Početna Blog Daleke destinacije

Indija

Indija kao unikatni dragulj različitih religija i kultura, miks začina i mirisa, mira i spokoja, palata i tvrđava. Lako razoružava i osvaja ljude. Upoznajte priču Indije, približite se njenom načinu života, doživite pravi kulturološki šok, otvorite srce i um i prepustite se.

2min
Indija - slika hrama

Nesvakidašnja zemlja – Indija

U Indiji je sve drugačije – tamo su nastajale civilizacije i religije i istorija se piše već 4500 godina unazad. Ova mistična zemlja graniči se sa Mjanmarom, Bangladešom, Kinom, Butanom, Nepalom i Pakistanom. Zbog svoje velike površine Indija ima različite geografske celine, klimu ali i biljni i životinjski svet. Izlazi na Indijski okean, Arapsko more i Bengalski zaliv. Nedaleko od obale Indije, nalaze se Šri Lanka i Maldivi.

  • New Delhi (Nju Delhi) je glavni grad Indije koji je lociran na severu zemlje, koji sa starim delom Delhija čini aglomeraciju koja ukupno ima oko 20 miliona stanovnika. Kako Nju Delhi i Delhi čine upravnu celinu koja je jedinstvena, često Indijci oba grada nazivaju Delhi. Varanasi je jedan od najsvetijih gradova za Indijce, nalazi se na reci Gang, hodočasnici su neke od svojih rituala obavljali upravo na reci Gang, koja je veoma značajna za narod Indije.
  • Jaipur (Džajpur) smešten u srcu Radžastana, poznat i kao roze grad, zbog velikog broja zgrada koje su okrečene tom bojom. Džajpur je poznat po zanatlijama, tako da možete kupiti suvenire poput, obuće od kamilje kože, drvenih skulptura, šarenih materijala.

Korisne informacije

  • Valuta zvanična valuta je indijski rupi (INR). Na putovanje možete nositi evre ili dolare. Poželjno je nositi gotovinu i ne oslanjati se na bankomate i plaćanje karticama.
  • Zvanični jezik je hindi, a postoji još oko dvadeset jezika koji su u upotrebi. Engleski je zastupljen u turističkim područjima.
  • Viza za Indiju neophodna je za državljane Republike Srbije. Sve potrebne informacije mogu se dobiti u ambasadi Indije koja se nalazi na adresi Đorđa Radojlovića 7a. Državljanima R. Srbije nije omogućeno dobijanje vize, odnosno turističke propusnice, na aerodromima/graničnim prelazima.
  • Vakcina nije neophodna za putovanje u Indiju, ali putnicima se savetuje da se konsultuju sa lekarima, i odluče se da li neku vakcinu žele da prime. Poželjno je pozvati Institut za tropske bolesti. Opšta sanitarna situacija u Indiji je složena i zahteva visoki oprez prilikom konzumiranja vode, hrane i održavanja lične higijene. Konzumirati isključivo flaširanu vodu.

Kada je najbolje posetiti Indiju? U Indiju je najbolje otputovati u periodu između oktobra i aprila. Preko dana temperatura je veoma visoka, dok u toku noći znatno opadne pa su noći hladnije. Najniža prosečna godišnja temperatura iznosi oko 20°C.

  • Letovi za Indiju najčešće se realizuju sa presedanjima u Dohi, Abu Dabiju, Frankfurtu, Istanbulu.
  • Hrana u Indiji je šarenolika, raznovrsna i najvažnije veoma ukusna. Najzastupljenije namirnice su: pirinač, pšenica, kukuruz, sočivo, spanać. Degustirajte samosu, dosu, paneer čorbu, chaat. Mnogi začini poput šafrana, korijandera, kurkume do nas dolaze upravo iz Indije, pa iskoristite priliku za šoping u Indiji.
  • Preporuka za obilaske Indija je nepresušni izvor atrakcija, pa se tako upustite u istraživanje gradova poput Delhija, Agre, Varanasija, Džajpura, Mandave… Indiju je odlično posetiti i za vreme festivala poput Holija ili Divalija. Kada god odlučite da posetite ovu zemlju, najvažnije je da se opustite i budete spremni da uplovite u nešto drugačije na mnogo načina. Indija će razbiti sve vaše predrasude.
Indija putovanje
Home
Promo ponude
Kontakt