Početna Blog Turska

Side

Na svega sat vremena vožnje od antalijskog aerodroma, udobno smešten na malom poluostrvu u Sredozemnom moru nalazi se spoj antičkog grada i modernog letovališta-  Side.

2 min
Side

Side – letovanje obavijeno duhom antičkog vremena

Na svega sat vremena vožnje od antalijskog aerodroma, udobno smešten na malom poluostrvu u Sredozemnom moru nalazi se spoj antičkog grada i modernog letovališta –  Side.

Prelepa obala i njegove plaže, čine ga jednim od omiljenih letovališta u  Turskoj, dok su ostaci antičkog grada kulturno blago mediteranske obale. Zahvaljujući mirnoj atmosferi, lepim peščanim plažama i prijatnoj mediteranskoj klimi, predstavlja idealnu destinaciju za porodična putovanja.

Ovo nesvakidašnje letovalište ima dve plaže, istočnu i zapadnu. Obe plaže odlikuje zlatni pesak, a okružene su borovom šumom sa planina Taurus.

Zapadna plaža nudi brojne mogućnosti za uživanje u sportovima na vodi, priobalje je plitko, pa je dobar izbor za porodice koje letuju sa malom decom. Istočna plaža je mirna, manje prometna prekrivena je peskom,  ali je često kamenita pri ulasku u vodu. 

Prijatna atmosfera, predivan pogled na pučinu, specijaliteti svetskih kuhinja, čini da se u restoranima i barovima osećate fantastično. Stari deo grada ima veliki broj barova i diskoteka zanimljive arhitekture, ali ovo letovalište nije mesto za koga se prvenstveno vezuje epitet letovališta za noćni provod.

U gradu se nalazi veliki broj prodavnica i tezgi koje su  posebno zanimljive turistima. Prodavnice su raznovrsne, od onih koje nude robu široke potrošnje do  specijalizovanih koje prodaju kožu, nakit, pamuk, tepihe i tradicionalne turske proizvode. Nemojte nikako zaboraviti da se cenjkate. Ukoliko ste razvili ovu veštinu, možete kupiti proizvode po znatno nižim cenama. Kada padne noć, ovaj gradić postaje pešačka zona i tada je kupovina još živopisnija i  zanimljivija.

Side je primorski grad koji karakteriše jedinstvena mešavina tradicije i modernog načina života.  Specifična atmosfera je posebno karakteristična za stare delove grada, ulice koje postoje vekovima unazad, a u kojima se danas se nalaze prodavnice i otmeni restorani.

Uz sam stari grad, tu su i izuzetno značajni antički lokaliteti među kojima se ističu amfiteatar, koji datira iz helenističkog perioda, koji je mogao da primi oko 15 hiljada gledalaca, rimski hram Apolona i Artemide, gradske kapije, akvadukti i muzeji. 

U neposrednoj blizini Sidea, prolazeći kroz branu, Managvat reka spušta se sa planine Toros. Dva kilometra od Sidea, okruženi poljima čaja, nalaze se vodopadi Manavgat, koji su prelep prizor i mesto za uživanje i udisanje čistog vazduha i preporuka svim putnicima koji dolaze u Side.

U Sideu će svako naći kutak za sebe. Ukoliko želite da se kupate i sunčate, tu su predivne plaže. Ako želite zabavu, tu su restorani i noćni klubovi, a ako vas zanima istorija, ovo letovalište svakako ima šta da vam ponudi. Zbog toga predstavlja pravi biser u turističkoj ponudi Turske.

Ponuda smeštaja u Sideu

Home
Promo ponude
Kontakt