Početna Blog Daleke destinacije

Zanzibar

Afričko ostrvo hedonizma, divnih nasmejanih ljudi, strastvenog plesa i muzike, ukusne hrane i krajnje bezbrige, pod sloganom Hakuna Matata!

2 min
Zanzibar

Zanzibar kao jedna od najposećenijih destinacija

Zamislite najnežnije tropske talase koji zapljuskuju obale Indijskog okeana. Na tim obalama je posut najsavršeniji beli, skoro puderast pesak, koji sa kristalno čistom tirkiznom vodom stvara najlepše plaže na svetu, kao iz bajke. U pitanju je afričko ostrvo hedonizma, divnih nasmejanih ljudi, strastvenog plesa i muzike, ukusne hrane i krajnje bezbrige, pod sloganom Hakuna Matata!

Stoun taun (Stone town) predstavlja najuže jezgro grada Zanzibara i od 2000. godine je pod zaštitom UNESCO-a zbog svoje autentične i jedinstvene svahili arhitekture koja je nastajala pod uticajem arapske, persijske, mavarske, indijske i evropske kulture. Šetajući uskim uličicama koje podsećaju na lavirint, imaćete priliku da posetite Kuću čuda, Sultanovu palatu, Anglikansku crkvu… Poseban šmek gradu daju zanzibarska vrata koja predstavljaju simbol raskoši i bogatstva porodice u čijem je vlasništvu domaćinstvo. U Stoun taunu je ostala i kuća Fredija Merkjurija, frontmena grupe Queen, koji je rođen u ovom gradu.

Po čemu je još prepoznatljivo ovo ostrvo?

Zanzibar ili Ostrvo začina, zaista predstavlja mesto na kojem možete pronaći, probati i kupiti neke od najfinijih i najskupljih začina na svetu, poput šafrana, muškatnog orašćića, karanfilića, cimeta, vanile, čilija, kurkume, đumbira… Na nekoj od lokalnih pijaca ili farmi začina možete probati i sve egzotične ukuse tropskog voća koje je karakteristično za ovo podneblje.

Obilazeći različite delove ovog rajskog ostrva prepoznatljivom po najlepšim koralima i školjkama, imaćete priliku da krstarite tradicionalnim zanzibarskim dhow čamcem, upoznaćete drevne Aldabra kornjače sa Prison islanda i Kolobus majmune iz Jozani šume, a posebno ćete uživati u lokalnoj hrani koja se bazira na morskim plodovima koje možete degustirati tu na samoj obali uz najlepši zalazak sunca.

Doživite jedno nezaboravno putovanje, uživajući na ovom prelepom biseru Afrike, čija lepota će sigurno obeležiti vaše letovanje i ostaviti vas bez daha. Slike nestvarnog zanzibarskog raja na zemlji će vam zauvek ostati u sećanju.

Saznajte više o Zanzibaru

Valuta na Zanzibaru: TZS – tanzanijski šiling, 1€=2615TZS, 1$=2320TZS.

Preporuka je poneti dolare koje ćete u menjačnicama menjati u lokalnu valutu.

Zvanični jezici: engleski, arapski, svahili.

Hrana: morski plodovi, povrće, tropsko voće, ceđeni sokovi; pored afričke kuhinje koja obiluje interesantnim začinima koji daju hrani poseban ukus, ima i indijskih i arapskih specijaliteta.

Kada putovati na Zanzibar? Postoje kišna I sušna sezona. Kišna sezona traje od marta do juna i u novembru i decembru, a suva sezona traje od decembra do februara i od juna do oktobra. Najbolje vreme za posetu destinacije je od juna do oktobra i od decembra do februara.

Letovi iz Beograda: presedanje u Dohi ili Istanbulu.

Viza: neophodna za državljane Republike Srbije i dobija se pri sletanju na Zanzibar. Potrebno je popuniti obrazac, a cena vize iznosi 50$. Važnost pasoša mora biti 6 meseci nakon povratka sa putovanja.

Vakcina: nije obavezna, a za sve dodatne informacije preporuka je obratiti se Institutu za javno zdravlje Milan Jovanović Batut.

Izleti: Blue safari, obilazak Stoun tauna (Stone town), obilazak Prison island-a, Jozani šuma, farma začina.

Važne informacije: Od 1. juna 2019. u Tanzaniji (uključujući Zanzibar) je zabranjena proizvodnja, uvoz i upotreba plastičnih kesa svih vrsta. Ova uredba takođe utiče na putnike koji u svom prtljagu nose plastične kese ili ih nose kao bezcarinske torbe. Molimo Vas da ne stavljajte plastične kese u ručni ili prtljag, već koristite krpe ili papirne kesice. Kese sa patent zatvaračem i bescarinske kese takođe se moraju predati pre ulaska u zemlju i ostaviti ih u avionu ako je potrebno. Pazite da u prodavnicama ne prihvatate plastične kese.

Ponuda smeštaja na Zanzibaru

Home
Promo ponude
Kontakt