Početna Blog Bugarska

Bansko

Skijalište Bansko se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske, u podnožju planine Pirin. Nekadašnje tradicionalno planinsko naselje, vremenom se razvilo u turistički centar sa modernim hotelima, restoranima barovima.

5 minuta čitanja
Bansko

Bansko je jedno od najpoznatijih skijališta u Bugarskoj

Skijalište Bansko se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske, u podnožju planine Pirin. Od Sofije je udaljen oko 160 km. Nekadašnje tradicionalno planinsko naselje, vremenom se razvilo u turistički centar sa modernim hotelima, restoranima barovima.

Danas Bansko predstavlja spoj tradicionalne i moderne arhitekture, a zbog očuvane i jedinstvene arhitekture tradicionalnih kuća i ulica uvršten je u listu World Heritage Site. Skijalište Bansko raspolaže sa 75 km ski staza, koje tokom leta koriste ljubitelji biciklizma, planinari i rekreativci.

Veliki broj hotela raspolaže sa savremenim SPA centrima sa širokom Wellness ponudom, u blizini su i golf tereni. Arheološki tragovi koji su pronađeni u okolini ukazuju na to da je regija oko Banskog bila naseljena još tokom Rimskog carstva. Pre nego što je Bansko stekao veliku popularnost kao zimski ski centar, a danas sve više i letnji, Bansko je bilo mesto poznato po stočarstvu. Godine 2003. nakon što je izgradjena gondola (ski lift), dolazi do stalnog povećanja broja gostiju i noćenja u Banskom. U mestu Banya koje se nalazi na samo 5 km od Banskog nalazi se čak 27 termalnih izvora.

Danas ski centar Bansko ima 75 km ski staza, 14 ski liftova i žičara, a 90% staza je opremljeno topovima koji prave veštački sneg. Najpoznatija i najizazovnija staza u Banskom je staza “Tomba”, koja je dobila ime po legendarnom italijanskom skijašu Albertu Tombi. Najbolji pokazatelj kvaliteta i unapredjenja uslova za skijaše, jesu takmičenja koja se ovde održavaju a posebno se ističu svakako FIS (svetski kupovi u skijanju).

Ponuda smeštaja u Banskom

Home
Promo ponude
Kontakt