Početna Blog Halkidiki

Polihrono

Na manje od 100 kilometara od Soluna, kada prođete Kriopigi i nastavite ka Pefkohoriju, dolazite u Polihorno, malo porodično mesto i jedan od stubova turizma na Kasandri.

3 min
Polihrono

Polihrono – nezaobilazna stanica za sve ljubitelje Kasandre

Na manje od 100 kilometara od Soluna, kada prođete Kriopigi i nastavite ka Pefkohoriju, dolazite u Polihrono, malo porodično mesto i jedan od stubova turizma na Kasandri.

U davnim vremenima ovde se nalazilo Antičko mesto Neapoli, koje je pregaženo u naletu varvara u VI veku pre Hrista, a dosta kasnije u XI veku ovde nastaje mesto prekriveno cvećem koje je iz tog razloga nazvano Polihrono (u prevodu puno boja).

Kako je smešteno na istočnoj obali prvog prsta u predivnom zalivu Toroneos, može se reći da je Polihrono privilegovano mesto, jer baš zbog svog geografskog položaja ima predivno kao staklo čisto more koje zapljuskuje 7 kilometara dugu  peščanu plažu. Ona je veoma malim delom mestimično kamenita i to sa krajnje leve strane kada gledate prema moru.

Cela gradska plaža je retko lepo uređena, sa velikim brojem kompleta suncobrana i ležaljki ali ukoliko volite da sami odlučujete gde ćete se smestiti ima i dovoljno prostora za vaše peškire i ležaljke. Plaža je nagrađivana plavom zastavom koja je garant organizovanosti, uređenosti i čistoće, a sve gore navedeno u kombinaciji sa postepenim ulaskom u vodu koje pogoduje deci i neplivačima, čini je savršenom za porodični kupanjac i uživanje.

Zelenila u Polihronu ne manjka

Šume četinara u blizini, maslinjaci i uopšteno dosta zelenila koje okružuju Polihrono i u najtoplijim mesecima, čini ovo mesto za koji stepen celzijusa prijatnije od okoline. Budući da se nalazi na istočnoj obali, zelenilo ublažuje i sunce u popodnevnim satima, te na taj način u kombinaciji sa dobrom kremom za sunčanje, naša koža je u većoj meri zaštićena od UV zračenja. Zato je Polihrono pogodno letovalište za porodice sa decom. Takođe, ovdašnja vegetacija, slana morska voda u kombinaciji sa suncem i čistim vazduhom, dokazano pogoduju deci i odraslim osobama koji imaju problema sa organima disajnih puteva.

Deo Polihrona koji se nalazi uz plažu je ustvari noviji deo mesta. Uz more se pruža lepo uređeno šetalište i u ovom delu na raspolaganju vam je veliki broj kafića, restorana, taverni, beach barova kao i super marketi, prodavnice, piljare sa svežim  voćem i povrćem, pekare,mesare… Tačnije, na raspolaganju vam je sve što je neophodno za svakodnevni život. Ukoliko ste raspoloženi za šoping i kupovinu garderobe i obuće, na šetalištu možete naći butike i na taj način malo prekratiti vreme u pauzi između večere i šetnje.

Još jedan razlog zašto je Polihrono raj za porodice, jeste to što ovde nema klasičnih noćnih klubova i diskoteka, već je večernja zabava u potpunosti prilagođena porodici i odmoru. Ako imate nešto stariju decu ili ste i sami ljubitelj noćnog provoda, a preko dana želite mirnije mesto te ste iz tog razloga izabrali Polihrono, u blizini imate življih solucija poput Pefkohorija i Haniotija. Tamo imate veći izbor beach barova i klubova sa noćnim zabavnim sadržajem, odličnim dj-evima i muzičkim izvođačima. Ukoliko pak želite izlazak u svakom smislu te reči, obližnja Kalitea sa mnoštvom nadaleko poznatih klubova je pravi izbor za vas.

Saznajte više o Polihronu

Cene hrane i pića u Polihronu su dosta povoljne za jedno grčko turističko mesto, tako su sokovi i kafe u zavisnosti od ambalaže i mesta 1.5 do 3 eura, pivo u kafićima oko 3-4 eura, čuveni pita giros je oko 2-2,5 eura. Cene u restoranima su, takođe, veoma pristupačne te ako naručujete u formi komplet menija, npr. više porcija girosa, suvlakija, musake i slično u kombinaciji sa pivom ili sokićem za decu, večera za 2 odrasle osobe i 2 dece sa pićem izaćiće vas oko 15 eura.

Mesto gde se pravi najbolji giros u Polihronu je „Doctor of hunger“ koji se nalazi na šetalištu. Ozbiljniji restoran na šetalištu koji preporučujemo je Alkionides, gde će deci sigurno biti zanimljivi neobični papagaji koji dočekuju goste uz poneku opasku na grčkom ili engleskom jeziku. U ovom restoranu večera sa pićem u proseku iznosi 10 eura za jednu osobu.

Ako ste vozač i želite da obilazite plaže u okolini, naša preporuka je svakako Ksenia plaža. U pitanju je edna od najpoznatijih plaža na Kasandri, koja je pogodna i za decu jer je ulazak u more postepen. Takođe, i plaža u Kalitei je za svaku preporuku.

Šta obići?

Želite da obradujete svoju decu nezaboravnim iznenađenjem? Onda ih obavezno odvedite u Water Land, jedan od najvećih i najatraktivnijih aqua parkova koji se nalazi u Solunu.

Dok, ukoliko ste ljubiltelj prirode, ni tada vas Polihrono neće izneveriti. Odatle postoji uređena staza kojom možete da se uputite u šetnju po brdima i šumama. Ukoliko ste u kondiciji, možete stići i do bajkovitog jezera u sred šume, Mavrobara, koje je dom jednoj vrsti slatkovodnih vodenih kornjača.

Samo letovalište je dosta dobro pozicionirano na Halkidikiju te se odatle i organizuju uzbudljivi izleti, kao što su krstarenje zalivom Toroneos, obilazak Svete Gore i trećeg prsta, Atosa, Ako volite istoriju i umetnost, imate mogućnost posete raznih muzeja u okolini. Postoji i mirnija varijanta safarija kroz prirodu Kasandre. Takođe, na raspolaganju su vam i izleti bazirani na ribolovu ili ronjenju – istraživanju bogatog podvodnog sveta.

Polihrono decenijama posećuju porodice, jer je pravo mesto za uživanje u odmoru, kreiranje uspomena i zabavu za celu porodicu.

Home
Promo ponude
Kontakt