Početna Blog Daleke destinacije

Sejšeli

Arhipelag od 115 sejšelskih ostrva predstavlja pravi biser među svim ostrvima u Indijskom okeanu. Posebnost im daju masivne granitne stene sive boje koje izranjaju iz belog peska i u kombinaciji sa najtirkiznijom bojom mora i jarko zelenom bojom palmi i ostalih tropskih biljaka čine idealnu sliku hedonizma i potpunog uživanja.

2 min
Sejšeli

Otkrijte svet prelepih Sejšela

Sejšeli su egzotična ostrva smeštena severoistočno do Madagaskara i nalaze se oko 1600 km od obale afričkog kontinenta. Baš ovde se nalaze najlepše plaže na svetu. Plaža Bo Valon (Beau Vallon), poznata je po vodenim sportovima i posebnom uživanju za ljubotelje adrenalina, a ostrvo Mahe je čuveno po mnoštvu skrivenih uvalica u čijoj pozadini počinje gusta prašuma.

Nekadašnju nenaseljenu teritoriju Sejšela su prvi spazili Arapi, a potom početkom 16. veka stižu prvi Evropljani iz Portugalije. Ostrvo od 18. veka nosi ime po nekadašnjem francuskom ministru financija Žan Morou od Sejšela.  Usled svih stranih uticaja, kako francuskih i britanskih kolonijalnih sila, tako i Afrikanaca, Kineza i Indijaca, Sejšeli nemaju autohtono domorodačko stanovništvo, već jedno multikulturalno društvo, a njihovu tradiciju i kulturu nazivamo kreolskom.

Iz čega se sastoji arhipelag Sejšeli?

Tri najveća granitna ostrva su Mahe (Mahe), Pralen (Praslin) i La Dig (La Digue), a glavni grad Viktorija se nalazi na Maheu. Ovaj šarmantni gradić je zvanično najmanji glavni grad na svetu i može se prepešačiti u jednom danu, a nosi naziv po britanskoj kraljici Viktoriji.

U njemu se nalazi veoma slikovit i živopisan hindu hram boga Vinaiagara. Takođe, nalazi se i lokalna pijaca Sir Selvin Selvin Clarke i Sahat-kula, koja predstavlja repriku londonske kule sa mosta Vauxhall, zvane Mali Ben. Preko puta Viktorije se nalazi ostrvce Eden koje je danas simbol za elitni turizam, a na njega se pruža savršen panoramski pogled sa vidikovca najviše planine  Morne Blanc.

Zaštitni znak Sejšela je drevna džinovska kokosova palma, Coco de mer, čiji plod može dostići do 25kg, a žensko stablo proizvodi plodove u obliku srca. Zbog svoje bujne i živopisne vegetacije, Sejšeli su dom malog crnog papagaja i velikih pitomih Aldabra kornjača. Na ostrvu Mahe imaćete priliku da uživate u lepoti Botaničke bašte, čiji je najveći dragulj vrt orhideja, a nezaobilazna stanica je plantaža čajeva, na kojoj je moguće degustirati preko 30 različitih vrsta čajeva karakterističnih za ovo podneblje.

Korisne informacije

Valuta na Sejšelima: SCR – sejšelska rupija, 1€=21SCR, 1$=17.8SCR

Zvanični jezici: sejšelski kreolski, engleski, francuski

Hrana: Tradicionalna kuhinja se zove kreolska kuhinja, a kreirana je pod uticajima kineske, indijske, afričke, francuske i britanske kuhinje. U sejšelskim specijalitetima preovlađuju morski plodovi i riba, kao i piletina uz dosta krompira i pirinča, i naravno tropsko voće, npr. hlebno voće.

Kada putovati na Sejšele? Najbolje vreme za posetu destinacije jeste u aprilu, maju, oktobru i novembru. Na Sejšelima postoje dve sezone: suva – od juna do septembra i kišna sezona – od decembra do marta.

Letovi iz Beograda: presedanje u Dohi ili Istanbulu.

Viza: Državljanima Republike Srbije nije neophodna viza za ulazak na Sejšele. Važnost pasoša mora biti 6 meseci nakon povratka sa putovanja.

Ponuda smeštaja na Sejšelima

Home
Promo ponude
Kontakt