Početna Blog Daleke destinacije

Maroko

Zemlja pomorandži, zanosnih palata i vrtova, afričkih običaja i arapske tradicije. Preko Atlasa do Atlantika, od Sredozemnog mora do nepreglednih peščanih dina pustinje Sahare, svoje mesto na mapi sveta pronašla je Kraljevina Maroko.

2 min
Maroko

Gde se nalazi Maroko?

Gibraltarski moreuz razdvaja ovu mističnu i uzbudljivu zemlju od Evrope. Maroko ili Magreb, u prevodu sa arapskog jezika znači ,,tamo gde sunce zalazi’’. Kako su mnoge dinastije poput, Almohada, Merinida i Sada ostavljale svoje tragove vekovima unazad, tako je Maroko dobijao na značaju i upijao tradiciju i kulturu raznih naroda. Danas Maroko predstavlja nesvakidašnju zemlju u kojoj se prepliću običaji Afrike i Bliskog istoka, fascinantni opojni mirisi, intenzivne omamljujuće boje, zaboravljeni zanati, neposredni i gostoljubivi ljudi i drevni gradovi.

Kraljevski gradovi Rabat, Fes, Meknes i Marakeš vodeće su atrakcije Maroka. Svaki od ovih gradova nastajao je u samim bedemima medina u kojima se vekovima unazad ništa suštinski nije menjalo, a život se nesmetano odvijao. Jednu od najlepših medina ima najstariji marokanski grad Fes. Stari deo Fesa sa medinom jedan je od srednjovekovnih središta sveta, uski i krivudavi prolazi pružaju se u nedogled, a tržnice, stari zanati, prodaja proizvoda od kože i keramike mame svakog radoznalog prolaznika.

Svaki posetilac večno pamti sliku velikih šarenih posuda za štavljenje kože koje ovom gradu daju prepoznatljiv izgled i šmek. Otputujmo malo dalje do Marakeša i najživopisnijeg trga na svetu – Đema El Fna. Danju trg predstavlja veliki restoran na otvorenom, gde se služe tradicionalna marokanska jela, poput tažina, harire, kuskusa.

Kako trg nikada ne spava, noću ćete se vratiti u prošlost i vreme kada je ovaj veliki prostor bio ,,gubilište’’ za lokalne prestupnike, a danas najprometniji trg na svetu na kom se u isto vreme nalaze krotitelji zmija, gatare koje proriču sudbinu, trgovci koji prodaju tradicionalne lekove, bubnjari, lokalne tezge sa svežim voćem i ceđenim sokovima. Crveni Marakeš krase široki bulevari i moderni trgovi koji prkose najatraktivnijim kapijama kazbe i svim vijugavim putevima medine koja je nadaleko čuvena po svojim sukovima među kojima je najposećenija i najčuvenija pijaca začina.

Maroko – više o njegovoj istoriji

Tipičan francuski kolonijalni izgled provučen kroz ahitekturu Afrike dovodi nas do prestonice – Rabata. Na samo oko 80 km kilometara od urbane Kazablanke, nastanio se današnji glavni grad, poznat po Mauzoleju Muhameda V i po možda i najlepšoj Kraljevskoj palati. Nezaobilazna znamenitost je i Kazba Udaja sa pogledom na Atlantski okean – pravo mesto za predah i jedan tradicionalni marokanski čaj od nane. Prava metropola i ekonomski centar ove zemlje je Kazablanka. Poseta najveće džamije Maroka – džamije Hasana II  definitivno je nešto što će ostati urezano u sećanje. Uprkos velikoj modernosti, Beli grad je uvek sinonim i za neka stara vremena koja najlepše prikazuje film ,,Kazablanka’’ iz 1942. i čuveni Rikof kafe kao uspomena na ta minula vremena.

Maroko je jedna od zemalja koja će Vas lako uvući u njen ritam i kulturu svakodnevnog života, proširiti vidike i probuditi istraživača u vama. Plavi grad, Šefšauen će vam posebno zagolicati maštu, kao i čuveni primorski ,,Grad vetra’’, Esauira, na čiji pomen se odmah setimo serije ,,Igre prestola’’, ali i arganovog ulja i kozica koje prkosno stoje na arganovom drveću. Ako svemu dodamo Uzud vodopade, muziku, arheološka blaga Meknes i Volubilis, proizvode od kože, marokansku kuhinju i šarena vrata Maroka, ne preostaje Vam ništa drugo nego da se prepustite uživanju u svim blagodetima ove zemlje koja ostavljaju dubok i jak trag na svakog svog posetioca.

Korisne informacije

  • Valuta u Maroku: MAD – marokanski dirham, 1€=11MAD, 1$=9.25MAD.
  • Zvanični jezici: francuski, arapski, engleski u upotrebi.
  • Hrana: Zasniva se na povrću, namazima, svežim salatama, govedini i piletini. Obiluje mnoštvom začina i vrlo je zdravo pripremljena, ponuda je šarenolika i veoma primamljiva na oko. Marokanska kuhinja je poznata i po specijalitetima od ribe i morskih plodova, a sve to prate čajevi, kafe i preukusni ceđeni sokovi. Najpoznatija jela su tažin, kus – kus, falafel, humus, baba – ganuš, itd.
  • Kada putovati u Maroko? Maroko je moguće posetiti tokom čitave godine. U julu i avgustu temperature mogu prelaziti 45 stepeni, a najprijatnija klima je u maju i junu, kao i septembru i oktobru.
  • Letovi iz Beograda: presedanje u Istanbulu.
  • Viza: obavezna za državljane Republike Srbije. Ambasada Kraljevine Maroko nalazi se na adresi: Sanje Živanovića 4, Beograd. Neophodno je unapred telefonski zakazati termin viziranje na brojeve telefona: 011/369‑0288, 011/369‑1866. Važnost pasoša mora biti 6 meseci nakon povratka sa putovanja.
  • Vakcina nije obavezna, za dodatne informacije preporuka je obratiti se Institutu za javno zdravlje Milan Jovanović – Batut.
  • Izleti: obilazasci Marakeša, Fesa, Rabata, Esauire, Kazablanke, Šefšauena.

Ponuda smeštaja u Maroku

Home
Promo ponude
Kontakt