Početna Blog

Mađarska

Područje Mađarske nešto je veće od 90 000 km² i ima oko 10 miliona ljudi. Budimpešta, glavni grad Mađarske, nastao je spajanjem 3 grada: Budima, Obude i Pešte. Prvobitno je nazvan „Pest-Buda“, a kasnije je ime promenjeno kako bi udovoljili javnosti.

Mađarska

Mađarska i njen prelepi glavni grad Budimpešta

Mađarska istorija je bogata i puna zanimljivosti. Budimpešta, glavni grad Mađarske, nastao je spajanjem 3 grada: Budima, Obude i Pešte. Prvobitno je nazvan „Pest-Buda“, a kasnije je ime promenjeno kako bi udovoljili javnosti.

Takođe, Budimpešta poseduje skriveni podzemni prolaz, sa lavirintima od preko 200 pećina i tunela. Tajni podzemni svet je rezultat velikog broja geotermalnih aktivnosti, a najzanimljiviji podzemni lavirint se nalazi odmah ispod kraljevskog dvorca u Starom gradu Budimpešte.

Mađarski jezik je veoma teško naučiti, pa samim tim za sledeće putovanje možete naučiti ove reči:

  • Zdravo – Szia,
  • Hvala – köszönöm i
  • Živeli – egészségedre.

Između ostalog, možete posetiti crkvu koja je nastala davne 1926. godine i nalazi se u steni ispod brda Gellert koja ima svoj šarm.

Takođe, postoji statua koja vas može učiniti odličnim piscem. 

Prirodne lepote Mađarske

Dunav   protiče kroz Mađarsku, i kroz  Budimpeštu, i deli grad na dva dela – Budu i Peštu. Postoje ture brodom po Dunavu, tako da možete uživati i posmatrati grad sa reke.

Ukoliko želite da se odmorite i relaksirate u termalnim, lekovitim vodama, pravi izbor za vas su banje u Mađarskoj

Home
Promo ponude
Kontakt