HALKIDIKI

 

Halkidiki je veliko poluostrvo koje zauzima severni deo  Egejskog mora. Popularno poluostrvo je postalo centar turizma severne Grčke. Pošto je veoma razuđeno njega čini sklop tri manja poluostrva Kasandra, Sitonija i Atos . Poluostvro Kasandra pripada takozvanom prvom prstu Halkidikija. Kasandra je oblast sa velikim kulturno istorijskim nasleđem. Nea Kalikratiju je izgradio kralj Makedonije  Antionos Gonatas još u drevna vremena. Njegovo ime je bilo Antigona, i predstavlja centar katolika i varvara. U blizini  Nea Kalikratije pronađen je čuveni sarkofag sa isklesanim figurama i predstavlja dokaz koji spaja Stari i Novi Zavet. Preporuka svim turistima jeste da obavezno obiđu kanal Potidea i Hram Zevsa Amona.

Kasandra, najomiljeniji krak Halkdikija i ove godine vam pruža idelanu ponudu za odmor. Kombinacija kristalno čistog mora, zelenila, peščanih plaža i dobrog provoda je uvek dobitna.  Danas je Kasandra jedna od omiljenih destinacija za turiste koji odaberu da provedu letovanje u Grčkoj Bogata je mirišljavom vegetacijom i umirujućim šumama.. Brdoviti predeo sa prelepim vidikovcima, atraktivnim plažama, blagom klimom i bogatom ponudom, decenijama unazad prvi je izbor velikog broja turista iz Srbije za leto u Grčkoj. Ovim malim živopisnim rajem biće očaran svako ko ga poseti. Plaže Kasandre su poznate kako među našim turistima tako i u svetu. Većina njih nosi plavu zastavicu kao obeležje čistog I mirnog mora. Najstarije mesto na Halkidikiju je Kasandros koje obiluje divnim kamenim kućicama I tradicionalnim tavernama.

Dok ste na Sitoniji tkrićete da je svako mesto koje obidjete jedinstveno i zavodljivo. Sitonija je srednje poluostrvo I čuveno je po dugim peščanim plažama, bujnoj vegetaciji I noćnim životom. Na Sitoniji ćete naći neke od najlepših plaža u Grčkoj. Zadivljujuće slike ahitekture kuća i crkava, plaže ispunjene borovima i staze ukrašene cvećem ostaće duboko u Vašim uspomenama.

Atos ili  “planina-crkva” hrišćanske pravoslavne religije stare hiljadama godina, poznatiji pod nazivom Sveta Gora, sklonište je Vizantijskim manastirima, monasima, moliocima. Atos je poznat po svom južnom delu koji ima spostvenu autonomuju i pod juresdikcijom crkve i naziva se Agios Oros ili Sveta Gora. Svako od njih je posebna priča za sebe, podjednako atraktivno našim turistima za letovanje već godinama unazad.

Home
Promo ponude
Kontakt