Početna Blog Daleke destinacije

Jordan

Mala i skrivena na Bliskom Istoku, Kraljevina Jordan pravi je mamac za ljubitelje kulture, religije, arheologije, za istraživače koji obožavaju traganja za nestvarnim lepotama sveta. Mitovi i legende neprestano se prepliću, dok pustinja Wadi Rum, Aman i Akaba, Mrtvo more i Crveno more čine nezaobilazne atrakcije ove zemlje Bliskog Istoka.

2min
Jordan

Zašto je Jordan toliko posećen?

Jordan je nepresušni ćup prepun raznih vrsta blaga koja nas mame na svakom koraku. Tamo gde je vreme stalo u zemlji srdačnih i jednostavnih ljudi koji se raduju svakom putniku. Možete uživati u: pustinjskom pesku na skrivenim mestima, u kotlinama u Wadi Rumu ili najslanijem jezeru na svetu, Mrtvom moru, moćnoj Petri koja je nekada bila prestonica Nabatejaca – arapskih nomada, a danas je jedno od sedam čuda sveta…

Ne zaboravimo planinu Nebo, sa koje je po verovanju Mojsije video Obećanu zemlju, a baš na ovoj planini je i sahranjen. Tokom vekova veliki broj civilizacija ostavljalo je svoj trag u ovoj Hašemitskoj zemlji. Ne zaboravimo Aman kao prestonicu Kraljevine Jordan, koja se nekada prostirala na sedam brda kao i Rim.

Jordan čak ima i svoje letovalište Akabu koja se nalazi na obali Crvenog mora. Za kraj, začinimo priču neverovatnim ukusima bliskoistočne kuhinje i doživljaj će biti potpun. Ne propustite priliku da uživate u zdravo pripremljenim namirnicama, namazima, salatama, čaju i arapskoj kafi.

Budite deo Jordanske bajke koja će ostaviti na vas utisak za pamćenje!

Jordan – korisne informacije 

  • Valuta u Jordanu je jordanski dinar (JOD). U ovoj zemlji se može koristiti samo lokalna valuta, tako da bilo da nosite € ili $ morate menjati u JOD. Trenutni odnos valuta iznosi 1€=0.83JOD, 1$=0.70JOD. Poželjno je nositi gotovinu, jer plaćanje karticama nije svuda dostupno.
  • Zvanični jezik je arapski. U turističkim područjima zastupljen je engleski jezik.  
  • Hrana samo daje dodatnu čar ovoj zemlji. Arapska kuhinja jedna je od najukusnijih na svetu. Najčešće se pripremaju jela koja su obeležje Bliskog istoka. Hrana se priprema na veoma zdrav način, a servira se u malim šarenim posudama, pa tako namazi, salate i glavna jela dolaze još više do izražaja. Probajte falafel, mansaf, šavarmu, humus, zarf, a od dezerta ne propustite baklave, kadaif i alvu.
  • Viza je potrebna za državljane Republike Srbije za ulazak u Kraljevinu Jordan koja se može dobiti na graničnim prelazima. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti 6 meseci. Potrebno je poneti i dve fotografije, ne starije od 6 meseci, na beloj pozadini, dimenzija 3.5  x 4.5 cm.
  • Vakcina za putovanje u Jordan nije potrebna. Svakako preporuka da kontaktirate Institut za javno zdravlje Milan Jovanović – Batut za dodatne informacije. Konzumirati isključivo flaširanu vodu na destinaciji.

Kada je najbolje posetiti Jordan?

Od marta do kraja maja idealno je vreme za posetu Jordanu. Januar i februar znaju biti hladniji pa je moguć i sneg. Kada se pakujete za putovanje u Jordan, čak iako putujete u vreme sezone, ponesite nešto dužih rukava jer noći znaju biti hladne.

Letovi za Jordan najčešće se realizuju sa presedanjima u Solunu, Dohi, Istanbulu.

Preporuka za obilaske ima dosta. Ipak, ono što ne treba da propustite da posetite jesu pustinja Wadi Rum, Akabu kao odličnu destinaciju za ljubitelje ronjenja, Mrtvo more – najslanije jezero na svetu, i Aman kao glavni grad Jordana.

Jordan putovanje
Home
Promo ponude
Kontakt