Početna Blog

Egejska regija

Egejska regija prostire se duž zapadnih obala Turske, od Čanakalea do Bodruma. Karakteriše je brdoviti pejzaž, duž koga se protežu šume čempresa, zasadi masline i vinove loze.

1 min
Egejska regija

Egejska regija – spoj istoka i zapada

Egejska regija je smeštena na granici između istoka i zapada, Turska vekovima uspešno uspeva da objedeni dva velika kontrasta, da u savršenu celinu uklopi tradicionalno i moderno. Zemlja koja izlazi na četiri mora, i koja je izuzetno bogata prirodnim lepotama, sa ponosom se može pohvaliti i jednim od bisera svoje turističke ponude.

Egejska regija prostire se duž zapadnih obala Turske, od Čanakalea do Bodruma. Karakteriše je brdoviti pejzaž, duž koga se protežu šume čempresa, zasadi masline i vinove loze. Zbog blage mediteranske kilme i izuzetno povoljnog položaja ovu regiju naseljavali su još i stari Grci, koji su za sobom ostavili neprocenjivo istorijsko nasleđe. Turistička razglednica Turske ove dostiže svoj vrhunac. Izuzetno očuvani ostaci nekadašnjih gradova poput:

 • Troje
 • Asosa
 • Pergama
 • Efesa
 • Mileta
 • Didima

predstavljaju pravo kulturno bogatstvo koje danas privlači veliki broj znatiželjnih putnika. 

Zapljuskujući obalu Turske, Egejsko more doprinelo je stvaranju brojnih uvala idealnih za sunčanje i kupanje, po kojima je ova regija postala prepoznatljiva. Najpoznatija letovališta na egejskoj obali su:

 • Bodrum
 • Kušadasi
 • Marmaris
 • Fetije i
 • Sarimsakli.

 

Ukoliko pored velike ponude hotela različitih kategorizacija, poznatih po svojoj dobroj usluzi, želite da upoznate još nešto, ovo je pravo mesto za vas. 

Ako vas zanima kako je došlo do otmice lepe Jelene, možete upoznati čuvenu Troju ili još neke antičke gradove koji se nalaze u blizini. Svaki od njih može da vam ispriča uzbudljivu priču koja datira još davnih dana ljudske civilizacije. Efes, HIjerapolis , i Halikarnas  sa svojim  istorijskim nasleđem, jer predstavlja centar jednog od sedam svetskih čuda – grobnice kralja Mausolusa, kao i rodno mesto oca istorije – Herodota. 

Bodrum kao centar ove regije, danas je gradić koji privlači više od milion turista godišnje.

Obalu Egejskog mora odlikuje rascepkanost, sa mnoštvom, manjih i većih uvala, idealnih za kupanje i sunčanje. Pred obalom leže brojna ostrva, koja većim delom pripadaju Grčkoj. Za gotovo manje od sat vremena možete otići na neko od grčkih ostrva. Krajolik ocrtavaju brežuljci, sa malim, usamljenim selima i imanjima.

Egejska obala Turske, poznata po svojim pristupačnim cenama i neverovatnom bogatstvu istorijskih lokaliteta, predstavlja sjajno ogledalo kako drevne, tako i moderne Turske. Turska ljubaznost, gastronomsko bogatstvo i mnoštvo novih različitih sadržaja prilagođenih turistima, svake godine privlače sve više turista svake godine. 

U Egejskoj regiji su obožavani, naročito od strane Evropljana, Marmaris sa svojim jaht klubom, romantične Fetije sa fantastičnim zalivima i tirkiznim morem i grad-disko Bodrum. Prekrasnu kombinaciju ekološki prihvatljivih plaža i očaravajućih izleta nudi Oludeniz.

Destinacija tirkizne obale, spoj prirodnih lepota i istorijski značajnih lokacija, je mesto gde tradicija ide rame uz rame sa modernim dobom, predstavlja turističku ponudu  koja zadovoljava gotovo sve tipove  klijenata. Koji god izbor da napravite ako se odlučite da posetite ovu regiju, verujemo da ćete uživati.

Ponuda smeštaja u Egejskoj regiji

Home
Promo ponude
Kontakt