbija je idealna i za odmor i za avanturu.

U Srbiji, pored prirodnih lepota, možete uživati u lepotama glavnog i drugih gradova, raznim događajima, kružnim turama, MICE, rečnom krstarenju i slično.

Ponuda smeštaja u Srbiji

Home
Promo ponude
Kontakt