Početna Blog Grčka

Evia

Evia (Eubeja) - po veličini je, drugo ostrvo u Grčkoj i treće u istočnom Mediteranu. Nalazi se na oko 180 km južno od Paralije. Površine oko 3.700 km2, na istočnoj obali Grčke, severno od Atine.

3 min
Evia

Upoznajte ostrvo Evia

Evia (Eubeja) je po veličini drugo ostrvo u Grčkoj i treće u istočnom Mediteranu. Nalazi se na oko 180 km južno od Paralije. Površine oko 3.700 km2, na istočnoj obali Grčke, severno od Atine. Prostire se uz obalu Beotije i Atike od severnih Sporada, pa do ostrva Andros nadomak Kiklada. Glavni grad, Halkida, nalazi se na oko sat vremena vožnje od Atine i međunarodnog aerodroma, a put vodi preko dva putna mosta kojima je ostrvo povezano sa kopnom.

Bujna flora i fauna, povoljni klimatski uslovi, dugačka sezona, mnoštvo prelepih plaža i termalnih izvora čine Eviju jednom od najpopularnijih destinacija među Grcima. Ostrvo je, takođe, bogato:

  • arheološkim nalazištima
  • srednjevekovnim manastirima
  • tradicionalnim selima
  • borovim šumama
  • netaknutim prirodnim lepotama.

Zato je Evia jedno od najpopularnijih letovališta koje pruža velike mogućnosti kako za opuštanje i relaksaciju, tako i za aktivni odmor i zabavu.

Najpopularnije mesto na ostrvu Evia

Edipsos – jedan od najstarijih Evropskih banjskih gradića, koji vas odmah očara svojim mondenskim izgledom. Još u grčkoj mitologiji se pominje da je boginja Atina tražila od Hefesa, boga vatre, da ovde napravi mineralne izvore u kojima će se Herkules oporavljati posle ispunjenja svakog od 12 zadataka.

Lista poznatih ličnosti koje su bile gosti Edipsosa je dugačka i impresivna: od filozofa Aristotela i careva Adrijana i Marka Aurelija, preko srpskog kralja Petra I Karađorđevića, do Vinstona Čerčila, Marije Kalas, Aristotela Onazisa i mnogih drugih.

Danas je Edipsos moderno letovalište, čuveno po svojim termalnim izvorima, sa temperaturom vode od 34 do 70 stepeni. One se na dubini od 3000 m uliva u Egejsko more i čini ga izuzetno toplim i za svaku preporuku. Banja ima razvijenu turističku infrastrukturu. Pored mnogobrojnih hotela i spa centara postoji i veliki izbor kafeterija, restorana, taverni, restorana brze hrane, poslastičarnica, igrališta za decu, kao i lokalna pijaca i brojne prodavnice i supermarketi. Nalazi se na 10 km od luke Agiokampos i idealno je kao baza za obilazak celog severozapadnog dela ostrva Evia. Možete ga obići individualno ili organizovanim izletima po pristupačnim cenama.

U samom Edipsosu postoje dve manje plaže – prva je trodelni, uski pojas, mešavine peska i šljunka u centru mesta, pored male luke. Druga je peščana plaža na samim termalnim izvorima, gde voda izvire iz stena i uliva se direktno u more.

U blizini se nalazi 3 km dugačka, peščana plaža Agios Nikolaos. Mesto se preporučuje kako porodicama i starijima, tako i svima koji žele aktivan odmor!

Evia – ponuda smeštaja

Home
Promo ponude
Kontakt