Početna Blog Grčka

Tasos

Tasos je najzelenije grčko ostrvo poznato je po redovima maslinjaka i borovih šuma na planinama. Zbog toga ga nazivaju i "šuma koja pliva". Temperatura tokom cele godine je prijatna, a vazduh ispunjen najlepšim mirisima. Tasos je ostrvo u severnom Egeju. Bilo je naseljeno još u praistoriji.

3 min
Tasos

Tasos  poznat kao “šuma koja pliva”

Tasos najzelenije grčko ostrvo poznato je po redovima maslinjaka i borovih šumana planinama. Zbog toga ga nazivaju i “šuma koja pliva”. Temperatura tokom cele godine je prijatna, a vazduh ispunjen najlepšim mirisima. Tasos je ostrvo u severnom Egeju i bilo je naseljeno još u praistoriji. Od antičkih vremena Tasos je poznat po rudnicima zlata i po kvalitetnom mermeru.

Nadaleko je poznato ostrvo po svojim čistim plažama, gostoprimljivosti, ukusnom vinu i izvanrednom medu. Istorija ostrva se proteže u antičko doba. Do danas su se očuvala mnoga arheološka blaga. Putevi su veoma dobro urađeni i prolaze duž celog ostrva, omogućavajući prilaz svim plažama i uvalama. Glavni grad Limenas, ujedno je i najveća trgovinska luka i centar.

Temperatura smaragdno-plave vode je već u junu oko 24 stepena. U ponudi je nekoliko manjih letovališta

  • Kinyra
  • Skala Potamias
  • Trypiti
  • Golden Beach
  • Makryammos
  • Pahis Rahoniou
  • Limenaria
  •  Potos

koji su jednim glavnim putem koji ide oko celog ostrva povezani sa glavnim gradom i lukom Tasosa – Limenasom. Ostrvo je idealno za miran odmor.

Najpoznatija letovališta na Tasosu

Limenas je glavni grad ostrva i u njega stižu trajekti iz luke Keramoti. U pitanju je gradić koji pored turističkih sadržaja pruža i ono što mnoga druga letovališta ne, a to su arheološki ostaci u samom gradu i posebno Agora, drevna pijaca na čijem ulazu je i Arheološki muzej. Limenas pruža mogućnost da menjate plaže čak iakonemate automobilom, jer šetalištem uz more možete iz centra doći do poznate plaže Papias i još malo dalje do plaže Tarzanas.

Kamena popločana glavna ulica nudi suvenire, neophodne sitnice, mesta za odmor i uživanje u specijalitetima ostrvske kuhinje. Na peščanoj plaži su kafići sa ležaljkama i separeima.

Skala Potamia je popularno turističko mesto, udaljeno 15 km od Limenasa, glavnog grada, na istočnoj obali Tasosa. Smeštena na jednoj od najpoznatijih i najlepših peščanih plaža na ostrvu, Zlatnoj plaži (Golden beach). Skala Potamia pruža sve neophodnosti za vaš prijatan i ispunjen odmor, supermarkete, apoteke, kafiće i taverne, zabavu za najmlađe i, naravno, 3 km prelepe plaže poznate po sitnom, zlatnom pesku za vaše uživanje.

U blizini se nalazi poznato etno selo Panagija sa izvorima vode kao i Rajska plaža (Paradiso), čuvena po prirodnoj lepoti. Skala Potamia je idealno mesto za vaše letovanje iz snova.

Potos je gradić na jugu ostrva i pravi je izbor za mlađe, jer ima puno kafića na obali, ali i za porodice jer u samom centru ima luna park koji posebno raduje mladje članove porodice. Možete uživati u noćnom provodu u nekoliko barova na samoj plaži.

Limenaria je gradić na jugu ostrva, 3 km severno od Potosa. Ukoliko volite da šetate pored mora i ne želite gužvu, Limenarija je izbor za vas. Plaža je duga nekoliko kilometara – peščana na obali, dok je ulaz u vodu uglavnom kamenit. Supermarketi, taverne, barovi su tu da vam učine vaš odmor prijatnim.

Ponuda smeštaja na Tasosu

Home
Promo ponude
Kontakt