Početna Blog Daleke destinacije

Rio de Žaneiro

Osetite vajb karioka u Brazilu: karnevalska atmosfera u najatraktivnijem gradu južne polulopte i sunčanje na Kopakabani i Ipanemi. Otvorite vrata hedonizma u Riju, bilo da izaberete individualni ili grupni aranžman, raznovrsna ponuda nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

3 min

Rio de Ženeiro – jedna od najposećenijih destinacija sveta

Rio de Ženeiro je, bez premca, je grad koji turisti vole i rado mu se vraćaju. Čuvene plaže Kopakabana i Ipanema, sada postaju bliže i putnicima iz naših krajeva. Rio de Žaneiro je pored svojih plaža, poznat širom sveta i po zadivljujućim atrakcijama.

Gradski pejzaž upotpunjuju brda pod tropskom vegetacijom i, u daljini, šarenim favelama. Gradski centar, živopisan i širok, uređen je šetalištima i luksuznim hotelima. Stanovnici Rio de Žaneira, popularno nazvani “karioke”, jedni su od najdruštvenijih i otvorenijih ljudi na svetu. Stalno su raspoloženi za pesmu, igru i sport, te će vam biti zanimljivo u njihovom društvu mnogim živopisnim barovima.

Sam grad posmatra statua Isusa Spasitelja do koje se dolazi romantičnim vozićem iz podnožja Korkovada. Isto tako, vredi da se poseti čuvena Glava Šećera, do koje vodi žičara sa koje se pruža divan prizor prema zalivu. Uz ove atrakcije, Rio de Žaneiro nudi i sadržajan noćni život, brojne legendardne stadione (kao stadion “Marakana”), prekrasne botaničke bašte i uživati u brazilskom roštilju. Ljubitelji sporta će moći da uživaju u fudbalu ili odbojci na pesku a oni koji vole da plešu moći će da obuku i kitnjaste kostime na Sambodromu.

Za slučaj da se odlučite da otputujete dalje po Brazilu, možete pisati našem timu kako bismo skrojili celovito iskustvo proputovanja Brazilom. Uz turističku prestonicu zemlje, treba posetiti lokacije kao Foz de Iguazu (Iguazu vodopadi), središte afro i samba kulture Salvador de Bahiju, vodene oaze iza peščane dine Žerikoakoare…

Korisne informacije

  • Valuta – U Brazilu se plaća u brazilslkim realima (BRL). Odnos je takav da je 1 evro  oko 6,2 brazilska reala dok jedan dolar iznosi oko 5,3 brazilska reala.
  • Hrana u celom Brazilu predstavlja hedonistički raj. Brazilci vole da posluže obilne porcije hrane i veliki su gurmani. Često možete jesti najsvežije morske plodove, steak-ove (u brazilskim restoranima sa all you can eat roštiljem). Neretko su jela na bazi pirinča ili pasulja. Vredi pomenuti feižoadu (feijoada) – crni pasulj sa mesom, pao de keižao – hleb punjen sirom (pao de queijao), košinja (coxinha) – pohovana piletina. Ne treba zaobići ni slatku ponudu na meniju kao što je čuveni brigadeiro (čokoladni kolačić). Ako ste ljubitelj egzotike ne propustite asai (acai), za koji kažu da je vitaminska bomba iz prašuma Amazona.
  • Zvanični jezik Brazila je portugalski ali u hotelima zaposleni solidno govore engleski jezik.
  • Kada je najbolje posetiti Rio? – U ovom gradu zastupljena je tropska klima. Period decembar-mart je sa češćim kratkotrajnim pljuskovima. U tom periodu je i najviša temperatura, od 30-34 stepena prosečno. Kraje februara ili početak marta je vreme održavanja čuvenog Karnevala na uilicama Rija. April-novembar jeste period svežijeg dela godine gde temperature zanju biti oko 25 stepeni.
  • Let –Beograda i Rio de Žaneiro povezuju kompanije poput Alitalia, AirFrance/KLM, Lufthansa.  Let je u trajanju od oko 14h, najčešće sa presedanjem u Rimu, Amsterdamu, Parizu ili Frankfurtu.
  • Viza – Državljanima Republike Srbije, viza ne treba za turistički boravak do 90 dana. Od dokumentacije je potrebno posedovati pasoš čiji rok ne ističe za manje od 6 meseci (od datuma ulaska u zemlju) i zdravstveno osiguranje. Vakcinisanje i potvrda protiv žute groznice nije potrebna za sam Rio de Žaneiro (neophodno je ukoliko letite iz Brazila u ostale latinoameričke zemlje ili posećujete unutrašnjost Brazila).

Preporuka izleta – odlazak vozom do statue Hrista Spasitelja, pogled sa Glave Šećera, fotografisanje na Pedra do Telegrafo, kupanje na Arraial do Cabo, gradske plaže Ipanema i Kopakabana…

Ponuda smeštaja u Rio de Ženeiru

Home
Promo ponude
Kontakt