Početna Blog Krit

Heraklion

Heraklion ili Kandia, kako je je nazivan u srednjem veku, zauzima gotovo centralnu poziciju na ostrvu. Glavni je grad ostrva, administrativni, kulturni i lučki centar, pa i trgovinski još iz perioda Vizantije. Danas je vrlo moderan, uređen, četvrti po veličini u Grčkoj, ali ima i stari deo grada koji odiše duhom starih vremena.

2 min

Heraklion – najveći grad na ostrvu Krit

Heraklion ili Kandia, kako je je nazivan u srednjem veku, zauzima gotovo centralnu poziciju na ostrvu Krit. Glavni je grad ostrva – administrativni, kulturni i lučki centar, pa i trgovinski još iz perioda Vizantije. Danas je vrlo moderano uređen grad, četvrti po veličini u Grčkoj, ali ima i stari deo grada koji odiše duhom starih vremena. U luci se nalazi tvrđava, koja zauzima značajno istorijsko mesto u gradu i bitno je obeležje grada.

Heraklion je prepoznatljiv i po trgu sa Morosini fontanom, Gradskoj kući, Crkvi Svetog Marka, Arheološkom muzeju koji sadrži eksponate iz kritsko-minojskog perioda, najviše iz palate Knosos koja se nalazi nedaleko od grada. Ostaci palate Knosos i dalje intrigiraju svetsku javnost i privlače kako veliki broj istoričara i arheologa, tako i veliki broj turista iz celog sveta. Iako Heraklion ima dugu istorijsku prošlost, on nije baza za obilazak ili letovanje na Kritu, jer nema plažu. Plaže se nalazi u okolini grada, ali su izuzetne, peščane i uređene, opremljene barovima, ležaljkama i suncobranima, sportovima na vodi ili pak zabavu možete potražiti u nekom od akva parkova. 

U regiji Heraklion najpoznatija turistička mesta su:

  • Hersonisos
  • Stalida
  • Analipsi
  • Anisaras
  • Guves 
  • Malja.

Hersonisos i Malja su omiljena turistička mesta, posebno kod mlađe populacije zbog dobrog noćnog provoda. Karakterišu ih i duge peščane plaže sa velikom ponudom hotelskog smeštaja. Stalida se ističe kao letovalište koje krase prelepe peščane plaže i preporučuje se za mirniji, porodičan odmor. 

Za Heraklion može se slobodno reći da je tranzitni centar, jer ima međunarodni aerodrom preko koga veliki broj turista stiže na Krit i dalje nastavljuju ka svojim odredištima. Heraklion i čitava oblast ostrva Krita, imaju odlično uređen gradski prevoz, tako da se jednostavno stiže do najbitnijh turističkih atrakcija na ostrvu.

Heraklion je nezaobilizan za posetu dok ste na ostrvu što zbog svoje arhitekture koja ga čini jedinstvenim na Kritu, tako i zbog glavne pešačke zone sa trgovima i zanimljivim ulicama za šoping.

 

Heraklion letovanje

Ponuda smeštaja u Heraklionu

Home
Promo ponude
Kontakt