Početna Blog Grčka

Sivota

Sivota, gradić na Jonskom moru. Luka sa kamenom rivom, jahte i brodići usidreni u luci, uvale sa peščanim i kamenim plažama i grupa ostrva sa svojim posebnim plažama čine Sivotu idealnim mestom za odmor.

2 min
Sivota

Sivota – ostrvo poznato kao grčki Karibi

Netaknuta priroda oko ovog živopisnog ribarskog sela poziva turiste da istraže sve njene tajne. 

Sivota je okružena zelenim brdima. Sa nepreglednim maslinjacima i šumama i razuđene infrakstrukture, odaje utisak da niste u klasičnom grčkom letovalištu. To je upravo i jedno od glavnih zapažanja svih koji dođu u Sivotu.

S obzirom na razuđenu infrastrukturu, ne ostavlja utisak ostrva na kome boravi puno ljudi, uprkos tome što je ostrvo, zapravo, poprilično živo mesto.

Šetajući uz obalu pored taverni sa lokalnim specijalitetima, dolazite do predivne marine u centru u kojoj su usidrene luksuzne jahte i jedrenjaci. U uskim ulicama nalaze se i prodavnice sa suvenirima, grčkim slatkišima i proizvodima od maslinovog ulja. Postoje i veći marketi u mestu koji su vrlo pristupačni i nude jedinstvenu uslugu – dostavu kupljene robe do vile u kojoj ste smešteni.

Sivota je idealna destinacija za sve zaljubljene, kao i za porodice sa decom koje vole miran odmor.

Koje su poznate plaže u blizini?

 • Galikos Molos – uska i šljunkovita plaža do koje se stiže praćenjem staze pored male luke. Na plaži imate i bar sa prirodnom hladovinom gde možete uz osveženje dobiti ležaljke i suncobran.
 • Bella Vraka – poznata plaža koja se često viđa na slikama Sivote. Nalazi se na oko 15 minuta od marine,  na ostrvu Mourtemeno. Do nje se može doći pešaka ili brodićem.
 • Mega Amos– najveća i najlepša peščano-šljunkovita plaža sa puno kafića i taverni, gde se u sezoni neretko organizuju i dnevne žurke. Za sve posetioce željne adrenalina tu je i široka ponuda sportova na vodi.
 • Zavia – u maloj uvali ova peskovita plaža, prepoznatljiva po kristalno čistoj vodi i po izvorima pijaće vode koji se nalaze odmah uz plažu.
 • Karvouno – na 600 m od marine, okružena bujnom vegetacijom pružiće pun doživljaj ukoliko ste sa decom, jer je more plitko i izuzetno toplo. U istoimenoj taverni možete probati lokalne morske specijalitete.
 • Agia Paraskevi – na svega 5 km od Sivote, jedna od najlepših uređenih plaža sa ležaljkama i suncobranima. Ukoliko volite zalaske sunca, ovo će vam postati omiljeno mesto gde možete uživati u predivnom zalasku sunca iza ostrva Krf. Do ove plaže za 4 eur možete doći iz Sivote.

Šta obići u blizini mestašca Sivota?

Iako mirno mesto sa bezbroj uvala, lokalne agencije imaju bogatu ponudu izleta. Najpoznatiji izleti su:

 • Paxos i Anti Paxos – obilazak pećina sa zapadne strane ostrva Paxosa uz posetu mestu Laka na ovom blago naseljenom ostrvu. Bićete u prilici da se kupate na obalama potpuno nenaseljenog ostrva Antipaxos.
 • Krf – izlet autobusom uz obilazak grada Krfa, Kerkire i obavezna poseta ostrva Vido.
 • Krstarenje Jonskim ostrvima – autobusom se ide do Nidrija na Lefkadi, odakle se kreće brodićem do Kefalonije i gradića Fiskardo, sa usputnim kupanjem na Itaki i ostrvima Scorpio i Meganisi plave pećine.
 • Reka Aheron – okružena listopadnom šumom sa puno restorana i kafića biće pravo osveženje u vrelim letnjim danima. Po mitologiji, svako ko se bude kupao u njoj postaje besmrtan. Prema predanju rekom su duše mrtvih prevožene na drugu stranu, do boga podzemnog sveta Hada.
 • Parga – do čuvene Parge možete otići mini busom ili brodićem.

Ukoliko volite sami da obilazite ostrvo, možete iznajmiti brodić i otkriti sve skrivene uvale ovog arhipelaga. Tako da, ukoliko volite aktivniji odmor, nemojte preskočiti ovu destinaciju! Sivota je pravi dragulj Jonskog mora koji morate staviti na listu top destinacija za odmor!

Sivota
Home
Promo ponude
Kontakt