Početna Blog Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina

Savezna Republika Bosna i Hercegovina, skraćeno BIH, država je koja se nalazi u zapadnom delu Balkanskog poluostrva, u jugoistočnoj Evropi. Glavni grad je Sarajevo sa 271.194 stanovnika.

2 min.
Bosna i Hercegovina

BOSNA i HERCEGOVINA

Bosna i Hercegovina broji 3.531.159 stanovnika. Sa Hrvatskom se graniči na severu, zapadu i jugu, sa Srbijom na istoku i sa Crnom Gorom na jugoistoku. U pitanju je balkanska zemlja koja poseduje obalu dugu 21,2 km, i kod mesta Neum izlazi na Jadransko more. Njene granice su prirodnog porekla i čine ih uglavnom reke – Drina, Sava i Una, a na jugozapadu planina Dinara. Valuta koja se koristi u Bosni i Hercegovini je konvertibilna marka.

Prvi put se naziv Bosna pojavljuje u X veku, u periodu Vizantije, u spisu o narodima gde je opisana kao mala zemlja u kojoj žive Srbi. Naziv Bosna i Hercegovina se prvi put pominje 1978. godine. U Bosni i Hercegovini žive :

  • Bošnjaci
  • Srbi
  • Hrvati

ali i nacionalne manjine poput:

  • Roma
  • Jevreja
  • Slovenaca
  • Crnogoraca
  • Ukrajinaca i
  • drugih naroda.

Srpski i bošnjački jezik koriste dva ravnopravna pisma, ćirilicu i latinicu, dok hrvatski samo latinicu. Prisustvo tri vere u Bosni i Hercegovini imalo je ogroman uticaj na razvoj kulture u ovoj zemlji. Grad Sarajevo je odličan primer za to, jer obilaskom ovog grada možete videti crkvu, džamiju, katedralu i sinagogu – sve smeštene blizu jedna druge.

Bosnu i Hercegovinu čine dve geografske celine, Bosna na severu, većim delom, i Hercegovina na jugu, manjim delom. U pitanju je pretežno planinska zemlja, sa bogatom šumom i obradivim zemljištem. Najviši vrh Bosne i Hercegovine je Maglić (2386 mnv.), a najniži deo zemlje je u nivou mora. Klima je umereno kontinentalna, sa toplim letima i hladnim zimama. U srednjem i istočnom delu se nalaze područja visoke nadmorske visine, planine Vlašić, Čvrsnica, Igman, Jahorina, Trebević, Bjelašnica i Treskavica, gde su leta kratka i hladna, a zime duge i oštre. Izuzetno poznata po ponudi za zimovanje jeste Jahorina, gde možete uživati u avanturama na snegu, odličnim hotelama i zdravom vazduhu.

Nasuprot planinskom delu zemlje, južni deo zemlje je topliji zbog blizine Jadranskog mora i uticaja sredozemne klime. Ovde je klima pogodna za uzgajanje vinove loze, maslina, mandarina, limuna, narandža… Posetite Bosnu i Hercegovinu i saznajte koje su čari ove zemlje.

Pogledajte našu ponudu smeštaja u Bosni i Hercegovini

Home
Promo ponude
Kontakt