Početna Blog Daleke destinacije

Nepal

Ušuškan između Indije i Tibeta, mistični Nepal pruža pravu eksploziju boja, mirisa i ukusa Krova Sveta. Od užurbanih ulica Katmandua do bistrih planinskih jezera i pogleda na najviši vrh planete, ova zemlja Himalaja će vas oboriti s nogu.

4min
Nepal

Nepal – zemlja nasmejanih ljudi i najsrećnije dece

Ova zemlja centralne Azije je biser koji još uvek nije potpao u haotičnost turističkih istraživanja. Otvoren za turiste tek 1950. godine. Do danas, Nepal uglavnom posećuju pasionirani planinari sa jednim ciljem – popeti se na Mont Everest, Anapurnu i ostale vrhove preko 8.000m. Ipak, netaknut modernizacijom i u senci svog susednog parnjaka – Indije, Nepal uživa netaknute prirodne predele, religijsku slobodu i nenametnutu užurbanost.

Vreme u Nepalu gotovo kao da ne postoji, sa vremenskom razlikom od +3:45h uvek ćete se pitati gde je nestalo tih 15 minuta i opet nećete imati dovoljno vremena da se potpuno prepustite ovoj jedinstvenom Hipi iskustvu.

Prepun kontrasta, boja, mirisa i ukusa – Katmandu će vas uvesti u srž isprepletenih kultura i religijskih pravaca. Mesto gde savršeno sinhrono žive i praktikuju budizam i hinduizam stanovnici ovog užuranog grada će vam uvek uputiti neki iskren osmeh i pozdraviti vas sa sklopljenim dlanovima i jednim ”Namaste”.

Rikše, bicikli, motori, automobili, krave koje slobodno šetaju ulicama, majmuni i kokoške će vam u prvi mah delovati kao jedna cirkuska predstava osmišljena da vas dovede do ludila. Međutim šarenolikost tezgi, ljubazni ljudi, neopisiv miris aromatičnih štapića na svakom koraku izmešan sa tek spremljenim momom ili karijem će vam probuditi sva čula i zagolicati nepce.

Šta obići u Nepalu?

Nikako ne smete propustiti obilazak Budanat Stupe, najpoznatije stupe u Katmanduu koja predstavlja utočište za sve hodočasnike Budizma. Stupa je specijalni vid hrama tipičan za Budizam, sa svojim simboličnim plavim očima – reprezentom Bude –  će vas pratiti gde god krenuli. Samo imajte u vidu da se u budizmu svi hramovi obilaze u smeru kazaljke na satu (sa leva na desno).

Pored Budanat Stupe možete svratiti i u Tibetanski manastir ali i obići tzv Hram Majmuna (Svajambunat Stupa) – stupa na brdu iznad Katmandua koju krase predivni panoramski pogledi ali i hiljade molitvenih zastavica koje se vijore na vetru.

Pored budističkih svetih mesta i relikvija koje Katmandu čuva, imaćete prilike da u isti mah uplovite i u haotične vode hinduizma – mnogobožačke religije koja se oseća i telom i duhom. Obilazimo posmtrni hram Pašupatinat – smešten na obali svete reke Bagmati koja je pandan Gangu u Indiji i gde se odvijaju posebni obredi i rituali spaljivanja. Nepal je takođe i jedina zemlja gde možete videti i upoznati jedinu živu boginju na svetu – Kumari! Krećemo se ulicama Baktapura dok isprobavamo tradicionalni slatkiš kurd (curd) i upijamo famoznu arhitekturu Nijatapola hrama izgrađenog u formi pagode.

Nakon Katmandua selimo se na sever, u planinski gradić Pokaru (Pokhara) odakle se pružaju veličanstveni pogledi na Himalaje i, prvenstveno, ceo Anapurna region.

Pokhara leži na tri jezera Feva, Begnas i Rupi i nudi različite aktivnosti – od trekinga, paraglajdinga do kajakinga i paddleboat-a. Široki bulevari, sveža jezerska riba i planinski vazduh su pravo osveženje nakon haotičnog Katmandua. Dane koristimo za pešačenja po prirodi odakle ćemo imati najlepši pogled na Himalaje i imati utisak da se zaista nalazimo na Krovu Sveta. Obilazimo World Peace Stupu, vozimo se čamcima po jezeru i upoznajemo ruralne predele u okolini Pokare.

Tipična sela od nabijene zemlje prepuna dece sa širokim osmesima na licu, lokalna hrana i igra loptom je sve ono što će vam u tom trenutku trebati. Ogrnuti originalnom pašminom (kašmirom) od najmekše dlake na svetu počinjemo da gledamo svet drukčijim očima, kroz nevine oči Nepalske dece raštrkane po planinama i dolinama gde je za život potrebno malo a opet toliko mnogo.

Usudite se na putovanje koje će vam probuditi sva čula, vratiti Vas prirodi i otvoriti um za nove avanture.

