Početna Blog Grčka

Parga

Parga je jedan od najlepših gradića Grčke, idealno mesto za romantične i zaljubljene parove koji žele da se odmore, a u isto vreme i da aktivno provedu svoj odmor. 

3 min
Parga

Da li znate da je Parga jedno od najlepših letovališta Grčke?

U oblasti Epir u Grčkoj, Parga je jedna od najpopularnijih destinacija. Pargu krase kućice šarenih boja koje su izgrađene u obliku amfiteatra. U pitanju je mesto koje  će vas prosto podsećati na neki italijanski grad. Parga je idealno mesto za porodičan odmor i za one koji vole mir i tišinu, ali, pre svega, za one koji vole romantičan odmor. U ovom mestašcu se nalazi mnogo restorana i taverni uz šetalište, gde možete isprobati njihove tradicionalne specijalitete. Takođe, ima i mnogo ribljih restorana.

Simbol Parge je ostrvce Panagia sa belom crkvicom stoji na ulasku u luku.

Kristalno čista voda i priroda krase Pargu

Parga ima 3 prelepe plaže u mestu – gradsku plažu Krioneri, jednu manju plažu pored Piso Krioneri i sa druge strane mesta veliku peščanu Valtos plažu. Neke od plaža u blizini Parge koje morate posetiti su svakako plaže u okolini Sivote, koje su oko pola sata udaljenje vožnjom i ,naravno, gradić Sivotu.

Na samo 6 kilometara od Parge, nalazi se jedna manja prelepa plaža, Agios Janis, plaža sa belim peskom i čistom vodom. Ne smete da propustite jednu od najlepših plaža u okolini Parge. To su plaže:

  • Sarakiniko, oko 12 kilometara udaljenosti,
  • Vrahos sa prelepom peščanom plažom dugačkom oko 3 kilometara,
  • Amudija plaža koja je od Parge udaljena oko 17 kilometara i koja je poznata po reci koja se uliva u more. 

Takođe, na 4 kilometara južno od Parge nalazi se plaža Lichnos sa nekoliko taverni, kampom i hotelom uz samu plažu. 

Za ljubitelje istorijskih znamenitosti u Pargi ćete obavezno posetiti Venecijansku tvrđavu, koja se nalazi na vrhu brda iznad grada, odakle se pruža prekrasan pogled na celu Pargu. Tvrđava je izgrađena u XI veku da bi štitila grad. Do vrha tvrđave vodi put koji je dosta strm, za one koji se malo umore, tu je i kafić gde možete predahnuti i popiti piće. 

Šta obići u prelepom mestu Parga?

Pored Venecijanske tvrđave, ne smeste propustiti ni Al Pašinu tvrđavu koja se nalazi na 7 kilometara od Parge. Ona je izgrađena 1814. godine, ali izgleda u dosta lošijem stanju od Venecijanske. Do nje možete doći kolima, ili ako ne vozite možete doći vozićem koji kreće iz centra Parge.

Izlete koje možete obići iz Parge su:

  • Ostrva Paksos i Antipaksos, na nekih 10 minuta  plovidbe od Parge, koja obiliju fantastičnim pejzažima, belim peskom i tirkiznom vodom. Antipaksos je nenaseljeno ostrvo, dok je Paksos slabo naseljeno i ovde turisti mogu uživati u morskoj hrani i vinu. 
  • Izlet na Krf – preko puta Parge se nalazi ostrvo Krf, do koga se stiže brodom nekih 2 sata vožnje. Ostrvo Krf ima istorijski značaj o čemu svedoče Srpska kuća i ostrvo Vido. Na Vidu su izgrađeni spomenici srpskim vojnicima čije su kosti sahranjene u mauzoleju u poznatoj Plavoj grobnici, plaži u čijim dubinama počiva više od 5000 srpskih vojnika. 
  • Krstarenje Jonskim ostrvima – Na ovom ostrvu obilaze se Lefkada, Kefalonija, Itaka i Skiripos. Obilaze se najlepše plaže Lefkade – Porto Kaciki i Egremni. Na Kefaloniji se obilazi luka Fiskardo, nakon Kefalonije se obilazi Itaka i tu ćete imati vremena za kupanje i plivanje u pećinama. 

Kao što smo rekli, Parga je mesto za ljubitelje mira i odmora. U isto vreme za one koji vole aktivan odmor, Parga je odličan izbor  jer nudi puno sadržaja i fenomenalnih izleta na koje ćete otići. Ukoliko već niste, obavezno posetite ovo prelepo mesto.

Home
Promo ponude
Kontakt