Početna Blog Daleke destinacije

Peru

Prizori magičnih Anda i vegetacije Amazona na vašem dlanu! U našoj ponudi grupnih aranžmana možete pronaći i savete i preporuke, kako biste se što sigurnije i komfornije upustili u avanturu predelima Južne Amerike.

3 min
Peru

Peru predstavlja magiju Južne Amerike

Peru zaista jeste magična destinacija Južne Amerike, i to zahvaljujući mističnosti gradova Inka, živopisnoj prirodi Anda i Amazona i uzbudljivosti modernih i šmek starih kolonijalnih gradova. Ovu zemlju čine tri celine koje čine raznovrsnu turističku ponudu ove destinacije.

Obala uz Pacifik sa svojim pustinjskim pejzažima prostire se duž zapada zemlje. Centralnim delovima dominiraju planinski vrhovi Anda koji otkrivaju nasleđe velikih civilizacija. Istočnije se nalaze oblasti koje zahvata amazonska prašuma sa svim svojim neobičnostima. Odabrati pravi itinerer za ovu destinaciju može biti izazov s obzirom na raznolike sadržaje koje nudi.

Prirodne lepote Perua

Nezaobilazna stanica je glavni grad na visokim liticama iznad okeana – Lima. Pravi višemilionski latinoamerički grad, kao iz televizijskih sapunica, istovremeno i moderan i autentičan. Iz Lime možete krenuti autoputem “Panamericana” ka južnoj obali (Pisko, Naska, Ika) i doći do dragulja kolonijalne arhitekture, u prekrasnu Arekipu okruženu vulkanima. U blizini se nalaze i veličanstveni kanjoni (Kolka kanjon) odakle doleću kondori, topli izvori i pitoma sela koja čuvaju tradicije ovog regiona.

Prava folklorna prestonica se nalazi još dalje, na obali jezera Titikaka, u gradu Puno. Tamo još uvek postoji život na plutajućim ostrvima od totore (Uros) dok se u samom gradu neprekidno održavaju kulturne manifestaciju uz ples i muziku Anda slaveći Pačamamu (Majku Prirodu). Odlazeći na preko 3500 metara nadmorske visine, put navodi u Svetu dolinu Inka, sve do njihove prestonice. Kusko je najšarmantniji grad Anda, isklesan umećima Kečua i Ajmara Indijanaca. On je mesto vašeg aktivnog odmora, neprekidnog sadržaja kojeg nećete želeti da propustite: Pisak, Olantajtambo, Maras, Moraj… I za kraj, veličanstveni trenutak dolaska na Maču Pikču.

Korisne informacije – sve što treba da znate pre odlaska u Peru

  • Zvanični jezik je u ovoj zemlji jestešpanski, dok se u turističkim mestima može komunicirati bazičnom engleskom jeziku.
  • Valuta koju ovde koriste zove se nuevo sol (pen). Odnos evra i dolara prema nuevo solu iznosi 1 eur = oko 4.2 pen i 1 usd = oko 3.5 pen.
  • Viza – Državljanima Republike Srbije, viza nije neophodna za turistički boravak do 90 dana.
  • Preporuka za izlete: topli izvori i kondorov let u Kolka kanjonu, Sveta dolina Inka, Baljestas ostrva – “peruanski Galapagos”, preletanje drevnih geoglifa – Naska linija, ostrva  od totore (Uros) i Takile na jezeru Titikaka, sanboard u Haukaćini
  • Hrana ove zemlje je izvrsni miks sastojaka Anda i kineske/japanske kuhinje. U Peruu je takva klima, zemljište i nadmorska visina da uspeva stotinu vrsta kukuruza i krompira. Takođe, ishrana se bazira i na pirinču zbog istočnjačkih uticaja. Probajte brojne specijalitete poput sevićea (ceviche) – peruanski suši sa limetom, piletine u krem sosu (aji de gallina), punjenih pikantnih paprika (rocoto relleno), goveđih srca na ražnjićima (anticuchos), soka od ljubičastog kukuruza (chicha morada). Konzumira se isključivo flaširana voda.

Kada je najbolje posetiti Peru?

Klima Perua je veoma zavisna od regiona u koji se upućujete. Shodno nadmorskoj visini i geografskoj regiji koju obilazite zavisiće i klimatska zona i termin godine koji su najpreporučljiviji za vaše putovanje. Najopštija podela jeste ona na deo sezone sa više padavina (od decembra do aprila) i deo sezone gotovo bez padavina (od maja do novembra).

Pogled na kartu turističkih regija otkriva da je Kusko, u andskoj regiji (3600 metara nadmorske visine), najhladniji u januaru i februaru (oko 18 stepeni) dok je najtoplije vreme u oktobru (oko 20 stepeni). Zato su u junu najkraći dani dok je u februaru najveća vlaga vazduha.

Lima, na obali Pacifika, od decembra do aprila jeste najlepša za posetu usled najtoplijeg vremena (oko 26 stepeni), dok se od maja novembra mogu očekivati temperature oko 20 stepeni sa mogućnošću okeanske izmaglice koju lokalno stanovništvo zovu la garua.

Odlazak na Maču Pikču, na kapijama amazonske regije, preporučljiva je tokom cele sezone. Isto tako, valja napomenuti da u periodu april-novembar traje sušni period i često bude čisto plavo neba iznad lokaliteta. U periodu decembar-mart možete da očekujete kraće pljuskove ali i najraskošniju prirodu. U tom periodu očekujte najtoplije dane sa prosečnom temperaturom od oko 27 stepeni.

Beograd i Limu povezuju letovi preko Amsterdama ili Pariza. Moguće je doputovati čak i preko Dohe ali sa dodatnim presedanjem.

Home
Promo ponude
Kontakt