Korisne informacije

 • Valuta u Nepalu je nepalski rupi (NPR). Trenutni odnos EUR i USD prema ovoj valuti je 1USD=118NPR i 1EUR=140NPR. Plaćanja su moguća samo u lokalnoj valuti. Poželjno je nositi gotovinu i gotovo je nemoguće plaćati karticama. U menjačnicama je moguće da će prilikom razmene novca tražiti na uvid neki od dokumenata, pasoš najčešće.
 • Zvanični jezik je nepalski, engleski je u upotrebi i često ga mešaju sa lokalnim jezikom.
 • Viza je neophodna za državljane Republike Srbije i ona se dobija po sletanju na međunarodni aerodrom u Katmanduu. Prilikom sletanja biće potrebno da popunite aplikaciju na specijalnim elektronskim uređajima koji se nalaze pre imigracione službe. Na uređajima ćete uneti osnovne lične podatke, skenirati pasoš i fotografisati se. Nakon popunjavanja aplikacije sa dobijenim listićem potvrde produžućete ka šalteru gde ćete uplatiti viznu tarifu. Tarifa vize zavisi od vremena koje ćete provesti u zemlji i vizu možete dobiti na 15 dana, 30 dana, 45 dana. Viza od 15 dana trenutno košta 25USD (cena podložna promeni) i vizu je moguće platiti i u evrima i dolarima. Sa dobijenom potvrdom o plaćanju vize odlazite naposletku i na šalter pasoške kontrole gde će Vam vizu i fizički nalepiti u pasoš.
 • Vakcina nije obavezna, za dodatne informacije preporuka je obratiti se Institutu za javno zdravlje Milan Jovanović Batut. Ipak, sa obzirom na to da je Nepal zemlja sa siromašnim zdravstvenim sistemom i lošim higijenskim uslovima, preporučujemo putnicima da sa sobom ponesu lekove za bolove i temperaturu, probiotike, aktivni ugalj i svoju redovnu terapiju.
 • Letovi za Nepal uglavnom se realizuju sa presedanjima u Dohi, Dubaiju i Istanbulu.
 • Hrana u Nepalu je najsličnija indijskoj i koristi kombinaciju sastojaka, ukusa i stilova kulture kuvanja sa Tibeta, iz Indije i Kine. U pitanju je jako začinjena i ljuta hrana sa primesama karija, korijandera, kumina, kurkume, karanfilića, muskatnog oraščića, čilija, limunove trave i specijalne kombinacije začina služenih uz nudle i pirinač. Sa obzirom na to da je Nepal u isto vreme i hinduistička i budistička zemlja krava je sveta životinja i ona se ne koristi u ishrani.

Najpoznatija jela u Nepalu su Dal Bat (Dal-bhat-tarkari) tj supa napravljena od sočiva poslužena sa pirinčem, ali i Momo, jelo popularno u celoj Aziji, a koje potiče iz Nepala. U pitanju je testenina (napravljena od brašna i vode) koja se puni određenom mešavinom mesa, povrća i začina i pakuje u karakteristični oblik malih vrećica (dumpling). Momo može biti pržen ili kuvan na pari i služi se uz tipične ljute azijske soseve.

Što se tiče alkoholnih pića najpoznatije je Roksi (Raksi) – piće visokog alkoholnog sadržaja napravljeno od pirinča. Za sladokusce tu je i Mango Lasi, napitak poput milkšejka napravljeno od kozijeg mleka i ispasiranog voća; kao i Kurd (Curd) slatkiš po kome je gradić Baktapur najpoznatiji i koji zapravo predstavlja nekakvu vrstu zaslađenog kozijeg kajmaka koji ima strukturu grčkog jogurta.

Na ulici možete kupiti sveže voće i povrće ali isključivo ono kome se ljušti kora sa obzirom na to da se sve pere vodom koja nije bakteriološki ispravna. Pored napomenutih jela u Nepalu možete probati i roti i naan hleb – različite varijante indijskih palačinki i lepinja. Sa obzirom na specifične higijenske uslove u Nepalu se preporučuje da se isključivo konzumira dobro pečena i pripremljena hrana i da se konzumira flaširana voda.

Kada je najbolje posetiti Nepal?

Najbolje vreme za posetu Nepala je u periodu od marta do aprila i od septembra do oktobra. Nepal poseduje pet godišnjih doba:

 • proleće
 • leto
 • sezona monsuna
 • jesen
 • zima.

Ipak, kako su poslednju deceniju nastupile velike klimatske promene i van sezone moguće je putovati, dok se čak i u sezoni mogu osetiti kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom.

Nepal ima blagu do umerenu klimu sa toplim letima i umerenim zimama u Katmandu dolini i oštrim zimama na severu Nepala i planinskim oblastima. Temeraturna razlika tokom dana i noći se osetno primećuje u planinskim predelima i na višim nadmorskim visinama te je preporučljivo da se uvek ponese garderoba dužih nogavica i rukava, čak i preko leta. Prosečna letnja temperatura u Katmandu dolini iznosi oko 20-35⁰C dok se zimska kreće oko 2-12⁰C podeoka.

Preporuka za obilaske: Nepal je najčešća prva stanica za ozbiljnije trekinge i uspone na Mont Everest i Anapurnu te Vaše dane možete iskoristiti za obilazak brojnih planina ali i rajskih planinskih mesta poput Pokhare. Prilikom posete ne smete propustiti obilazak cele Katmandu doline, Darbar Trga, Hrama žive boginje Kumari, posmrtnog hrama Pašupatinat, Budanat Stupa, Hram majmuna iliti Svajamunat Stupa, gradove Patan i Baktapur, Lavlja Vrata, Nijatapola Hram, World Peace Stupa itd.

Home
Promo ponude
Kontakt