Početna Blog Daleke destinacije

Bali

Indonezija obuhvata arhipelag od oko 13000 ostrva, a mi izdvajamo ušuškano hinduističko ostrvo – Bali. Ostrvo se nalazi između Jave na zapadu i Lomboka na istoku. Prepustite se balinežanskom plesu, zelenoj džungli, aktivnim vulkanima, surferskim plažama i neobičnoj vibraciji ostrva koju Bali tako dobro prenosi.

2min
Putovanje na Bali

Bali je ostrvo koje vredi posetiti 

U dalekoj Indoneziji, smešteno je hinduističko ostrvo koje je poslednje decenije doživelo ekspanziju i osvojilo putnike širom sveta – Bali. Nazivaju ga još i ,,ostrvo bogova’’. Nešto je drugačije u vazduhu Balija, brige nestanu, opušteniji ste i uvučete se u neki još uvek neobjašnjeni vajb ostrva. Zelena boja dominira ostrvom, Indijski okean ga okružuje, talasi znaju biti veliki pa je idealno mesto za surfere. Na samom ostrvu postoji preko 20000  hramova, a Balinežani su veliki vernici i obožavaju religijske rituale. Srdačno će vas dočekati i rado podeliti savete o istraživanju ostrva.

Šta obići na ovom ostrvu?

Uputite se u unutrašnjost i upoznajte Ubud, bivšu prestonicu, umetničku koloniju okruženu zelenilom džungle i poljima riže. Smestite se u resort-e gde će Vam doručak servirati u bazenu i ispuniti svaku vašu želju, jer hedonizma na Baliju neće nedostajati. Zahvaljujući poziciji u unutrašnjosti jedinstven je i izdvaja se od priobalnih gradova na neki svoj unikatni način. Provozajte se biciklom kroz polja riže u stilu Džulije Roberts, isprobajte Bali swing, degustirajte najskuplju kafu na svetu – kopi luwak i druge zanimljive stvari.

Spustite se do zapadne obale ostrva do Seminjaka na čijim su plažama mesto zauzeli barovi sa šarenim suncobranima iz kojih dopire muzika koja se meša sa zvukom talasa. Seminjak je jedno od boljih mesta za provod na Baliju, pa iskoristite priliku da zaigrate u ritmu muzike.

Ostavite vremena i za Denpasar, Kutu, Sanur. Ostrvo je nepresušni izvor prelepih prizora, čiste prirode, svežeg vazduha i zelenila.

Korisne informacije

  • Valuta ove zemlje je indonežanska rupija (IDR). Savetujemo da nosite gotovinu, bankomata ima u malom broju ali nije poželjno oslanjati se skroz na ovu opciju. Na Baliju možete biti milioner, jer je trenutni odnos valuta takav da za 100EUR dobijete oko 1.742.350IDR.
  • Zvanični jezik je indonežanski. U upotrebi su engleski i kineski jezik, posebno u turističkim područjima.
  • Viza za Indoneziju/Bali nije potrebna za državljane Republike Srbije za boravak koji nije duži od 30 dana. U Bulevaru Kneza Aleksandra Karađorđevića br. 18 nalazi se Ambasada Republike Indonezije.
  • Vakcina nije obavezna, ali savetujemo da se za dodatne informacije i savete obratite Institutu za javno zdravlje Milan Jovanović – Batut.
  • Hrana je tipično azijska, začinjena i ukusna. Preporučljivo je probati uličnu hranu. Savetujemo da koristite isključivo flaširanu vodu i da istom perete voće. U balinežanskoj kuhinji dosta se koriste pirinač, piletina, nudle, svinjetina, povrće, mnogo začina. Ukoliko vam se neka od balinežanskih jela ne dopadnu, ima dosta zapadnjačke hrane, tako da nećete ostati gladni.

Kada je najbolje posetiti Bali?

Bali je najbolje posetiti u periodu između maja i oktobra. U samom području Indonezije vlaga je veoma zastupljena, a sunce veoma jako jer se radi o području oko ekvatora. Baš zbog ovog razloga kiša se može javiti tokom cele godine.

Letovi za Bali najčešće se realizuju sa presedanjima u Dohi, Istanbulu.  

Preporuka za obilaske: Bali je idealna destiancija za istraživanje sa prepuno atrakcija u svojoj ponudi. Obiđite hinduističke hramove, prošetajte kroz polja pirinča, zaljuljajte se na Bali swing-u, isprobajte rafting, obiđite šumu majmuna, degustirajte najskuplju kafu na svetu, oprobajte se u surfovanju, probajte noćni treking na aktivni vulkan Batur. Raznolika destinacija sa velikim brojem sadržaja poslednjih godina privlači veliki broj turista.

Bali je poznat po opuštenoj atmosferi
Home
Promo ponude
Kontakt