Početna Blog Wellness & Spa

Rogaška Slatina

Jedno od najstarijih termalnih lečilišta u Sloveniji, sa tradicijom dugom preko 400 godina, u istočnom delu Slovenije, u Savinjskoj regiji. Nalazi se na 480 km udaljenosti od Beograda.

3 minuta čitanja
Rogaška Slatina

Rogaška Slatina – jedno od najstarijih termalnih lečilišta u Sloveniji

Rogaška Slatina sa tradicijom dugom preko 400 godina, u istočnom delu Slovenije, u Savinjskoj regiji i nalaze se na 480 km udaljenosti od Beograda. Ovo mesto već stotinama godina privlači posetioce što dobro govori o kvalitetu mineralnih voda koje izviru na ovom mestu.

Na ovom području izvire jedinstvena mineralna voda – Donat Mg, iz dubine od 280-600 m. Ova voda se svrstava u sam vrh mineralnih voda u svetu, i koja je i osnov nastanka i razvoja Rogaške Slatine. Zbog visokog sastojka magnezijuma i drugih mineral blagotvorno deluje na ljudski organizam, a temperatura vode se kreće između 27 ºC i 36 ºC. Termalna voda dolazi iz arteškog izvora sa dubine od 1700 m i hipertermalna je sa temperaturom na izvorištu od 59 ºC.

Ova banja se preporučuje osobama koje imaju problema sa gastrointestinalnim bolestima, jetrom, pankreasom, srčanim i vaskularnim bolestima i nervnim problemima. Ova lekovita voda odlična je za regulaciju nivoa šećera i holesterola u krvi, kontroliše visok krvni pritisak, a zbog visoke koncentracije magnezijuma pogodna je za sprečavanje osteoporoze.

Rogaška slatina je poznata i po kristalnom staklu, pored mineralne vode. Prema rimskim zapisima utvrđeno je da se ovde banjski turizam počeo razvijati još u to doba. Nekada davno ovu banju su često posećivale ličnosti iz političko-vladajućih i kulturno-umetničkih krugova nekadašnje austrijske carevine i Kraljevine Jugoslavije.

Šta možete obići u blizini?

Okružena je zelenim brežuljcima u kojima se kriju staze za pešačenje, planinarenje i vožnju bicikli, a srce termalnog centra čini park sa uređenim stazama za šetnju, travnjacima, drvoredima i cvećem. Ono što privlači pažnju jeste paviljon Tempel koji je podignut iznad nekadašnjeg najstarijeg istoimenog izvora, koji je presušio davne 1952 godine. Ovde se danas održavaju brojne kulturne manifestacije. Gostima su na raspolaganju individualne terapije pored grupnih, a u ponudi je i veliki broj vodenih masaža koje su delotvorne usled povreda i oboljenja. Na raspolaganju su i sportski bazeni i brojni tobogani.

Rogaška slatina poznata je po odličnim hotelima, zatvorenim kompleksom termalnih bazena, stručnim lekarskim kadrom i fantastičniom wellness centrima koje posetiocima pružaju potpuni užitak.

Ponuda smeštaja u Rogaškoj Slatini

Home
Promo ponude
Kontakt