Početna Blog Daleke destinacije

Meksiko

Egzotično putovanje u najlepšem delu Centralne Amerike. Meksiko skriva mistične piramide Maja i Asteka, brojna gastronomska uživanja, rajske plaže i plavetnilo cenota.

3 min
Meksiko plaža

Meksiko – prava turistička atrakcija

Meksiko je destinacija u Centralnoj Americi sa raznovrsnom turističkom ponudom. Kulturno nasleđe Asteka i Maja začinjeno meksičkom kuhinjom i karipskim plažama pruža svestranu ponudu putnicima. Za avanturiste se preporučuje da istraživanje Meksika započnu od Meksiko Sitija (Mexico City), grada sa preko deset miliona stanovnika. Otkrićete moderan megalopolis, satkan od staklenih nebodera i astečkih piramida, pesme marijača i slika Fride Kalo.

Nadalje, kratkim letom se iz prestonice stiže do poluostrva Jukatan, obraslog bujnom džunglom. Tu se duž Karipskog mora prostire majanska rivijera i Karibi u svom punom sjaju. Prestonica resort turizma, Kankun (Cancun), ima i svoj međunarodni aerodrom. Iz luke Kankuna možete doći do rajskih ostrva kao što su Isla Holboš (Holbox) sa svojim flamingosima i Isla Muheres (Mujeres).

Ako se odlučite ići ka jugu, put će vas navesti na vibrantni gradić Plaju del Karmen (Playa del Carmen) i brojne luksuzne hotele ili lodgeve duž obale. Kada se smestite u vaš meksički kutak za odmor ne propustite da obiđete i čudesne obližnje atrakcije poput plivanja sa delfinima, istraživanja podvodnog muzeja, slikanja ispred arheoloških nalazišta kao što su Čičen Ica (Chichen Itza) i Tulum ili Koba (Coba).

Ukoliko biste na put krenuli i sa vašom decom onda nećete propustiti ni brojne zabavne parkove poput parka Xcaret. Na kraju, ne zaboravite da se pored vaše karipske plaže možete okupati i u cenotama, pećinama unutar džungle, koje su nekada bile majanska sakralna mesta, a danas jedinstvene turističke atrakcije.

Šta treba da znate o Meksiku?

Zvanični jezik Meksika je španski, međutim, zbog velikog broja američkih turista je engleski jezik u širokoj upotrebi, posebno u resort hotelima.

Valuta u ovoj državi je meksički pezos (mxn). Odnos evra i dolara prema meksičkom pezosu je 1 eur = oko 25 mxn i 1 usd = oko 22 mxn.

Besplatna viza je neophodna za državljane Republike Srbije. U slučaju da putnik poseduju važeću američku vizu može ući u Meksiko bez meksičke vize. Za dobijanje meksičke vize treba lično da se zakaže termin za viziranje u Ambasadi Meksika u Beogradu. Sve potrebne informacije o dokumentaciji se mogu naći na linku.

Preporuke izleta

U Meksiku ima puno atrakcija, ali posebno izdvajamo vredna arheološka mesta:

 • Teotihuakan
 • Ušmal
 • Čičen Ica
 • Tulum
 • Koba
 • city tour Merida
 • city tour Valjadolid
 • plivanje u cenotama
 • plovidbu katamaranima
 • posetu tematskim zabavnim parkovima
 • ronjenje…

 

Hrana je deo iskustva na ovom putovanju koji Meksiko izdiže u samo vrh gastro destinacija. Meksička kuhinja je raširena po svetu, međutim, najukusniji i najraznovrsniji sastojci se mogu naći samo u Meksiku. Neobična fuzija majanskih sastojaka i umeća pripreme hrane se susrela sa španskim kolonijalnim uticajima. Rezultat su najsočnije poslastice poput tortilja, kesadilja, takosa, gvakamola, enčilada… Na ovoj destinaciji ne zaboravite da pije samo flaširana voda.

Kada je najbolje posetiti Meksiko?

U Meksiko se može putovati tokom cele godine. Ipak, postoje periodi godine koji su zahvalniji za pakovanje kofera za ovu centralnoameričku destinaciju. Treba znati da je destinacija najpopularnija među posetiocima od decembra do maja. Najviše kišnih dana se može očekivati tokom septembra i oktobra. Ne treba zaboraviti ni veću vlažnost vazduha na ovoj destinaciji. Temperatura na Majanskoj rivijeri se često kreće oko 30 stepeni.

Ukoliko želite da letite od Beograda ka Meksiko Sitiju ili Kankunu, možete koristiti nekoliko avio kompanija (Turkish Airlines, AirFrance/KLM). Konekcije su takve da se presedanje najčešće čeka u Istanbulu, Amsterdamu ili Parizu.

Ponuda smeštaja u Meksiku

Home
Promo ponude
Kontakt