Početna Blog Wellness & Spa

Strunjan

Mesto je namenjeno najviše za one koji žele mir i opuštanje. Ako želite plaže sa suncobranima u Strunjanu, možete prošetati do hotela Salinera i termi Krka, gde je plaža Talaso delom kamena, delom betonska.

5 min
Strunjan

Strunjan – prelep grad na obali mora

Strunjan se nalazi u opštini Piran, tačnije, nalazi se između Pirana i Izole. Mesto je nastalo u dolini reke Roja. Pogodni klimatski uslovi poluostrva Strunjan, naročito morska klima i zaštićenost brdima od vetra, pružili su uslove ljudima da se ovde nasele i ustale svoje tradicionalne i ekonomske aktivnosti, u skladu sa prirodom.

Najstariji dokaz naseobine na poluostrvu Strunjan datira još iz klasičnog doba i nađen je na teritoriji Svetog Basoa i pećine Ronek: rimska villa rustica (imanje sa seoskom kućom i susednim kućama), pristanište antičke luke, koje je sada potopljeno zbog višeg nivoa svetskog mora.

Lokalno stanovništvo gaji grožđe od koga proizvodi vino. Takođe, stanovništvo gaji se i voće i povrće. Dolina Strunjan ima dosta voćnjaka kakija. U novembru se priređuje festival u čast ovog voća, i tada se predstavlja sve u vezi sa njim. Turistički posmatrano, Strunjan je manje razvijen od obližnjeg Portoroža. Mesto je namenjeno najviše za one koji žele mir i opuštanje.

Ako želite plaže sa suncobranima u Strunjanu, možete prošetati do hotela Salinera i termi Krka, gde je plaža Talaso delom kamena, delom betonska. Tokom leta, ovde pristižu kako domaći, tako i strani turisti. Ispod klifa Strunjan nalazi se simpatična slovenačka plaža, Mesečeva plaža. U blizini rta Strunjan nalazi se crkva Device Marije i bivši benediktski manastir. Deo teritorije Strunjan je zaštićen od 1990.godine i tada je proglašen prirodnim rezervatom.

Kakva je klima u Strunjanu?

U Strunjanu padavine nisu tako česte. Ovde su karakteristične blage zime, a leta sa srednje visokim temperaturama. Broj sunčanih dana je veliki na godišnjem nivou. Najlepša plaža je plaža kod kompleksa Salinera. Ova plaža se nalazi među borovima i mediteranskom vegetacijom. Kada odete u Strunjan, i dosadi vam plaža, to nije nikakav problem. Velike su mogućnosti za raznim aktivnostima: odbojka, kajak, nordisko hodanje, mini golf, tenis, surfovanje ili veslanje i još mnogo toga. Takođe slovenačka gastronomija je priča za sebe i moment koji će vam prirediti nezaboravne trenutke.

Park prirode Strunjan – raznolika obala poluostrva Strunjan ima dosta prirodnih lepota. Na jednoj strani rezervata se nalazi slojevit, strm, 80 m visok klif sa plažom, a na drugoj strani je teren koji se spušta pored sunčanih brda i obrađivanog zemljišta. Sa skoro svake tačke parka, pogled na Tršćanski zaliv je fantastičan, i proteže se sve do planine Triglav.

Ono što je takođe karakteristično za ovo područje jesu solanske jame. Ovde se so još uvek kupi tradicionalnom metodom, koja je stara 700 godina. Gradeći nasipe, janale i plitke bazene, čovek je pretvorio plitku vodu zaliva Strunjan u solanske jame. Ovde se so skuplja samo tokom leta u manjim kristalizovanim bazenima, ali je potrebno celogodišnje održavanje.

U prošlosti su pecaroši Strunjana hvatali ribu uz pomoć mreže za hvatanje ribe. Danas se riba ovde sme loviti samo nekoliko meseci tokom godine. Mali čamci i mreže služe za manje količine velikih riba. Od ukupnog ulova, najčešće sorte su: sipa, evropska iverica, obična pandora, orada, sivka, škorpion riba… Pored ribolova, uzgoj školjki je takođe odličan izvor prihoda lokalaca.

Home
Promo ponude
Kontakt