Početna Blog Grčka

Sarti

Sa svojim „čuvarima“ Vurvuruom sa jedne i Sikiom sa druge strane dok mu leđa pokriva planina a ispred njega je beskrajno more, odmara se suvereni „vladar“ istoka Sitonije, Sarti.

3 min
Sarti

Zašto Sarti privlači veliki broj turista?

Sarti, suvereni „vladar“ istoka Sitonije sa svojim „čuvarima“ Vurvuruom sa jedne i Sikiom sa druge strane, dok mu leđa pokriva planina a ispred njega je beskrajno more.

Van sezone u Sartiju živi manje od 1000 duša koje željno iščekuju sezonu kako bi ugostili i 20 puta veći broj posetioca. Više puta u istoriji je bio žrtva pljačkaša sa mora, a u prvoj polovini XX veka naseljavaju ga Grci koji su izbegli iz Turske te možda i tu leži objašnjenje njihove izuzetne ljubaznosti i spremnosti da sve urade kako bi vi se osećali kao kod kuće (Turci su poznati po svojoj gostoljubivosti širom sveta).

U ovom grčkom letovalištu zasigurno vam neće manjkati ničega što vam je neophodno za lagodan odmor, tu su marketi, prodavnice, pekare, mesare…

Grad je podeljen na 3 oblasti: Stari i Novi Sarti i Sarti Beach. Stari Sarti je sedište većine dešavanja i najbogatiji je što se tiče sadržaja, ovde se nalati mali trg, crkvica, i najveći broj restorana i kafića… Spojen je sa novim delom koji je umnogome mirnije mesto, gde odlaze oni koji žele mir tokom noći i da izbegnu gužvu tokom dana. Na dva kilometra od Starog Sartija nalazi se i Sarti Beach, ovde ste takođe u nešto intimnijoj atmosferi ali opet na samo desetak minuta laganog hoda od centra zbivanja.

Plaže na Sartiju krase čisto i tirkizno more

Sarti zasigurno ima i jednu od najlepših gradskih plaža koja je ujedno i nosioc plave zastave.Tri kilometra duga i dosta široka peščana plaža, uranja u kristalno čisto more postepeno, pa u tome posebno uživaju deca i neplivači. Duž cele plaže nižu se beach barovi, restorani i taverne od kojih većina ima svoje ležaljke i suncobrane koje možete koristiti uz konzumaciju pića. Negde postoji i opcija 5e za 2 ležaljke i suncobran, a ukoliko više volite da uživate u opuštenijoj varijanti, na plaži ima dovoljno mesta za vaše ležaljke i peškire.

Verujemo da će gradska plaža u Sartiju zadovoljiti sve vaše potrebe, ali ukoliko želite da promenite okolinu, krenite severno od mesta i na nekih 7-8 kilometara naićićete na dobro poznatu Orange plažu, koja ime duguje beach baru koji se tu nalazi. Plaža je smeštena u predivnoj uvali i prekrivena je finim belim peskom, dok je zapljuskuje more nežno plave boje i sve to vam stvara iluziju da ste na nekom tropskom ostrvu, a na svega 800 km od Beograda. Ovde postoji uređen deo sa ležaljkama i suncobranima i neuređen gde možete raširiti svoje ležaljke ili peškire, dok u blizini postoji i deo predviđen za nudiste.

Pre putića koji vodi do plaže postoji i mesto za parking, naša preporuka je da ovu plažu posećujete u ranim jutarnjim časovima, jer je veoma popularna a na taj način ćete sigurno obezbediti svoje mesto za uživanje.

Na pola puta od Sartija prema Vurvuruu nalazi se još jedna plaža takođe ponosni nosioc plave zastave. Ona je znatno prostranija i šira od Orange plaže i gotovo kompletno uređena sa dovoljnim brojem suncobrana i ležaljki. Zlatni pesak teksture pudera zapljuskuje divno čisto more, te i 5e koliko ulaz na plažu košta (uz uključeno piće) predstavlja pravu sitnicu. Ukoliko želite da uživate u kasnijem predvečrenjem kupanju i zalasku sunca posle 18h ulaz je slobodan.

Šta obići južnije od Sartija?

Ako krenemo u suprotnom smeru ka jugu, stižemo do mesta Kalimitsi sa istoimenom plažom. Ovo je jedna od omiljenih plaža koje su pogodne za porodice sa manjom decom,jer je veoma bogata sadržajima i prostrana je, te je iz tog razloga velika gužva na njoj retkost. Veći broj beach barova i nešto krupniji pesak je glavna razlika kada u odnosu na prethodne dve navedene plaže, dok je more takođe dostojno Sitonije.

Cene u Sartiju u potpunosti odgovaraju jednom renomiranom primorskom, turističkom mestu… Tako za pita giros platićete od 2e do 3,5e . Cene alkoholnih pića i koktela se kreću od 4e-5e i nešto više, dok će jedan prosečan obrok u restoranu bez pića iznositi od u proseku od 6e do 10e.

Luna park je nešto čemu će se deca pogotovo obradovati, i u njegovoj neposrednoj blizini postoji poslastičarnica koja prodaje sladoled spremljen na italijanski način za koji mnogi tvrde da bolji nisu probali.

Noćni život u Sartiju takođe je raznovrsan, te u nekim beach barovima-klubovima žurke znaju da potraju i celu noć, a nešto mirnija varijanta može se naći u tavernama i kafićima kojih je dosta u ovom mestu, ukoliko krenete ka Toroniju na svega par kilometara nalazi se čuveni Goa Beach bar.

Za one koji letovanje i odmor ne mogu da zamisle bez izleta, ni toga u Sartiju ne manjka:

-Ljubitelji mora i plovidbe, svakako bi trebalo da prokrstare prelepim zalivom Toroneos.

-Oni koje interesuje religija ili samo kulturno istorijsko nasleđe i atrakcije imaju priliku da obiđu čuvene Meteore, manastire uklesane u najnepristupačnije stene, ovo je prizor koji će vas ostaviti bez daha. Takođe postoji mogućnost obilaska i Svete Gore u posebno organizovanom izletu.

-Water land je jedan od najvećih aqua parkova u Evropi smešten u Solunu i za decu i odrasle predstavlja vrhunski  izvor zabave, sa brojnim toboganima i adrenalinskim atrakcijama, kao i bazenima za opuštanje.

-Strastveni ili rekreativni ribolovci mogu se okušati u pecanju na otvorenom moru, dok ljudi koji žele da upoznaju pravi duh Grka mogu prisustvovati tradicionalnoj Grčkoj večeri.

Home
Promo ponude
Kontakt