Početna Blog Grčka

Stavros

Svake godine pred početak leta sebi potavljamo isto pitanje, gde na letovanje? Ponuda je svakako široka i raznolika, a pre svega želeli biste da iskusite nešto novo. Ako putujete porodično i želite miran odmor Stavros će vam svakako prijati. Ovaj mali ribarski gradić nalazi se u Solunskoj regiji u zalivu Strimonikos.

2 min
Stavros

Stavros – poznato mesto u blizini Soluna

Stavros je gradić koji se nalazi u regiji u zalivu Strimonikos. Ako putujete porodično i želite miran odmor, idealno je mesto.

Ovaj mali ribarski gradić nalazi se u Solunskoj regiji u zalivu Strimonikos. Na samom početku moramo istaći da u ovom gradiću nećete naići na buran noćni život poput onog u Kalitei, tako da nije preporučljiv za mladju populaciju. Centar ovog gradića ukrašen je prelepim šetalištem sa brojnim:

  • tavernama
  • kafićima
  • poslastičarnicama koje uglavnom rade do 23h.

 

U centru šetališta nalazi se dečiji zabavni park. Svakako najlepši deo grada je gradska plaža koja je široka, peščana i idealna za svakodnevna uživanja, pored gradske postoji plaža Platana  koja je čitavom dužinom prekrivena prirodnim hladom od okolnih drveća. Pored brojnih prelepih plaža koje se nalaze u blizni posebno onih u okolini grada Olimpijada, možemo reći da je ovaj mali grad idealna destinacija sa koje možete vrlo lako posetiti okolne znamenitosti kako bi upotpunili svoje letovanje i obogatili ga na pravi način.

U samom gradu ne postoji toliko istorijskih znamenitosti, ali izdvaja se prelep vidikovac sa koga se pruža jednistven pogled na sam gradić ali i na ceo Strimonikos zaliv. Iz tradicionalne grčke taverne koja se nalazi na vrhu samog vidikovca možete uživati u lokalnim specijalitetima grčke kuhinje, uživate u zalazaku sunca.

Šta obići u blizini?

Ima idealnu poziciju i za istraživanje mesta u okolini. Izdvojili bismo kao glavne atrakcije grad Solun koji je prepun istorije, a nalazi se na samo sat vremena vožnje od Stavrosa. Takođe ovde možete posetiti i najveći akva park u regionu. Ako ste ljubitelj prirode između Stavrosa i Soluna je jezero Volvi, prirodni rezervat ptica. Za ljubitelje istorije drevni grad Stagira je idealan. Ovo mesto je rodno mesto čuvenog grčkog filozofa Atristotela. Na izletu do Stagire možete posetiti Aristotelov park, jedinstven muzej pod otvorenim nebom. Na oko 30km od Stavrosa otkrivena je i antička grobnica koja datira iz IV veka pre naše ere.

Ova regija je imala uticaj vizantije i tome  svedoči vizantijski dvorac Retina. Smešten na nekih 10 min od Stavrosa na prelepom brdu pored reke Rihios okružen borovom šumom i zelenilom. Ono što bi smo vam preporučili, a jedan od najlepših izleta jeČ

  • jednodnevni izlet do Svete Gore
  • krstarenje oko poluostrva Atos
  • obilazak slikovitog grada Kavale  
  • ili obilazak prelepog ostrva Tasos koje možete posetiti i brodićem.

 

Ono što je zagarantovano u ovom prelepom grčkom letovalištu je to da ćete zasigurno uživati u miru, prelepim peščanim plažama, tirkizno plavom moru i prelepim pejzažima. Takođe, u Stavrosu možete uživati u dobroj tradicionalnoj grčkoj kuhinji. Jednom rečju Stavros je mesto koje nudi sve ono što je potrebno za jedno prijatno letovanje.

Home
Promo ponude
Kontakt