Početna Blog Zimovanje

Razlog

Ovo je jedno simpatično planinsko mesto smešteno u jugozapadnom delu Bugarske. Od glavnog grada Sofije je udaljeno 150 kilometara, a od poznatog grada Blagojevgrad 30 kilometara. Razlog se nalazi na 800 metara nadmorske visine, u oblasti visokog Pirina, u kotlini u gornjem toku reke Meste.

1 min
Razlog u Bugarskoj

RAZLOG

 

Grad Razlog smešten je u dolini Razlojke, između tri planine – Rile na severu, Pirina na jugu i zapadu i Rodopa na istoku. Pored grada protiče reka Mesta. Grad je udaljen samo 6 kilometara od najrazvijenijeg zimskog odmarališta u Bugarskoj – Banskog.

Nalazi se na 800 m nadmorske visine, zbog čega je klima u ovom mestu oštrija kontinentalna i pod je uticajem planinskog vazduha. Razlog posebno krasi reka Mesta, koja protiče kroz samo mesto. Grad ima preko 13.000 stanovnika i pravi je turistički centar, koji će vam pružiti savršen odmor i uživanje.

Predlozi za obilazak

Gosti grada mogu da posete 41 zgradu u specifičnom arhitektonskom stilu perioda narodnog preporoda. Turisti bi svakako trebalo da posete brojne zanatske radionice, tkače, pletilje, umetnike – ljude koji nose duh tradicije grada. Na reci Lazo postoji aktivna vodenica, samo 10 kilometara udaljena od centra grada.

Odmaralište Razlog je ogroman transportni centar. Redovne autobuske linije svakodnevno povezuju grad sa Banskim, Blagoevgradom, Sofijom, Goce Delčevom, Velingradom i mnogim drugim selima. Situacija grada pretvara ga u vrlo ugodnu početnu poziciju za planinske staze u planinama Rila i Pirin.

Više o mestu Razlog

Ukratko, odmaralište Razlog može se opisati kao mali, ali vrlo živ grad. Sada se skijalište Razlog razvija kao savremeni administrativni centar koji obuhvata sela Bania, Gorno Draglište, Dolno Draglište, Dobarsko, Bachevo, Godlevo i Eleshnitsa.

Domaći ljudi su sačuvali svoje tradicionalne običaje i redovno ih obavljaju. Dva najznačajnija folklorna događaja u Bugarskoj organizuju se i održavaju u Razlogu. Ovo su novogodišnji praznici Koukeri i skup za narodnu umetnost – „Pirin peva“. Od velikog interesa su i Uskršnji i Božićni praznici, verski i opšti životni običaji, poput Todorovog dana (trka konja), Vodica (proslava Jordanovog dana bacanjem krsta u vodu) i tako dalje, koji su sačuvani do današnjih  dana.

Ljubitelji golfa mogu posetiti turistički, sportsko-rekreativni centar – Pirin Golf & Countri Club. Kompleks se nalazi na lokalitetu Betolovoto, u podnožju planine Pirin, sa prekrasnim pogledom na planine Rila i Rodopi. Pored golf terena sa 18 rupa i potrebnih zgrada za servisiranje, kompleks uključuje i parking, rezidencijalnu zonu, komercijalni centar, restorane, kafiće, bazu za konje i sportski kompleks, za kompletni ugođaj gostiju.

Zimovanje u mestu Razlog u Bugarskoj
Home
Promo ponude
Kontakt