Početna Blog Daleke destinacije

Ekvador

Južnoamerička razglednica u jednoj zemlji! Živopisni i zadivljujući pejzaži Ekvadora koji se prostire između obala Pacifika, vrhova Anda i amazonskih tropskih šuma,

3 min
Ekvador

Ekvador ili Južna Amerika u malom

Put u Ekvador predstavlja potpuno otkriće čuvene rečenice da je ova zemlja “Južna Amerika u malom”. Raznoliki predeli i pejzaži ovog kontinenta sadržani su Ekvadoru: talasi Pacifika, amazonska prašuma i planinski venci Anda koji skrivaju nasleđe Inka. Ekvador je čuvar istorije, izlog multikulturalnosti i neobičnih avantura.

Dvomilionski grad Kito (Quito) je često prva stanica turistima. Najviši glavni grad sveta (2800 metara nadmorske visine) je u podnožju Pićinća vulkana. Kito je među prvima na svetu dospeo i na UNESCO listu svetskog kulturnog nasleđa. Nedaleko se nalazi Mitad del Mundo, linija razdvajanja dve hemisfere.

Šta obići u Ekvadoru?

Upoznavanje sa tradicionalnim rukotvorinama možete započeti na maštovitoj pijaci u mestu Otavalo. Ovde su na najživopisniji način prusutne folklorne tradicije i filigranska dostignuća ljudi sa Anda. U divljinu Amazona možete da zađete kroz Nacionalni Park “Kujabeno” (Cuyabeno). U pitanju je jedno od mesta sa najraznovrsnijem biodiverzitetom na svetu.

S druge strane, raskošnost tropskih šuma možete posmatrati iz civilizacije i grada Banjos. Okružuje ga vulkan Tungurahua ispod kojeg možete da uživate u toplim izvorima i divnoj prirodi poput Pailon de Diablo vodopada. Banjos je stvoren i za duhovno okrepljenje putnika budući da važi za pravo mesto za meditaciju i stapanje sa prirodom.

Ljubiteljima španske kolonijalne arhitekture dopašće se svkako pravi biser Ekvadora – grad Kuenka (Cuenca). Visoka katedrala plavog krova i kaldrmisane ulilčice vratiće nas u davna vremena. Idealan odmor se ne može osmisliti bez unikatnih plaža i kupanja u moru. Krenete li ka čuvenoj “Ruta de Sol” nemojte zaobići hipi selo Montanjita (Montanita) gde možete učiti kako da surfujete uz zvuke okolnih i reggae beach barova.

Ekvador nudi raznovrsne mogućnosti za svakog putnika. Od istorijskih lokacija Kita do gustih tropskih šuma imaćete priliku da doživite mnoga i neobična iskustva.

Korisne informacije

  • Zvanični jezik u Ekvadoru je španski jezik. U mnogim turističkim mestima možete komunicirati na engleskom jeziku. Stanovništvo indijanskog porekla često se služi kečua jezikom (lingua franca Inka carstva).
  • Valuta koja se koristi u Ekvadoru je američki dolar (USD). Od 1990-ih godina ova država je uvela dolar kao sredstvo plaćanja u zemlji. Kreditne kartice su prihvaćene kao oblik plaćanja, ali pre nego što otputujete neophodno je da se najavite banci zbog mogućih plaćanja iz inostranstva.
  • Viza nije neophodna za državljane Republike Srbije. Preporučujemo da uradite vaše zdravstveno osiguranje i vakcinu protiv žute groznice ako odlazite amazonski deo zemlje.
  • Preporuka za izlete: pitoreskno Kilotoa (Quilotoa) jezero, živopisni Otavalo market, linija koja deli hemisfere – Mitad del Mundo, vulkan Kotopaksi (Cotopaxi), veličanstvenaGalapagos ostrva, adrenalinska ljuljaška na “kraju sveta”, crveno ostrvo Rabida, NP Kujabeno (Cuyabeno) NP Mačalilja (Machalilla)…
  • Hrana u Ekvadoru se može probati kao vesternizovana za svačiji ukus (pizza, burger) ili tradicionalno andska hrana. Neobični ukusi i jela koja treba da probate: lokro (locro) – paprikaš od tikve, ćifles (chifles) – čips od banane, mote piljo (pillo) – kajgana sa kukuruzom i mlekom, enseboljado (encebollado) – riblja čorba sa kasavom, kolada (colada) morada – nacionalno piće purpurne boje na bazi kukuruza i dodacima ananasa, jagode, guave i borovnice, tanta vava (t’anta wawa) – tradicionalno slatko pecivo, ljapingaćo (llapingacho) – palačinke od krompira, fritada – kuvana svinjetina.

Kada je najbolje otputovati u Ekvador?

Andska regija ume da bude veoma nepredvidiva. Temperatura tokom cele godine je u rasponu od 5 do 20 stepeni uz kišnijii period od decembra do maja. Amazonska regija zemlje je u periodu od marta do jula kišovitija, međutim, temperatura se kreće tokom cele godine 20-30 stepeni uz povišenu vlažnost vazduha.

Za uživanje na plažama Pacifika u Ekvadoru preporučujemo odlazak od decembra do maja ako postoji mogućnošćt kratkotrajnih pljuskova. U tom periodu možete uživati u veoma toplom vremenu. Meseci od juna do novembra su suvlji deo sezone, ali, ume biti hladnije i maglovitije vreme. Od juna do septembra postoji veći broj praznika pa je moguć i veći broj turista tokom tog perioda.

Iz Beograda do Kita ili Gvajakila najčešće se može putovati preko Amsterdama ili Pariza. Let iz pomenutih gradova do Ekvadora traje oko 12 sati. Postoji opcija putovanja iz Frankfurta ili Ciriha, međutim, ali uz dodatna presedanja u Bogoti odnosno Majamiju.

Home
Promo ponude
Kontakt