Početna Blog Bugarska

Borovec

Borovec je najstariji zimski turistički centar i jedno od najpopularnijih odmarališta u Bugarskoj. Udaljen je oko 75 km od Sofije, 235 km od Niša i 475 km od Beograda.

3 minuta čitanja
Borovec zimi

Borovec – jedno od najpopularnijih odmarališta u Bugarskoj

Kada se kaže Borovec, pomisli se na najstariji zimski turistički centar i jedno od najpopularnijih odmarališta u Bugarskoj. Zato se često bira kao mesto za zimovanje u Bugarskoj. Udaljen je oko 75 km od Sofije, 235 km od Niša i 475 km od Beograda. Smešten na najvišoj planini Balkana – Rili (2.925 m), čak 1/3 je Nacionalni park.

Pored prirodnih lepota, na ovoj planini se nalazi i manastir Rila, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Do sredine 20. veka bio je poznat kao Čamkorija, što na turskom jeziku znači borova šuma. Borove šume predstavljaju glavnu odliku ovog mesta. Nekada je predstavljao carsko lovište. Kroz istoriju dužu od jednog veka razvio se u moderan ski centar, sa odličnom mrežom staza, ski liftova, velikom ponudom hotela svih kategorija, restorana, noćnih klubova, prodavnica i ostalih pratećih sadržaja koji upotpunjuju fantastičnu ponudu ovog centra.

Danas u Borovecu postoji 58 km obeleženih staza, a najviša tačka je na 2560 m nadmorske visine. Sezona, zbog povoljnih klimatskih uslova i velikog broja topova za osnežavanje staza, traje od sredine decembra do aprila meseca.

Kako se deli Borovec?

1. Ski centar Sitnyakovo – Centralni Borovec, blizu hotela Rila nalaze se žičare Sitnjakovo Express i Martinovi barkaki. Od 1350 m – 1780 m. To je ujedno i deo u kome postoji 8 staza namenjenih za noćno skijanje, i to: staze Iglika, Rila, Martinovi Baraki 1, 2, 3 i 4, Rotata i donji deo Sitiniakovo ski puta. Tu se takođe nalazi “freestyle” park – Promo park Borosport.

2. Ski centar Yastrebetz – Blizu hotela Samokov nalazi se gondola Yastrebetz kojom stižete do ski centra. Od 1340 m – 2369 m. Na njoj se nalazi drugi “freestyle” park – snow park Borosport.

3. Ski centar Markudjik – Do ski centra takođe dolazite gondolom Yastrebetz 2144 m – 2560 m. Ovaj centar ima idealne uslove za ekstremno skijanje, pošto visina snežnog pokrivača, u sezoni, iznosi oko 2 m.

Home
Promo ponude
Kontakt