Početna Blog Daleke destinacije

Maldivi

Pobegnite od svakodnevice na odmor o kome sanjate! Maldivi kao sinonim za luksuz, istinsko uživanje i hedonizam. Maldivi se sastoje od više od 1000 ostrva, a samo neka od njih krase raskošna odmarališta na belom pesku koji okružuju neobjašnjive nijanse plave boje Indijskog okeana. Ugrabite vaš komad raja!

2 min
Maldivi

Maldivi – destinacija na kojoj zastaje dah od milion nijansi plavetnila

Najmanja država Azije i najniža zemlja na svetu, sakrila se oko Indijskog okeana sa velikim brojem ostrva od kojih se sastoji. Mnoga ostrva na Maldivima su vulkanskog porekla, nastajala su potapanjem vulkana što je bilo posledica povećane vulkanske aktivnosti. Danas su neka od ostrva bogata bujnom tropskom vegetacijom, dok se druga mogu pohvaliti dugim peščanim plažama.

Maldivi su destinacija koja je pogodna za posetu tokom cele godine. Pobegnite od užurbanog života i otputujte na destinaciju koja ne zna za gužvu i brz način života. Na Maldivima je sve lagano, bez tenzije i buke. Slušajte samo zvuk talasa dok ispijate neki od koktela.

Glavni grad Maldiva – Male, idealno je mesto za upoznavanje lokalne kulture i života na ostrvu. Turistički nije preterano popularan jer nema velik broj atrakcija, ali zato iskoristite priliku da prošetate po lokalnim pijacama, degustirete sveže voće, ručate u nekom od restorana.

Korisne informacije koje treba znati pre putovanja

Valuta na Maldivima je maldivska rufija (MVR). Rufija se sastoji od 100 laresa. Poželjno je nositi gotovinu. Trenutni odnos valuta je 1€=18MVR, 1$=15MVR. Neki od smeštaja prihvataju dolare, ali na to se nikako ne treba oslanjati.

Zvanični jezik je divehi. Engleski jezik je u velikoj primeni, a kako se razvija turizam tako se i upotreba engleskog jezika sve više širi.  

Viza za Maldive potrebna je za državljane Republike Srbije. Besplatnu vizu koja važi za period do 30 dana putnici dobijaju na aerodromu na Maldivima. Neophodna je sledeća dokumentacija: važeća putna isprava, povratna avio-karta, dokaz o posedovanju dovoljno finansijskih sredstava (100 USD plus 50 USD za svaki dan boravka) ili potvrda o uplaćenom turističkom aranžmanu. Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti najmanje 6 meseci.

Vakcina za putovanje na Maldive nije potrebna, ali za dodatne informacije preporuka je kontaktirati Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut. Preporučljivo je da je se uradi polisa osiguranja.

Hrana – ne iznenađuje da je riba na Maldivima jedna od glavnih namirnica, kao i morski plodovi. Tako da možete probati jastoge, lignje, hobotnice koje se pripremaju na mnogo načina. S druge strane možemo primetiti i uticaj indijske i arapske kuhinje. Većina hotela prilagođava jelovnike turistima, pa se može pronaći dosta internacionalnih jela. Cene obroka van hotela nisu povoljnje.

Kada je najbolje posetiti Maldive?

Vreme na Maldivima je toplo tokom cele godine, prosečna temperatura iznosi između 25 i 30°C. Kako se klima menja poslednjih godina, nije baš najbolje definisati sezonalnost. Poslednje statistike govore da je od januara do aprila najbolje putovati jer je tada najsunčaniji period. Od maja do septembra preovladava monsunski period, sa čestim kišama i vetrovima, ali su temperature i u tim periodima visoke.

Letovi za Maldive realizuju se uglavnom preko Dohe, Istanbula, Abu Dabija, Dubaija. 

Preporuka za obilaske: Maldivi važe za idealnu destinaciju za odmor iz snova. Tako da u svojoj ponudi imaju manje atrakcija, ali više aktivnosti. Savetujemo vam da probate ronjenje, istraživanje podvodnog sveta koji je na Maldivima više nego raznolik. Oduševiće vas pogled na nenaseljana ostrva prekirvena palmama, sa nestvarnom plavom bojom i u nedogled dugim plažama.

Maldivi plaža

Ponuda smeštaja na Maldivima

Home
Promo ponude
Kontakt