Početna Blog Grčka

Kefalonija

Južno od Lefkade i severno od Zakintosa nalazi se ostrvo Kefalonija. Ostrvo je brdovito, sa jako lepom bojom mora i neverovatnim plažama. Ovo je jedna od omiljenih destinacija na Jonskoj obali.

Kefalonija

Kefalonija – spoj netaknute prirode i plaža sa belim peskom

Kefalonija je ostrvo u Grčkoj, koje se nalazi u Jonskoj regiji. Nalazi se južno od Lefkade i severno od Zakintosa. Ostrvo je brdovito, sa jako lepom bojom mora i neverovatnim plažama. Ostrvo je odlično povezano trajektima sa ostalim ostrvima iz Jonske regije, pa  je samim tim i odlična baza za obilazak. Kefalonija je prvenstveno jedno mirno ostrvo koje obiluje neverovatnom prirodom i preporučuje se svim turistima koji vole spoj prelepih plaža, neverovatnih boja, zelenila i celokupne prirode. Idealno je za porodična letovanja. Kroz ovaj tekst, bacićemo akcenat na sve one koji žele da svoj odmor sa porodicom provedu upravo na ovom prelepom biseru u Jonskoj regiji.

Osnovne informacije o mestu

Glavni grad Kefalonije je Argostoli, a turističko mesto za svaku preporuku je Lassi. Lassi je udaljen od Argostolija svega 2km, što je samo nekoliko minuta vožnje kolima. Lassi ima dve prelepe plaže, pa je samim tim i popularan i namenjen svim onim turistima koji žele pravi odmor uz uživanje na plažama, a ukoliko im treba malo urbanizma vrlo lako mogu do Argostolija koji je isključivo samo za šetnju i obilazak jer nema sopstvenu plažu. Do Kefalonije se može doći avionom, autobusom ili sopstvenim prevozom. Aerodrom je od ovog mesta udaljen svega 10 km. Definitivno, mesto Lassi ima najlepše plaže na čitavam ostrvu u samom mestu i okolini. Dve poznate plaže u Lassiju su Makri Jalos i Platis Jalos. Dakle, kao i što možemo da zaključimo Lassi nudi dobre plaže za odmor kupanje i uživanje, a Argostoli je pravi urbani centar sa svim sadržajima od restorana, kafica i raznih prodavnica i butika. Zato su ta dva mesta odličan spoj. Lassi je pravo turističko mesto koje se prostire na oko 1 kilometar dužine i na tom putu se nalaze kafici, restorani, suvernice, marketi i ostalo. Mesto je turističkog tipa i živo je samo u sezoni.

Put do Kefalonije

Do Kefalonije možemo doći organizovano avionom ili autobusom ili sopstvenim kolima. Udaljenost od Beograda do ostrva je preko 1100km. Za putnike koje biraju sopstveni prevoz, put bi izgledao ovako:

  • Nakon prelaska teritorije Srbije
  • ulazi se u Republiku Makedoniju
  • izlazi se na autoput koji povezuje Makedoniju i gradove Solun i Atinu
  • zatim smernica prema mestu Janjina odnosno Igumenica
  • put se nastavlja prema mestu Preveza
  • zatim ka Lefkadi odakle i polazi trajekt za Kefaloniju
  • Trajekt do Kefalonije kreće ili iz mesta Vasiliki ili iz mesta Nidri
  • Iz Vasilikija je kraći put, a ako se ipak odlučite da krenete iz Nidrija, onda vas trajekt vozi prvo do ostrva Itaka pa tek onda do Kefalonije
  • Redovna linija trajketa se obraća od početka sezone, od 01 jula, tako da se preporučuje da se prethodno informišete pre polaska
  • Cena trajekta je različita, i zavisi od toga iz kog mesta krećete. U toku sezone postoje 3 polaska dnevno, vansezone trajekt se obraća 2 puta dnevno.  Turisti koji ipak dolaze avionom ili autobusom mogu da iznajme renta a car po ceni od oko 50eura dnevno.

Plaže na Kefaloniji

U Lassiju se nalaze dve poznate plaže: Platis Gialos i Makris Gialos. Obe plaže su peskovite i imaju postepeni ulazak u more. Dakle, peskovita plaža sa dugim plićakom, što je za preporuku porodicima sa decom. U Lassiju postoje i dve gradske plaže kod hotela „Bele stene“ i „Mediteran“. Plaže su uređene i poseduju osnovne sadržaje praćene visokim standardom: tuševe na plaži, suncobrane i ležaljke, kreveti za ležanje i sunčanje, snek bar. Plaža kod hotela „Bele stene“je pristupačna svim turistima, ne samo gostima hotela. Plaža nosi naziv Torkopotiro, i do nje se može doći ulazom kroz sam hotel. Isto se odnosi i za plažu kod hotela „Mediteran“. Do ove plaže se dolazi takođe kroz hotel ili putem kamenog dela koji se nalazi na kraju plaže, i namenjena je svima, ne samo gostima hotela. Za goste koji dolaze do ovog ostrva svojim kolima, ili uzimaju uslugu rent a car-a, preporuka je obilazak mesta Fiskardo i Skala, kao i čuvenu plažu Mirtos.

Smeštaj i cene hrane i pića na Kefaloniji

Imajući u obzir da je u pitanju ostrvo, pa samim tim i ima posebne standarde kada su u pitanju cene, slobodno možemo reći da su cene u potpunosti prilagođene kvalitetu i ponudi. Osim hotelske ponude u Lassiju, postoje i brojne vile i apartmani za one koji vole da svoj boravak na moru provedu u uslovima kao kod kuće. Hoteli su uglavnom smešteni u samom centru, dok su apartmani ušuškani u mediternskoj vegetaciji i u borovoj šumi.  Meštani kažu da je ovaj deo Lassija kao mali raj na zemlji. Cene smeštaja na Kefaloniji su raznolike, i zavise najviše od perioda u kome boravite, broja osoba i ostalih faktora.

Svako ko je bio na Kefaloniji sa sobom nosi samo pozitivna iskustva. Lassi kao jedno malo mesto namenjeno isključivo za odmor i opuštanje, idealno je za porodična letovanja.

Home
Promo ponude
Kontakt