Početna Blog Daleke destinacije

Šri Lanka

Zemlja koju okružuje okean, bogata tradicijom i kulturom, tropskim šumama, divljim slonovima, sa nestvarnom prirodom i gostoljubivim stanovništvom, zemlja cimeta i takozvana suza Indije – magična Šri Lanka. Ostrvo bogate flore i faune, sa velikim brojem arheoloških nalazišta koji su pod zaštitom svetske kulturne baštine. Takođe, bogata plažama, planinama i džunglama. Kao takva privlači posetioce iz svih krajeva sveta.

2 min
Šri Lanka putovanje

Prava egzotična destinacija – čuvena Šri Lanka

Ovom biseru egzotike mnogi su davali razna imena, pa nam je tako najzanimljivije Serendžib – ,,Zemlja srećnih ljudi’’. Topli osmesi, srdačni domaćini otvorenog srca, upravo takvi su ljudi sa Šri Lanke. Danas ime Šri Lanka, potiče od reči Lanka što znači ostrvo i Šri što znači sveto. Dakle, Šri Lanka – sveto ostrvo.

Uskočite u pravu avanturu kada sletite na aerodrom blizu Kolomba, uputite se ka centralnom delu zemlje, koja je najlepše prikazana u scenama iz ,,Indijane Džouns’’. Slonovi i pitomi majmuni i bujno rastinje džungle čeka vas u nekadašnjoj prestonici zemlje Kendiju. Ne zaboravite da posetite dva najpoznatija lokaliteta Šri Lanke, Sigiriju i Dambulu. Ukoliko ste ipak ljubitelji plaža i talasa, ima Šri Lanka i za to svoj dragulj – Hikaduvu. U Hikaduvi uživajte u dugim šetnjama niz plažu i posmatranju nemirnih talasa. Mirisi cimeta, svežeg čaja, tropsko voće, poneka masaža čist su hedonizam.

Kolombo je najveći grad, ekonomski i politički centar Šri Lanke. Smešten je na zapadnoj strani ostrva. Kroz Kolombo su prolazili razni narodi i ostavljali tragove još od doba antike. Danas u gradu živi oko 2 miliona stanovnika.

Korisne informacije

  • Valuta koja se koristi je rupija (LKR). Bolje je nositi gotovinu, jer nije poželjno oslanjati se na bankomate i opciju plaćanja karticama. Trenutni odnos valuta je 1EUR=220LKR, 1$=185LKR.
  • Zvanični jezik koji je upotrebi je singaleški, ali i tamilski. Engleski jezik najviše je u upotrebi u turističkim područjima.
  • Viza za Šri Lanku neophodna je za državljane Republike Srbije. Cena vize trenutno iznosi oko 35$ i može se uraditi online pre samog putovanja. Sve potrebne informacije za pribavljanje vize dobijate od agencije.
  • Vakcina nije neophodna, ali savetujemo da za dodatne informacije pozovete Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut.
  • Hrana je raznolika i primećuje se uticaj Indije. Dosta svežeg voća i povrća, začini, riba, morski plodovi, jela od piletine, samo su neke od namirnica na kojima se ova kuhinja bazira. Obavezno probajte neke od specijaliteta, polos, cotty, rotty, parippu, ali i rakiju od kokosa – arrack.

Kada je najbolje posetiti Šri Lanku?

Područje Šri Lanke ima čak dva monsunska perioda, što mnogo utiče na generalnu sezonalnost. Najbolje vreme za putovanje na Šri Lanku je od decembra do marta. Generalno destinacija nema osilacija u temperaturama tokom godine, pa je prosečna godišnja temperatura oko 27°C. Noći znaju biti hladnije, pa je potrebno poneti odeću dugih rukava.

Letovi za Šri Lanku se uglavnom obavljaju sa presedanjima u Dohi, Abu Dabiju.  

Preporuka za obilaske: Obiđite farmu začina, ali i polja i fabrike čaja. Lokalno stanovništvo voli da ispija čaj, pa se prilagodite i probajte neki od čajeva. Spremite se da spakujete suvenire počev od svežeg čaja, prirodnih lekova, figurica od drveta, magneta. Ne zaboravite da obiđite grad neobične arhitekture Kolombo, Hikaduvu koja se može pohvaliti predivnimzalascima sunca i dugim plažama, Sigiriju i Dambulu, Adamov vrh.

Šri Lanka
Home
Promo ponude
Kontakt