Početna Blog Grčka

Hanja

Najživopisnija regija Krita - Hanja, zauzima istočni deo ostrva, dok je istoimeni glavni grad smešten u podnožju Belih planina. Hanja je kolevka civilizacija koje su se razvijale na ovom području. Zahvaljujući tome, danas je ovo mesto bogato značajnim kulturnim nasleđem i zato je zanimljivo turistima. Uski sokaci odišu kulturom starih vremena, a u njima su tradicionalne radnje sa kožom, maslinovim uljem, vinom i sirom.

2 min
Grad Hanja na Kritu

Hanja – najživopisnija regija na ostvru Krit

Hanja zauzima istočni deo ostrva, dok je istoimeni glavni grad smešten u podnožju Belih planina. Ona je jako slikovita i šarenolika, vredna svake posete i drugi je po veličini grad na ostrvu. Takođe je i centar oblasti Hanje, i deli se na stari i moderan deo.

Stari grad Hanje prepoznatljiv je po šarenolikim fasadama na kućama iz turskog i venecijanskog perioda, lepo uređenom lukom sa venecijanskim svetionikom i tvrđavom. Ono što čini i krasi staro jezgro grada su stare građevine, muzeji i crkve čije se fotografije provlače na mnogobrojnim razglednicama. Šetnja po kaldrmisanim i tradicionalnim ulicama starog grada, prepunim radnjicama ili po venecijanskoj luci gde su usidreni brodovi, ostaviće snažan utisak na svakoga. Tragovi minojske civilizacije postoje čak i ovde, a neki artefakti se nalaze u Arheološkom muzeju.

Hanja je kolevka civilizacija koje su se razvijale na ovom području. Zahvaljujući tome, danas je ovo mesto bogato značajnim kulturnim nasleđem i zato je zanimljivo turistima. Uski sokaci odišu kulturom starih vremena, a u njima su tradicionalne radnje sa kožom, maslinovim uljem, vinom, sirom u kojima vas ljubazni Krićani dočekuju sa širokim osmehom. Rascvetalo cveće kojim su ispunjene ulice i prelepi trgovi su odlična mesta za uživanje u šetnji. Interesantno je da Hanja nema plažu, iako je smeštena na obali, ali zato joj gravitiraju manja mestašca koje imaju prelepe, prepoznatljive i uređene plaže kao što su Agia Marina i Platanias.

Aerodrom je udaljen 14 km od Hanje, nalazi se u Akrotiriju i bitan je za dolazak turista koji su se opredelili za ovu regiju.

Okolina Hanje, podređena je predivnim plažama, suncu i prelepoj boji mora. Unutrašnjost regije Hanje je netaknuta priroda, gde uticaj ljudi slabo dopire i može se uživati u nestvarnim prirodnim lepotama. Priroda nije štedela na lepoti plaža koje se nalaze u ovoj regiji, jer su svakako jedne od najlepših na ostrvu u  Evropi, a i šire.

 

Letovanje na Kritu u gradu Hanja
Home
Promo ponude
Kontakt