Početna Blog Daleke destinacije

Kuba

Upoznajte jedini autentični tropski raj: besprekorni pesak karipskih plaža, raskošne avenije, oldtimer automobile jarkih boja, opuštenu atmosferu ostrva salse i mohita...

3 min
Kuba

Repubilka Kuba – najveće ostrvo u severnim Karibima

Kada kažemo Kuba, odmah pomislimo na rajske plaže, muziku, old tajmere i tompuse. Savršeni ukus ruma, kolutovi dima tompusa koji plešu u ritmu salse. Svaka asocijacija na ovo ostrvo je potpuno opravdana. Kuba odiše jednom posebnom energijom i u njoj ćete sigurno doživeti jedinstveno iskustvo u nekom od hotelskih resort-a, uživajući na prelepim plažama ili šetajući autentičnim ulicama gradova.

Glavni grad, a ujedno i najveći grad ove države je Havana. On i nakon revolucije može da se pohvali svojim tradicionalnim izgledom čitavih 50 godina unazad. Stare, šarene zgrade i oldtimer automobili vratiće vas u neka prošla vremena. Ići ćete stopama Ernesta Hemingveja, uživati u prizorima i daikiri koktelu u kojem je i on uživao. Poetsku i boemsku stranu Kube savršeno dopunjuju i malo drugačiji sadržaji.

Pored Havane, tu je i popularno turističko mesto Varadero, koje može da se pohvali najlepšim plažama čitave zemlje. Naša preporuka je 3 ili 4 dana u Havani na bazi noćenja sa doručkom i nekoliko  dana u Varaderu na bazi all inclusive usluge, kako biste imali savršen doživljaj i osetili energiju Kube na najbolji način.

Za one koji žele više da istražuju možete posetiti i Trinidad, bazu za mnogobrojne izlete po ostrvu. Kuba je idealna destinacija za sve one koji žele da se vrate u prošlo vreme, i uz zvukove kubanske muzike uživaju na prelepim i egzotičnim plažama.

Korisne informacije o Kubi

Valuta – U ovoj zemlji postoje dve valute: kubanski pezos (CUP), nacionalna valuta koju koriste sami Kubanci, i konvertabilni pezos (CUC) koji je namenjen turistima. Prilikom posete ove zemlje isključivo se nose evri budući da dolare teško možete zameniti za lokalnu valutu. Odnos valuta je takav da za 1 euro možete dobiti oko 1,17 CUC. Na ovom ostrvu se vrlo retko koriste bankomati i kartice, te preporučujemo da uvek imate novčana sredstva koja možete da zamenite u menjačnicama koje postoje čak i u većini hotela.

  1. Hrana na Kubi je raznovrsni miks španske i afričke kuhnje, brojnih ribljih specijaliteta, obroka sa pirinčem, pasuljem i sočnim povrćem. Kuba je poznata po najsavršenijim alkoholnim koktelima kao što su daikiri i mohito. Nemojte zaboraviti, na ovoj destinaciji se pije isključivo flaširana voda.
  2. Zvanični jezik na Kubi je španski, međutim, na turističkim lokacijama, hotelima prevashodno, bićete u prilici da se sporazumete na bazičnom engleskom jeziku.
  3. Viza – Državljanima Republike Srbije viza nije potrebna za turistički boravak do 90 dana. Od dokumentacije je potrebno imati pasoš (čiji rok ne ističe za manje od 6 meseci, od datuma ulaska u zemlju) i zdravstveno osiguranje.

Kada je najbolje posetiti Kubu?

Na Kubi je zastupljena tropska klima, te je jako preporučljivo otići u sezoni, od oktobra do maja. Period od avgusta do oktobra smatra se kišnijim periodom. Isto tako, kraj avgusta i početak septembra na Karibima može da bude lošiji odabar za termin putovanja usled mogućnosti uragana. Tokom juna i jula, najtoplijih meseci (oko 33 stepena)  i jako je visoka vlažnost vazduha.

Beograd i Kubu povezuju letovi u trajanju od oko 14h sa najčešćim presedanjem u Istanbulu, Amsterdamu, Parizu ili Moskvi. Putnici često lete kompanijama poput Aeroflot-a, Air France/KLM-a, Turkish Airlines-a.

Prilikom posete Kube, obavezno obiđite stare četvrti Havane (Havana Vieja), dom Ernesta Hemingveja, Vinjales, vožnja oldtimer-ima, Trinidad – grad izuzetne španske kolonijalne arhitekture…

Ponuda smeštaja na Kubi

Home
Promo ponude
Kontakt