Početna Blog Daleke destinacije

Japan

Dovoljno je da vam kažemo zemlja gde sunce izlazi i znaćete da govorimo o futurističkom Japanu. Zemlja sakure, šinto religije, gejši, aikida, sušija, šinkasen vozova, bonsai drveća. Japan je jedna od vodećih svetskih sila u svetu, nalazi se u istočnoj Aziji a okružuju ga Ohotsko, Žuto, Japansko i Istočno kinesko more. Japan je autentična zemlja, onog momenta kada stignete, uplovljavate u novi drugačiji svet kakav do sada niste imali priliku da vidite!

2min
Japan

Japan – zemlja izlazećeg sunca

Kada kažemo Japan, pomislimo na simbiozu (ne)spojivih elemenata: šinto tradicije i hi tech vremena, brzih šinkansen vozova i drvenih geta papuča, otkačenu kawaii odeću i kimona ukrašena trešnjinim cvetovima, jarka neonska svetla i zeleno bonsai drveće… Japan je svim putnicima pravo otkrovenje. Fuzija robota i čiste prirode oduševiće vas svojom fuzijim od momenta sletanja na aerodrom u glavnom gradu, Tokiju. Savršeni tajming vašeg voza će vam poželeti dobrodošlicu nakon dugačkog leta.

Tokio  je metropola koja je precizno povezana metro stanicama te ćete brojne atrakcije veoma lagodno posetiti. Najpopularnije turističke tačke su:

 • carska palata
 • velepni hram Sensoji u Asakusi
 • Meiji svetilište u raskošnoj zelenoj prirodi
 • gejmerski distrikt Akihabara
 • najpoznatija riblja pijaca sveta Tsukiji…
 • Za kraj dana, posetioci uvek ostave frenetičnu dijagonalnu raskrsnicu u Šibuji.

 

Koje gradove posetiti u Japanu?

Ukoliko se odlučite da izađete van Tokija predlažemo vam odlazak u ruralnije krajeve oko grada Nikko. Tu između ostalog možete naučiti nešto više o šogunima i odati počast najvećem od njih – Iejasu Tokugavi. Religioznu stranu Japana oličenu u budizmu možete otkriti posetom velikom Budi u Kamakuri, nedaleko od obala Pacifika.

Boravak u Japanu podrazumeva i odlazak u Kjoto, staru prestonicu Japana. Tradicijom negovani Kjoto i danas sija magičnom patinom te se turisti odlučuju ovde zastati na nekoliko dana. Samo okruženje Kjota je raznovrsnih sadržaja, pa tako možete videti gde je čuvena šuma bambusa Arašijama, Park jelena u Nari, spomenici stradanja u Hirošimi ili uzbudljiva gastronomska ponuda Osake.

Ne zaboravite ni najznačajniji simbol ove zemlje, planinu Fudži, čije jasne obrise možete ugledate nakon polučasovne vožnje iz Tokija ka Kjotu. Posebni i originalni, neumoljivi radnici i umetnici u svakodnevici – Japanci će vas osvojiti od trenutka vašeg dolaska, ovom vekovima izolovanom ostrvou, sve do vašeg odlaska. Sayonara Japan!

Korisne informacije kao priprema za put

 • Valuta – U ovoj zemlji se koristi japanski jen (YEN) kao valuta plaćanja. 1EUR=124YEN dok je 1USD=106YEN. Menajčnice nisu toliko česte u zemlji te je najbolje zameniti određenu količinu novca odmah po sletanju na aerodrom.
 • Zvanični jezik jeste japanski i veoma je teško pronaći sagorvornika koji koristi engleski jezik.
 • Viza – Državljanima Republike Srbije viza nije potrebna za turistički boravak do 90 dana. Od dokumentacije je potrebno imati pasoš (čiji rok ne ističe za manje od 6 meseci, od datuma ulaska u zemlju) i zdravstveno osiguranje.
 • Vakcina – nije obavezna, za dodatne informacije preporuka je obratiti se Institutu za javno zdravlje Milan Jovanović Batut.
 • Hrana u Japanu se može podeliti na vesternizovanu (burgeri, sendviči, peciva, pice itd) i tradicionalnu. Tradicionalna hrana uključuje brojne ramen supe (sa tvrdim rezancima), udon (supe sa tankim belim rezancima), suši i sašimi, gyoza knedle, cenjena Kobe govedina, tempura, ukiseljene japanske umeboši šljive…

Kada je najbolje posetiti Japan?

Idealno je posetiti Japan na proleće (cvetanje trešnje) i u jesen (cvetanje javora). Temperature tada osiliraju od 10 stepeni do 25 stepeni ali je mala mogućnost padavina. Jun i jul su meseci koji se nazivaju tsuyu (“padanje šljiva”). Nakon toga sledi period u avgustu mesecu kada je visoka vlaga vazduha.

Beograd i Tokio/Osaku povezuju letovi u trajanju od oko 14h sa najčešćim presedanjem u Dohi ili Istanbulu. Putnici često lete kompanijama poput Qatar Airways-a ili Turkish Airlines-a.

Izdvajamo za vas nekoliko mesta koje obavezno treba posetiti u Japanu: mauzolej Tokugave u planinskom gradiću Nikko, budistička prestonica Kamakura, moderne četvrti Jokohame, gastronomska prestonica Osaka, Hirošima, Nara…

 

Japan noću
Home
Promo ponude
Kontakt